Рішення
від 03.04.2024 по справі 233/787/24
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/787/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Мартишева Т. О.

за участю секретаря судового засідання Любач Н.О.,

позивача -

представника позивача -

представника відповідача -

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ,від іменіта в інтересах якої діє адвокат Байгуш Олексій Юрійович, до Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області про надання додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 ,від іменіта вінтересах якоїдіє адвокатБайгуш О.Ю.,звернуласьдосуду зпозовомдоКостянтинівськоїміської військовоїадміністрації Краматорськогорайону Донецькоїобласті пронаданнядодатковогострокудля прийняттяспадщини,вказуючи,щопозивачкає рідноюсестрою ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .Після їїсмерті відкриласьспадщина навсе їїмайно,у томучислі на часткижитлового будинку АДРЕСА_1 .Позивачка маєправо наспадкування зазаконом вдругу чергуяк сестрапомерлої ОСОБА_2 ..З метоюотримання спадщини ОСОБА_1 з відповідноюзаявою звернуласьдо приватногонотаріуса ПанасенкоІ.П.Краматорського районногонотаріального округуДонецької областіна якуотримала листпро те,що неюпропущено строкна подачузаяви проприйняття спадщини.У зв`язку ізвоєнноюагресієюросійської федераціїпротиУкраїни було запроваджено воєннийстанвУкраїні, якийдо теперішнього часу не закінчився. Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 (із змінами) було затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, до якого також увійшла Костянтинівська міська територіальна громада, яка з 24.02.2022 по 31.12.2022 відносилася до території можливих бойових дій, а з 01.01.2023 по сьогодні відноситься до території активних бойових дій. Зважаючи на те, що Костянтинівська міська територіальна громада знаходиться у безпосередній близькості з лінією фронту, а тому з боку агресора майже кожного дня наносилися артобстріли, авіанальоти та бомбардування, що продовжується і по теперішній час. Тим більше з моменту введення воєнного стану в Україні на території Донецької областібудь-які органи державної влади тривалий час не працювали, зокрема на території м.Костянтинівка робота як державних так і приватних нотаріальних контор була призупинена, державні реєстри були відключені, що є фактичним, беззаперечним і достовірно існуючим загальновідомим фактом.Лише нещодавно позивачка дізналася про те,що у м.Костянтинівка запрацювали приватні нотаріальні контори, куди вона одразу і звернулася. Вважає, що строк для прийняття спадщини пропустила з зазначених поважних причин і просила визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась 29 жовтня 2021 року після смерті ОСОБА_2 , у чотири місяці.

Ухвалою судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 09 лютого 2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 05 березня 2024 року закрито підготовче провадження у справі, призначено справудо судовогорозгляду посуті.

Позивач ОСОБА_1 , представник позивача в судове засідання не з`явились, представник позивача адвокат Байгуш О.Ю. звернувся до суду з заявою, в якій просив розглянути справу за відсутності сторони позивача, зазначивши, що на позовних вимогах наполягає та просить задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідача Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, в судове засідання не з`явився, надав відзив на позовну заяву, у якому зазначив, що відповідно до правових висновків, викладених у постанові Верховного Суду від 17.12.2021 року у справі № 369/6254/19-ц, оцінка поважності причин пропуску строку звернення із заявою про прийняття спадщини повинна, у першу чергу, стосуватися періоду від моменту відкриття спадщини й до спливу шестимісячного строку, встановленого законом для її прийняття. Саме протягом цього періоду мають існувати об`єктивні та істотні перешкоди для прийняття спадщини. Інші періоди досліджуються, якщо ці перешкоди почали існувати протягом шестимісячного строку та тривали до моменту звернення до нотаріуса або до суду. Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме: необізнаність спадкоємця про наявність заповіту (постанова Верховного Суду від 26.06.2019 у справі № 565/1145/17). На підставі викладеного, просив суд врахувати наданий відзив та розглянути справу без участі представника відповідача за наявними в матеріалах справи документами.

З`ясувавши позицію сторін, дослідивши докази по справі, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судовим розглядом встановлено, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідною сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України №00043445679 від 06 лютого 2024 року №00043448266 від 06 лютого 2024 року.

ОСОБА_1 з 10 листопада 2021 року зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що вбачається з паспортних даних позивача.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Костянтинівка Донецької області, померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що Костянтинівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) складено відповідний актовий запис № 492 від 03 листопада 2021 року, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом посвідченого державним нотаріусом Костянтинівської державної нотаріальної контори Ковальською-Костенко О.А. 05 травня 2001 року зареєстрованого в реєстрі за №2-1504, з реєстраційним написом на правовстановлюючому документі №14517 від 14 червня 2001 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 належить жилий будинок з надвірними будівлями АДРЕСА_1 , розташований на земельній ділянці Костянтинівського міськвиконкому.

Згідно довідки КП «СЄЗ №1» №27 від 02 лютого 2024 року витяг з домової книги про склад родини та реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 станом на 29 жовтня 2021 року за зазначеною адресою зареєстрована одна особа: ОСОБА_2 , 1958 року народження, власник, час реєстрації ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , знята з реєстрації 09.11.2021.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на все належне їй майно.

Позивач ОСОБА_1 у встановлений законом шестимісячний строк не звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 , тобто не прийняла спадщину.

Приватним нотаріусом Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Панасенко І.П. за № 26/01-16 від 02 лютого 2024 року позивачу ОСОБА_1 роз`яснено, що нею пропущено встановлений законодавством строк прийняття спадщини. Рекомендовано звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Панасенко І.П. № 39/01-16 від 16 лютого 2024 року та Інформаційної довідки зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №75863201 від 16 лютого 2024 року, сформованої приватним нотаріусом Панасенко І.П. 16 лютого 2024 року в провадженні нотаріальної контори немає заведеної спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №75863194 від 16 лютого 2024 року від імені померлої ОСОБА_2 , 1958 року народження, посвідчених заповітів не було.

В силу ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням викладеного суд приходить до висновку про те, що позивач пропустила вказаний строк з поважних причин, пов`язаних з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для позивача при вчиненні цих дій. Тому, позовні вимоги ОСОБА_1 ,від іменіта в інтересах якої діє адвокат Байгуш О.Ю. про надання додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 підлягають до задоволення.

У зв`язку з наведеним, враховуючи, що спадщина після смерті ОСОБА_2 до теперішнього часу ніким не прийнята, приймаючи до уваги позицію відповідача, суд вважає, за необхідне визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 у чотири місяці з моменту набрання рішенням законної сили, що є достатнім строком для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст.1268-1270,1272 ЦК України, ст.ст. 10, 18, 81, 259, 263-265 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ),від іменіта в інтересах якої діє адвокат Байгуш Олексій Юрійович (місце здійснення адвокатської діяльності: АДРЕСА_2 ),до Костянтинівської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області (юридична адреса: вул. Олекси Тихого, 260, м. Костянтинівка, Донецька область, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 44887499) про надання додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк тривалістю чотири місяці з моменту набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Костянтинівка Донецької області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення суду виготовлений 03 квітня 2024 року.

Суддя :

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118085671
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —233/787/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні