Ухвала
від 19.03.2024 по справі 752/5304/24
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/5304/24

Провадження №: 1-кс/752/2170/24

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ

19 березня 2024 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва подане в рамках кримінального провадження № 4202410000000063 від 31.01.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, клопотання слідчого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУК ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської міської прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

встановив:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло вищевказане клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 )

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності. Також, просить розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться зазначені документи.

Слідчий суддя розглядає клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться вищевказані речі, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що досудовим розслідуванням у зазначеному кримінальному провадженні встановлено, що заступник начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 маючи доступ до Автоматизованої системи виконавчих проваджень при реєстрації виконавчих документів до виконання, ймовірно з метою отримання його собі на виконання, вніс не достовірну інформацію про боржників та пов`язаних з ними виконавчих проваджень.

Відповідно до інформації ІНФОРМАЦІЯ_3 та органів юстиції (далі - Управління), затвердженого наказом ІНФОРМАЦІЯ_4 від 10 червня 2021 року № 2126/5 (далі - Положення), визначено, що Управління є самостійним структурним підрозділом ІНФОРМАЦІЯ_4 , яке забезпечує запобігання, виявлення та припинення кримінальних та інших правопорушень у всіх сферах діяльності Міністерства, його територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства, а також органів та осіб, діяльність яких спрямовує та координує Міністр, у тому числі суб`єктів, які здійснюють діяльність у сферах, в яких Міністерство реалізує державну політику, а також установ та організацій, утворених для забезпечення виконання завдань ДКВС України.

З метою запобігання, виявлення та припинення кримінальних та інших правопорушень у всіх сферах діяльності Міністерства, Управлінням в межах повноважень систематично проводиться моніторинг та аналіз роботи Єдиних державних реєстрів держателем яких є ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Таким чином Управлінням виявлено ймовірні випадки можливих несанкціонованих дій в Автоматизованій системі виконавчих проваджень заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 які мали місце в період 2020-2023 років.

ОСОБА_5 маючи доступ до Атоматизованої системи виконавчих проваджень при реєстрації виконавчих документів до виконання, ймовірно з метою отримання його собі на виконання, вніс недостовірну інформацію про боржників та пов`язаних з ними виконавчих проваджень.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення об`єктивних обставин вчиненого кримінального правопорушення, доказування чи спростування факту незаконності набуття у власність об`єктів нерухомого майна, виникла нагальна потреба у отриманні тимчасового доступу до копій документів та їх вилучення (виїмки), які містяться в Державному підприємстві " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Наказом ІНФОРМАЦІЯ_4 № 1059/5 від 25.06.2015 державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 » визначено адміністратором Єдиних та Державних реєстрів, створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції ІНФОРМАЦІЯ_4 (далі - адміністратор Єдиних та Державних реєстрів). Адміністратор Єдиних та Державних реєстрів здійснює заходи зі створення, впровадження та супроводження програмного забезпечення реєстрів, відповідає за їх технічне і технологічне забезпечення, збереження та захист даних, здійснює технічні та технологічні заходи з надання, блокування та анулювання доступу до цих реєстрів, а також інші заходи (дії), передбачені законодавством. У межах адміністрування Єдиних та Державних реєстрів адміністратор Єдиних та Державних реєстрів здійснює заходи зі створення, впровадження та супроводження, інформаційного та технічного обслуговування, модернізації веб-ресурсів та веб-сервісів ІНФОРМАЦІЯ_4 , надає у випадках, визначених законодавством, послуги у сфері функціонування Єдиних та Державних реєстрів, здійснює технічне та технологічне супроводження інформаційної взаємодії ІНФОРМАЦІЯ_4 та адміністратора Єдиних та Державних реєстрів з метою оперативного вирішення питань, що стосуються функціонування реєстрів.

В рамках вищезазначеного кримінального провадження, з метою виконання покладених на нього завдань, зокрема: захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і до документів, що знаходиться у володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до інформації з Єдиних та Державних реєстрів ІНФОРМАЦІЯ_4 , із зазначенням переліку IP-адрес з яких здійснювався доступ заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , із зазначенням ідентифікатору користувача, а також доданих та сформованих документів в період з 01.01.2020 по 31.12.2023; про всі пошукові запити та всі дії у Єдиних та Державних реєстрах ІНФОРМАЦІЯ_4 , із зазначенням переліку IP-адрес з яких здійснювався доступ, вчинені заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , із зазначенням ідентифікатору користувача в період з 01.01.2020 по 31.12.2023, та всі відомості, які вносились заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 під час роботи з Автоматизованою системою виконавчих проваджень (АСВП) в період з 01.01.2020 по 31.12.2023.

Враховуючи характер кримінального правопорушення, потреби досудового розслідування у встановлені всіх осіб причетних до вчинення вказаного злочину та притягнення до передбаченої законом відповідальності - в інший спосіб, який не передбачав би такий ступінь втручання в особисті права і свободи особи, неможливо, окрім як здійснити її виїмку в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , а також враховуючи, що зазначена інформація має значення для встановлення обставин, значимих для кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1ст. 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.4 ст.38 КПК України орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити огляд речей, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу.

Слідчим в клопотанні доведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи зазначене, слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні наведенні достатні підстави вважати, що вказані документи, що знаходяться у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що здійснює свою діяльнітсьза адресою: АДРЕСА_1 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, може бути використана як доказ, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів неможливо.

За таких обставин, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166 КПК України, -

постановив:

клопотання задовольнити.

Надати слідчимгрупи слідчих,прокурорам групипрокурорів,які здійснюютьпроцесуальне керівництвоу кримінальномупровадженні №42024100000000063тимчасовий доступінформації,документів ізможливістю вилученнязавірених належнимчином копійдокументів,які перебуваютьу володінніДП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

інформації з Єдиних та Державних реєстрів ІНФОРМАЦІЯ_4 , із зазначенням переліку IP-адрес з яких здійснювався доступ заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , із зазначенням ідентифікатору користувача, а також доданих та сформованих документів в період з 01.01.2020 по 31.12.2023; про всі пошукові запити та всі дії у Єдиних та Державних реєстрах ІНФОРМАЦІЯ_4 , із зазначенням переліку IP-адрес з яких здійснювався доступ, вчинені заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , із зазначенням ідентифікатору користувача в період з 01.01.2020 по 31.12.2023, та всі відомості, які вносились заступником начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , під час роботи з Автоматизованою системою виконавчих проваджень (АСВП) в період з 01.01.2020 по 31.12.2023.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом двох місяців з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118105900
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —752/5304/24

Ухвала від 29.07.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дмитрук Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні