Ухвала
від 03.04.2024 по справі 753/6099/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/6099/24

провадження № 2/753/5082/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2024 р. суддя Дарницького районного суду міста Києва Шаповалова К.В., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ) про поділ майна подружжя,-

В С Т А Н О В И В:

25 березня 2024 року до Дарницького районного суду міста Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя.

В обгрунтування позовної заяви позивач зазначила, що з 10 жовтня 2014 року вона та відповідач перебували у зареєстрованому шлюбі, який було розірвано рішенням суду від 21 вересня 2023 року. Під час перебування у шлюбі сторонами було набуто у власність автомобіль "Ford Focus" д.н.з. НОМЕР_1 та майнові права на квартиру, проектний номер - 071, поверх 6, кількість кімнат - 3, загальна площа 95,55 кв.м. у житловому будинку №4 у складі проекту "Будівництво житлового комплексу з об`єктами соціально-побутового призначення" за адресою: АДРЕСА_3 . Право власності на автомобіль зареєстровано за ОСОБА_2 . Попередній договір купівлі-продажу згаданої квартири було укладено між ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Істейт" та ОСОБА_2 . Позивач зазначає, що грошові зобов`язання з оплати відповідних майнових прав виконані сторонами повністю під час перебування у шлюбі, однак позивач не може оформити право власності на 1/2 частини квартири, оскільки вона не є стороною вищезгаданого договору. В позасудовому порядку сторони не можуть досягти згоди щодо поділу майна, набутого у шлюбі, а тому позивач просить суд визнати об`єктами спільної сумісної власності подружжя автомобіль "Ford Focus" д.н.з. НОМЕР_1 та майнові права на квартиру, проектний номер - 071, поверх 6, кількість кімнат - 3, загальна площа 95,55 кв.м. у житловому будинку №4 у складі проекту "Будівництво житлового комплексу з об`єктами соціально-побутового призначення" за адресою: АДРЕСА_3 . В порядку поділу спільного майна визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину майнових прав на зазначену квартиру; в порядку поділу спільного сумісного майна подружжя виділити згаданий автомобіль у власність ОСОБА_2 та стягнути з нього на користь позивачки 150 000,00 грн компенсації в межах її частки зазначеного спірного автомобіля.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26 березня 2024 року цивільну справу № 753/6099/24 передано судді Шаповаловій К.В. Фактично справу було передано судді 29 березня 2024 року.

Згідно даних Єдиного державного демографічного реєстру ОСОБА_2 значиться зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_2 .

Враховуючи те, що позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 174, 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), відсутні встановлені цим Кодексом підстави для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в цивільній справі, зважаючи на те, що справа підсудна Дарницькому районному суду міста Києва, суд вважає за необхідне прийняти позов до розгляду та відкрити провадження у цій справі.

Відповідно до частини третьої статті 53 ЦПК України суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи те, що попередній договір купівлі-продажу спірної квартири було укладено між відповідачем та ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Істейт", з огляду на предмет та підстави спору, суд вважає за доцільне залучити товариство до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Разом із позовом, позивачем було подано клопотання про витребування від ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Істейт" копію попереднього договору №1273/ДН4/017 купівлі-продажу квартири від 14 січня 2021 року, укладеного між ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Істейт" та ОСОБА_2 за згоди його дружини ОСОБА_1 з додатковими угодами та іншими додатками, які стосуються відповідних договірних зобов`язань; а також інформацію та підтверджуючі документи щодо здійснення платежів на виконання договору від 14 січня 2021 року №1273/ДН4/017 ОСОБА_2 чи іншими особами.

Згідно із статтею 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 84 ЦПК України, у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно із частиною третьою статті 84 ЦПК України у разі задоволення клопотання суд своє ухвалою витребує відповідні докази.

Частиною першою статті 76 ЦПК України встановлено що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно із частиною третьою статті 177 ЦПК України у разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про витребування доказів. В ухвалі про відкриття провадження у справі зазначається, зокрема, результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Вивчивши клопотання про витребування доказів, зважаючи на те, що представником позивача вживались заходи щодо самостійного витребування доказів, проте такі на адвокатський запит надані не були, суд доходить висновку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки відомості, які містяться у вказаних документах мають значення для встановлення обставин справи, повного та всебічного її розгляду.

Відповідно до частин сьомої-десятої статті 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Враховуючи вимоги ст. 19, 187, 274 ЦПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для розгляду справи в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання.

Керуючись ст.187-192, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя.

Розглядати справу в порядку загального позовного провадження та призначити до розгляду в підготовче засідання на 14 травня 2024 року о 10 год. 00 хв. в приміщенні Дарницького районного суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Кошиця, 5-А, зал. 123.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Публічне акціонерне товариство "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Істейт" (м. Київ, вул. Голосіївська, 17, пов.8).

В підготовче засідання викликати сторони.

Відповідач має право протягом 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали, надіслати суду відзив на позовну заяву у порядку, передбаченому ст.ст.178, 191 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву у порядку, передбаченому ст.ст.179 ЦПК України, подавши до суду також документи, що підтверджуються надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідач має право подати до суду заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив в порядку, передбаченому ст.ст.180 ЦПК України, подавши до суду також документи, що підтверджуються надіслання (надання) заперечень і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити третій особі, що вона має право подати пояснення щодо позову не пізніше десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали та копії позовної заяви та додатків до неї, а щодо відзиву - протягом п`яти днів з дня його отримання.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Витребувати від Публічного акціонерного товариства "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Істейт":

- завірені належним чином копії попереднього договору №1273/ДН4/017 купівлі-продажу квартири від 14 січня 2021 року, укладеного між ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Істейт" та ОСОБА_2 , додаткових угод та інших додатків, які стосуються відповідних договірних зобов`язань;

- інформацію та завірені (оформлені) належним чином копії підтверджуючих документів щодо здійснення платежів на виконання договору від 14 січня 2021 року №1273/ДН4/017 ОСОБА_2 чи іншими особами.

Встановити строк виконання ухвали протягом 10 днів з дня одержання її копії.

Роз`яснити, що особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Копію ухвали, копію позовної заяви та доданих документів, надіслати учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою на порталі судової влади України в мережі Інтернет - https://dr.ki.court.gov/ua

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: К.В. Шаповалова

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118106074
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл майна подружжя

Судовий реєстр по справі —753/6099/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Шаповалова К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні