Ухвала
від 03.04.2024 по справі 156/290/24
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 156/290/24

Провадження № 2/156/152/24

У Х В А Л А

про відмову у проведенні судового засідання в режимі відеоконференції

03 квітня 2024 року сел.Іваничі

Суддя Іваничівського районного суду Волинської області Малюшевська І.Є., розглянувши клопотання представника відповідача - адвоката Троянчука Дмитра Миколайовича про забезпечення проведення всіх судових засідань у справі № 156/290/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "МОДЕЛПАК" про стягнення моральної шкоди внаслідок трудового каліцтва врежимі відеоконференції,-

в с т а н о в и в :

У провадженніІваничівського районногосуду Волинськоїобласті перебуваєцивільна справаза позовом ОСОБА_1 до Товаристваз обмеженоювідповідальністю "МОДЕЛПАК" про стягнення з відповідача на користь позивачки моральної шкоди внаслідок трудового каліцтва у розмірі 209 000 гривень.

Підготовче засідання у даній справі призначено на 11:00 год 10 квітня 2024 року.

02.04.2024 рокувід представника Товариства з обмеженою відповідальністю "МОДЕЛПАК" - адвоката Троянчука Дмитра Миколайовича надійшло клопотання про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза приміщенням суду. Так, адвокат просив забезпечити проведення всіх судових засідань у даній справі в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 року № 196.

Дослідивши клопотання представника позивача, суд дійшов такого висновку.

Згідно із ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Аналіз наведеної норми свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду, а не обов`язком. Крім того, такий спосіб участі має винятковий характер, та має бути обумовлений обґрунтованими причинами, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Представником Товариства з обмеженою відповідальністю "МОДЕЛПАК" адвокатом Троянчуком Д.М. не обґрунтовано наявність обставин, що фактично ускладнюють або роблять неможливою його особисту участь у судовому засіданні в приміщенні Іваничівського районного суду Волинської області.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 212 ЦПК України учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", у порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Також суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом (ч. 6 ст. 212 ЦПК України). Однак, у клопотанні про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції адвокатом Троянчуком Д.М. не вказано чи з використанням власних технічних засобів він бажає брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції, чи в приміщенні суду в якому необхідно забезпечити проведення відеоконференції. При цьому, відповідно до ч. 8 ст. 212 ЦПК України у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення і таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Також слід звернути увагу представника відповідача на те, що Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затверджений наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 року № 196 відповідно до якого він просить здійснити забезпечення проведення відеоконференції втратив чинність на підставі Наказу Державної судової адміністрації № 362 від 26.10.2021 року Про приведення у відповідність із діючим законодавством нормативно-правових актів ДСА України.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що у задоволенні клопотання представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "МОДЕЛПАК" адвоката Троянчука Д.М. про здійснення судових засідань у цивільній справі № 156/290/24 в режимі відеоконференції слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 212, 260 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

У задоволенні клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю "МОДЕЛПАК" - адвоката Троянчука Д.М. про здійснення судових засідань в режимі відеоконференції у справі № 156/290/24 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "МОДЕЛПАК" - відмовити.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Суддя І.Є. Малюшевська

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118102458
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —156/290/24

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Малюшевська І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні