Ухвала
від 27.03.2024 по справі 907/515/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Закарпатської області

Адреса: вул. Коцюбинського, 2а, м. Ужгород, 88000

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХвала

"27" березня 2024 р. м. Ужгород Справа №907/515/23

За позовом Комунальної установи Управління спільною власністю територіальних громад Закарпатської обласної ради, м. Ужгород Закарпатської області

до відповідача Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Київ

про стягнення 139 451,01 грн,

Суддя господарського суду Пригара Л.І.

представники:

Позивача

Відповідача не з`явився

СУТЬ СПОРУ: Комунальною установою Управління спільною власністю територіальних громад Закарпатської обласної ради, м. Ужгород Закарпатської області заявлено позов до відповідача Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Київ про стягнення 139 451,01 грн.

Ухвалою суду від 26.02.2024 судом у порядку ст. 120 ГПК України повідомлено сторін про те, що підготовче засідання у справі №907/515/23 призначено на 27.03.2024. Явку уповноважених представників сторін у підготовче засідання визнано обов`язковою.

Поданим через канцелярію суду клопотанням №01.3-03/480 від 26.03.2024 (вх. №02.3.1-02/2386/24 від 27.03.2024) позивач, покликаючись на те, що у випадку задоволення позову в даній справі у відповідача виникне право вимоги щодо стягнення встановленого судом розміру заборгованості з суборендарів, просить залучити до участі у процесі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Громадську організацію Спортивний клуб Карпатія, Фізичну особу підприємця Мазур Еріку Юріївну, Товариство з обмеженою відповідальністю А.М.В. Карпати, Фізичну особу підприємця Головачук Тетяну Антонівну та Фізичну особу підприємця Гетман Ірину Володимирівну.

Представник відповідача через канцелярію суду подав клопотання б/н від 27.03.2024 (вх. №02.3.1-02/2424/24 від 27.03.2024), яким просить відкласти розгляд справи на іншу дату у зв`язку з його зайнятістю в іншому судовому процесі.

Водночас представник відповідача через канцелярію суду подав клопотання б/н від 04.12.2023 (вх. №02.3.1-02/8715/23 від 05.12.2023), яким вказує на те, що рішення суду в даній справі може бути встановлено інший, ніж у розрахунках відповідача, розмір заборгованості суборендарів за період дії договорів суборенди, який у подальшому буде стягуватися з останніх Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, просить суд постановити ухвалу про повернення до стадії підготовчого провадження в даній справі та залучити до участі в останній ФОП Кацебо Владислава Володимировича, ГО Спортивний клуб Карпатія, ФОП Корпош Віктора Васильовича, ФОП Мазур Еріку Юріївну, ТОВ А.М.В. Карпати, ФОП Головачук Тетяну Антонівну, ФОП Гетман Ірину Володимирівну в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Проаналізувавши фактичні обставини, якими зумовлені спірні правовідносини в даній справі, та суб`єктний склад учасників процесу, суд дійшов висновку про те, що рішення, ухвалене за наслідками розгляду наявного спору, матиме безпосередній вплив на права та обов`язки Громадської організації Спортивний клуб Карпатія, Фізичної особи підприємця Мазур Еріки Юріївни, Товариства з обмеженою відповідальністю А.М.В. Карпати, Фізичної особи підприємця Головачук Тетяни Антонівни та Фізичної особи підприємця Гетман Ірини Володимирівни, оскільки саме зазначені особи виступали суборендарями за укладеними між ними та відповідачем договорами суборенди, а відтак, наявними є підстави для залучення останніх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Водночас доводи представника відповідача про необхідність залучення до участі в даній справі Фізичної особи підприємця Кацебо Владислава Володимировича та Фізичної особи підприємця Корпоша Віктора Васильовича є безпідставними, оскільки позивач у поданій суду позовній заяві не вказує на існування у Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України обов`язку з перерахування різниці між нарахованою вказаним особам платою за суборенду та тією її частиною, яку отримує орендар (відповідач у справі), до бюджету області.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 50 Господарського процесуального Кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Статтею 172 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

У відповідності до ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу, а також у разі залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Приписами статті 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено, зокрема, змагальність сторін та свободу в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Згідно із п. 4 ч. 5 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи вищенаведене, з метою належної підготовки справи до розгляду по суті, дотримання рівності сторін, змагальності процесу та прав учасників спору, які можуть бути реалізовані тільки на стадії підготовчого провадження у справі, а також із огляду на графік розгляду призначених до слухань інших справ, які перебувають у провадженні судді Пригари Л.І., суд доходить висновку про відкладення підготовчого засідання на іншу дату з урахуванням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Водночас суд наголошує учасникам процесу, в тому числі ПОЗИВАЧУ, що відповідно до ч. 8 ст. 6 ГПК України, особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Керуючись ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 183, 234 Господарського процесуального кодексу України

СУД ПОСТАНОВИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Громадську організацію Спортивний клуб Карпатія, вул. Корзо, будинок 9, квартира 4А, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000 (код ЄДРЮОФОПтаГФ 33869006).

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Фізичну особу підприємця Мазур Еріку Юріївну, АДРЕСА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ).

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю А.М.В. Карпати, будинок 55А, с. Нижнє Солотвино, Ужгородський район, Закарпатська область, 89442 (код ЄДРЮОФОПтаГФ 41153752).

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Фізичну особу підприємця Головачук Тетяну Антонівну, АДРЕСА_2 (ідентифікаційний код НОМЕР_2 ).

5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Фізичну особу підприємця Гетман Ірину Володимирівну, АДРЕСА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_3 ).

6. Відкласти підготовче засідання на 30 квітня 2024 р. на 13:40 год.

7. Підготовче засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а в залі судових засідань №1.

8. Зобов`язати позивача у строк до 17.04.2024 подати господарському суду:

- докази надіслання залученим третім особам копії позовної заяви та доданих до неї документів;

- читабельні копії договорів суборенди, долучених до матеріалів позовної заяви.

9. Встановити залученим третім особам строк на подання суду письмово висловленої позиції щодо заявленого позову до 29.04.2024.

10. Відповідно до вимог ст. 169 ГПК України встановити учасникам справи обов`язок подавати суду заяви, клопотання і заперечення щодо процесуальних питань тільки у письмовій формі з доказами їх надсилання учасникам справи.

11. Явку уповноважених представників учасників процесу у підготовче засідання визнати обов`язковою.

12. Попередити ПОЗИВАЧА про відповідальність за невиконання вимог ухвали суду відповідно до ст. 135 ГПК України у вигляді стягнення штрафу.

13. Копію ухвали надіслати учасникам процесу.

14. Ухвала набирає законної сили у відповідності до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду на підставі ст. 255 Господарського процесуального кодексу України. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

15. Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Пригара Л.І.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118102132
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —907/515/23

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригара Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні