Ухвала
від 03.04.2024 по справі 520/20915/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

03 квітня 2024 р. справа № 520/20915/23

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Старосєльцевої О.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без призначення судового засідання без повідомлення (виклику) осіб клопотання відповідача про долучення до матеріалів справи пояснень та клопотання, клопотання відповідача про залучення співвідповідачів по справі та клопотання відповідача про витребування доказів по справі за позовом ОСОБА_1 до Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" про: 1) визнання протиправною бездіяльність Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» щодо не нарахування та невиплати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) додаткової винагороди з розрахунку 100000 грн на місяць пропорційно часу участі у заходах, визначених постановою Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» від 28 лютого 2022 року № 168, за період з 25.02.2022 року по 25.07.2022 року; 2) зобов`язання Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (61034, Харківська область, місто Харків, вулиця Полтавський Шлях, будинок 192, ЄДРПОУ 07905262) здійснити нарахування та виплату ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) додаткової винагороди з розрахунку 100000 грн. на місяць пропорційно часу участі у заходах, визначених постановою Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» від 28 лютого 2022 року № 168, за період з 25.02.2022 року по 25.07.2022 року , -

встановив:

Ухвалою суду від 07.08.2023р. прийнято позов до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі у порядку спрощеного позовного провадження без призначення судового засідання без повідомлення (виклику) осіб.

Ухвалою суду від 13.03.2024р. витребувано від Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут": засвідчену належним чином копію наказу начальника Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" від 24.02.2022 №1 або письмову інформацію про те, що вказаний документ (інформація) є військовою таємницею в оборонній сфері у розумінні ст.1, 8 Закону України «Про державну таємницю», тобто, має обмежений доступ, є таємною; засвідченні належним чином докази стосовно безпосередньої участі позивача у період з 25.02.2022 року по 25.07.2022 року у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів, а саме: бойових наказів (бойових розпоряджень), витягів з журналів бойових дій (вахтовий, навігаційно-вахтовий, навігаційний журнал), або з журналів ведення оперативної обстановки, або бойових донесень (підсумкове, термінове, позатермінове), або постової відомості (під час охорони об`єкта, на який було здійснено збройний напад); рапорту (донесення) командира підрозділу (групи) про участь позивача (у тому числі, з доданих або оперативно підпорядкованих підрозділів) у бойових діях, у виконанні бойових (спеціальних) завдань; довідку керівника органу військового управління, штабу угрупування військ (сил), штабу тактичної групи, командира військової частини (установи, навчального закладу), до яких для виконання завдань відряджений військовослужбовець (позивач); або письмову інформацію про те, що вказані документи (інформація) є військовою таємницею в оборонній сфері у розумінні ст.1, 8 Закону України «Про державну таємницю», тобто, мають обмежений доступ, є таємною.

Від відповідача до суду надійшов відзив на позов, в обґрунтування якого, зокрема, зазначено, що позивач у спірний період був зарахований до списків особового складу Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" для виконання завдань під керівництвом начальника інституту та постановлений на наступні види забезпечення: продовольче, забезпечення зброєю та засобами захисту. На всіх інших забезпеченнях позивач залишився на утриманні Державної гімназії-інтернату з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус". У зв`язку з чим, відповідач вважає, що Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" не є належним відповідачем по справі, оскільки всі довідки які відпрацьовувались для військовослужбовців Держаної гімназії-інтернату з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" були надані встановленим порядком керівництву Гімназії з метою видання наказу про виплату додаткової грошової винагороди. Також, зазначив, що Міністерство освіти і науки України є головним розпорядником бюджетних коштів у сфері освіти, та відповідно, позивач отримує грошове забезпечення з бюджету Міністерства освіти і науки України. А тому, відповідач просив суд залучити Держану гімназію-інтернат з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" та Міністерство освіти і науки України в якості співвідповідачів по справі.

Окрім того, у відзиві на позов відповідач просив витребувати у Держаної гімназії-інтернату з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" докази зарахування та виключення позивача зі списків особового складу та всіх видів забезпечення Держаної гімназії-інтернату з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус", копію грошового атестату позивача, довідку про нараховане грошове забезпечення за основним місцем проходження служби та перебування на грошовому забезпеченні позивача за період з 25.02.2022 року по 26.07.2022 року за час тимчасового відрядження до Інституту.

12.03.2024р. від відповідача до суду надійшли письмові пояснення по справі (вх. №01-26/23803/24).

18.03.2024р. на виконання ухвали суду від 13.03.2024р. від відповідача до суду надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи клопотання на виконання ухвали з вирішення питання про витребування доказів (вх.№01-26/26091/24).

Вирішуючи подане клопотання про залучення співвідповідачів по справі, суд зазначає наступне.

Частиною 3-4 ст. 48 КАС України встановлено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Суд зазначає, що відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України "Про порядок і норми грошового та матеріального забезпечення військовослужбовців Збройних Сил, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, інших військових формувань, осіб начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби, відряджених до державних органів, установ та організацій" від 07.02.2001 №104 (далі - Постанова №104) установлено, що військовослужбовцям, особам начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби, відрядженим до державних органів, установ та організацій, виплачується грошове та здійснюється матеріальне забезпечення, передбачене законодавством для військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, особового складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби.

Виплата грошового забезпечення провадиться за рахунок коштів тих державних органів, установ та організацій, до яких відряджені зазначені військовослужбовці, особи начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби.

З огляду на викладене та враховуючи викладені в клопотанні про залучення співвідповідачів по справі обґрунтування, суд вбачає необхідність у залученні до участі у справі в якості другого відповідача - Держану гімназію-інтернат з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" та у якості третього відповідача - Міністерство освіти і науки України.

Окрім того, суд з огляду на ст.ст.9, 72-80 КАС України вважає за необхідне долучити до матеріалів справи письмові пояснення по справі (від 12.03.2024р. вх. №01-26/23803/24) та клопотання на виконання ухвали з вирішення питання про витребування доказів (від 18.03.2024р. вх.№01-26/26091/24).

Також, суд вважає за необхідне задовольнити подане клопотання про витребування доказів в порядку ст. 80 КАС України.

Керуючись ст.ст.8, 19, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 4, 6-9, 48, 72-80, 241-243, 248, 256 КАС України, суд -

ухвалив:

1. Клопотання Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" про залучення співвідповідачів по справі - задовольнити.

2. Залучити до участі у справі у якості другого відповідача - Держану гімназію-інтернат з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" (код ЄДРПОУ 38495321, адреса: 61098, м. Харків, вул. Полтавський шлях, буд. 192).

3. Залучити до участі у справі у якості третього відповідача - Міністерство освіти і науки України (код ЄДРПОУ 38621185, адреса: 01135, м. Київ, пр-кт Берестейський, буд. 10).

4.Надіслати на адресу Держаної гімназії-інтернату з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" (код ЄДРПОУ 38495321, адреса: 61098, м. Харків, вул. Полтавський шлях, буд. 192) та Міністерства освіти і науки України (код ЄДРПОУ 38621185, адреса: 01135, м. Київ, пр-кт Берестейський, буд. 10) копії позовної заяви разом з доданими документами.

5. Зобов`язати Держану гімназію-інтернат з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" та Міністерство освіти і науки України подати безпосередньо до суду (разом з доказами направлення іншим учасникам справи): 1) відзив на позов, усі докази на підтвердження висловлених аргументів та на висвітлення обставин спору (правове та документальне обґрунтування правової природи правовідносин, що склались); 2) письмові пояснення та докази з приводу існування поважних причин ненадання відзиву на позов.

6. Роз`яснити учасникам справи наявність процесуальних прав і обов`язків, передбачених ст.44, 45, 47, 60, 131 КАС України та неприпустимість як зловживання процесуальними правами, так і недобросовісного виконання процесуальних обов`язків.

7. Клопотання Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" про долучення до матеріалів справи документів - задовольнити.

Долучити до матеріалів справи №520/20915/23 письмові пояснення по справі (від 12.03.2024р. вх. №01-26/23803/24) та клопотання на виконання ухвали з вирішення питання про витребування доказів (від 18.03.2024р. вх.№01-26/26091/24).

8. Клопотання Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у Держаної гімназії-інтернату з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус" наступні докази завірені належним чином:

- докази зарахування та виключення позивача зі списків особового складу та всіх видів забезпечення Держаної гімназії-інтернату з посиленою військово - фізичною підготовкою "Кадетський корпус",

- копію грошового атестату позивача,

- довідку про нараховане грошове забезпечення за основним місцем проходження служби та перебування на грошовому забезпеченні позивача за період з 25.02.2022 року по 26.07.2022 року за час тимчасового відрядження до Військового інституту танкових військ Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

- докази разом з відповідними письмовими поясненнями стосовно отримання/не отримання довідок відносно позивача в тому, що він приймав безпосередню участь у бойових діях та забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії в м. Харкові,

- докази разом з відповідними письмовими поясненнями стосовно видання/не видання наказів про виплату позивачу додаткової грошової винагороди в розмірі 100000 грн. за період з 25.02.2022 року по 25.07.2022 року,

- докази разом з відповідними письмовими поясненнями стосовно виплати/не виплати позивачу додаткової грошової винагороди в розмірі 100000 грн. за період з 25.02.2022 року по 25.07.2022 року.

9. Роз`яснити, що витребувані докази належить подати суду не пізніше трьох днів з дати одержання цієї ухвали.

Роз`яснити, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

10. Копії ухвали направити учасникам справи.

11. Роз`яснити, що ухвала набирає законної сили з моменту підписання (проголошення), оскарженню не підлягає.

Суддя О.В.Старосєльцева

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118112363
СудочинствоАдміністративне
Суть: 1) визнання протиправною бездіяльність Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» щодо не нарахування та невиплати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) додаткової винагороди з розрахунку 100000 грн на місяць пропорційно часу участі у заходах, визначених постановою Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» від 28 лютого 2022 року № 168, за період з 25.02.2022 року по 25.07.2022 року; 2) зобов`язання Військовий інститут танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (61034, Харківська область, місто Харків, вулиця Полтавський Шлях, будинок 192, ЄДРПОУ 07905262) здійснити нарахування та виплату ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) додаткової винагороди з розрахунку 100000 грн. на місяць пропорційно часу участі у заходах, визначених постановою Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» від 28 лютого 2022 року № 168, за період з 25.02.2022 року по 25.07.2022 року

Судовий реєстр по справі —520/20915/23

Рішення від 26.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Старосєльцева О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні