Рішення
від 04.04.2024 по справі 348/197/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

Справа №348/197/24

Провадження № 2/348/334/24

04 квітня 2024 року Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області у складі судді Матолич В.В., за участю секретаря судового засідання Буратчук О.В., розглянув у відкритому судовому засіданні в місті Надвірна Івано-Франківськоїобласті в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Надвірнянської міської ради про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

Процесуальні дії у справі.

29.01.2024 ОСОБА_1 пред`явила позов до ОСОБА_2 , Надвірнянської міської ради, відповідно до якого просить визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право на користування житлом, а саме: будинком АДРЕСА_1 . В обґрунтування позову наведено таке. Позивач є власником житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 . Відповідач зареєстрований за вищевказаною адресою, що позбавляє позивача можливості в повному обсязі розпоряджатися і користуватися майном, а також вона позбавлена можливості оформити субсидію. Зазначає, що відповідач не проживає в житлі більше року, його місце перебування позивачу не відомо. Відповідач не бере участі в утриманні житла, особистих речей відповідача в будинку немає.

07.02.2024 суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі,постановив розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

12.03.2024 суд постановив ухвалу щодо закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

22.03.2024 позивач подала заяву, в якій просить розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, не заперечує щодо ухвалення заочного рішення.

Представник Надвірнянської міської ради в судові засідання не з`являвся, 26.02.2024 подав заяву про розгляд справи за його відсутності, згідно з якою не заперечує щодо задоволення позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_2 повторно всудове засіданняне з`явився, прочас тамісце розглядусправи бувповідомлений належно,через оголошенняна офіційномувеб-сайтісудової владиУкраїни.Відзиву напозов неподав. Враховуючи наведене, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних та доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд встановив:

ОСОБА_1 є власником житлового будинку з господарським будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 , що підтверджується копією витягу з Державного реєстру речових прав №347063026 від 19.09.2023.

Згідно з витягом про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб №979869 від 08.01.2024 за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровані: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 .

Оцінка суду.

Згідно зі ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.321ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ч. 1 ст. 383 ЦК Українивласник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Відповідно до ч.2 ст.405 ЦК України, член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом

До позову не долучено жодного доказу того, що відповідач ОСОБА_2 протягом року не проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім цього, слід зазначити, що механізм здійснення зняття із зареєстрованого місця проживання визначений Порядоком декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2022 № 265, відповідно до пп. 5 п. 50 якого передбачено право власника житла звернутися до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) для здійснення зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6 до Порядку.

Таким чином, позивач як власник житла не позбавлена можливості у позасудовому порядку подати заяву про зняття відповідача ОСОБА_2 з реєстрації місця проживання.

Враховуючи наведене, суд доходить висновку, що у задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст. 264, 265 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Надвірнянської міської ради про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача поданою протягом тридцяти днів з дня його постановлення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складено повного тексту рішення до Івано-Франківського апеляційного суду Івано-Франківської області.

Позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - Надвірнянська міська рада Івано-Франківської області, ідентифікаційний код 04054257, місцезнаходження: вул.Гетьмана Мазепи, 29, м.Надвірна, Надвірнянський район, Івано-Франківська область.

Повний текстрішення складено 04.04.2024.

Суддя Матолич В.В.

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118124694
СудочинствоЦивільне
Сутьрозгляд справи за його відсутності, згідно з якою не заперечує щодо задоволення позовних вимог. Відповідач ОСОБА_2 повторно всудове засіданняне з`явився, прочас тамісце розглядусправи бувповідомлений належно,через оголошенняна офіційномувеб-сайтісудової владиУкраїни.Відзиву напозов неподав. Враховуючи наведене, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних та доказів (постановляє заочне рішення). Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється

Судовий реєстр по справі —348/197/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні