Рішення
від 04.04.2024 по справі 728/3677/23
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 728/3677/23

Номер провадження 2-др/728/4/24

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

4 квітня 2024 року місто Бахмач

Бахмацький районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - Пархоменка П.І.

за участі:

секретаря судового засідання - Горбач Н.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Бахмачі питання про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі:

за позовом ОСОБА_1

до

відповідачів ОСОБА_2 ,

Бахмацького відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (далі Бахмацький ВДВС)

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_3 ,

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Злагода» (далі СТОВ «Злагода»)

вимоги позивача про переведення прав та обов`язків покупця

учасники справи не з`явилися

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив додаткове рішення про наступне:

І. Зміст заяви

1. Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Вагоровська А.Е. звернулася із заявою про ухвалення додаткового судового рішення.

2. Заява обґрунтована тим, що рішенням суду по вищевказаній справі позовні вимоги були задоволені частково, однак судом у прийнятому рішенні не було вирішено питання про судові витрати, які були понесені позивачем при розгляді позову, а саме, про стягнення з відповідачів на користь позивача судового збору та витрат на професійну правничу допомогу адвоката, оскільки не було додано доказів понесення витрат на професійну правничу допомогу.

ІІ. Процедура

3. У судове засідання учасники справи не з`явилися, надіслали заяви про розгляд справи без їх участі, що відповідно до частини четвертої статті 270 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК) не є перешкодою для вирішення питання про ухвалення додаткового рішення.

4. Представник відповідача ОСОБА_2 надіслав клопотання про зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

5. Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІІІ. Мотиви, з яких Суд дійшов висновків, і закон, яким керувався Суд

6. Рішенням Бахмацького районного суду Чернігівської області від 27 березня 2024 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Бахмацького відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції про переведення прав та обов`язків покупця, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_3 , Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Злагода» задоволено частково.

7. Відповідно до пункту 3 частини першої статті 270 ЦПК суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати.

8. Зважаючи, що рішенням суду від 27 березня 2024 року вказаний позов було задовлено частково, а при ухваленні рішення судом питання про стягнення з позивача судових витрат, а саме, частини судового збору та витрат на професійну правничу допомогу, вирішено не було, Суд вважає за необхідне ухвалити додаткове рішення.

9. При цьому представником позивача докази щодо розміру судових витрат подані протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду і до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву (частина восьма статті 141 ЦПК).

10. Згідно із статтею 133 ЦПК судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать і витрати на професійну правничу допомогу.

11. За змістом статті 141 ЦПК судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

12. Позивачем було доплачено судовий збір в розмірі 3848 грн. 56 коп, що підтверджується квитанцією № 54837671 від 26 грудня 2023 року (а.с.170), а позов було завдоволено частково, що є підставою для стягнення половини сплаченого судового збору з відповідачів в рівних частинах.

13. Крім того, по справі позивачем ОСОБА_1 згідно ордеру про надання правничої допомоги серії АІ № 1526387 (а.с.86) було укладено договір про надання правничої (правової) допомоги з адвокатом Вагоровською А.Е. (а.с.173-174), право на заняття адвокатською діяльністю якої підтверджується свідоцтвом про право на заняття адвокатського діяльностю серії ЖТ №000772 від 24 березня 2016 року (а.с.85).

14. За надання правової допомоги ОСОБА_4 було проведено оплату в розмірі 11000 грн. 00 коп., що підтверджується квитанціями до прибуткового касового ордеру б/н від 12 грудня 2023 року і 27 березня 2024 року (а.с.171) та Актом виконаних робіт від 26 березня 2024 року (а.с.172).

15. Представник відповідача ОСОБА_2 подав заяву про зменшення розміру судових витрат (див.пункт 4).

16. Суд для цілей розподілу вказаного виду витрат пов`язаних з розглядом справи, враховує обставини зазначені в статті 137 ЦПК, зокрема:

-складність справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), а саме, по справі проводилися судові засідання;

-час, витрачений адвокатом на виконання відповідних робіт (наданих послуг), обсяг наданих адвакатом послуг та виконаних робіт;

-категорію справи (справа про переведення прав та обов`язків покупця) та її значення для сторони, в тому числі вплив вирішення справи на репутацію сторони, часткове задоволення позову до відповідачів.

17. У зв`язку із чим, Суд приходить до висновку про стягнення з відповідачів в рівних частинах на користь позивача судових витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 3000 грн. 00 коп.

З цих підстав,

керуючись статтями 133, 141, 270 Цивільного процесуального кодексу України, Суд, -

У Х В А Л И В :

1. Стягнутиз ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 962грн.14коп.судового зборута 3000грн.00коп. витрат на професійну правничу допомогу.

2. Стягнути зБахмацького відділудержавної виконавчоїслужби уНіжинському районіЧернігівської областіСхідного міжрегіональногоуправління міністерстваюстиції на користь ОСОБА_1 962грн.14коп.судового зборута 3000грн.00коп. витрат на професійну правничу допомогу.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідачі:

ОСОБА_2 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Бахмацький відділ державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції, місцезнаходження вулиця Соборності, б. 42, м. Бахмач Ніжинського району Чернігівської області, індекс 16500, код - ЄДРПОУ 34963578.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

ОСОБА_3 , місце проживання АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Злагода», місцезнаходження вулиця В. Кеслера, б. 6, с. Курінь Ніжинського району Чернігівської області, код ЄДРПОУ 03794710.

Суддя Бахмацького районного суду

Чернігівської області П.І. Пархоменко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118127784
СудочинствоЦивільне
Сутьпереведення прав та обов`язків покупця учасники справи не з`явилися негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті

Судовий реєстр по справі —728/3677/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні