Ухвала
від 02.04.2024 по справі 911/414/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про призначення справи до розгляду

"02" квітня 2024 р. Справа№ 911/414/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Полякова Б.М.

суддів: Доманської М.Л.

Отрюха Б.В.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас"

на ухвалу Господарського суду Київської області від 11.09.2023 (повний текст складено 14.09.2023, суддя Янюк О.С.)

у справі №911/414/23

за заявою Акціонерного товариства спрощеного типу "РАЖТ Семенс" (RAGT SEMENCES S.A.S., Французька Республіка)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас" (код 30048570)

про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2023 року Акціонерне товариство спрощеного типу "РАЖТ Семенс" (далі - заявник, ініціюючий кредитор) звернулось у господарський суд із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас" (далі - боржник), оскільки останнє не спроможне сплати борг в сумі 4327151 євро.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 11.09.2023 відкрито провадження у справі №911/414/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас"; визнано грошові вимоги заявника до боржника у розмірі 169122736,61 грн (основне зобов`язання) та 87140 грн - судові витрати; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника строком на 170 календарних днів; призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Головка Олексія Ігоровича, вирішено інші процедурні питання.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 11.09.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Віп білдінг трейд"; визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника в розмірі 1674138,59 грн; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника; призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Комлика Іллю Сергійовича; вирішено інші процедурні питання.

Ухвала суду мотивована тим, що у боржника наявна кредиторська заборгованість, яка виникла у нього як покупця за контрактами за контрактами від 15.12.2017 №15-12 та від 20.12.2018 №20-12 у загальному розмірі 4327151 євро, що підтверджується ухвалою Київського апеляційного суду, виконавчим листом від 05.11.2021 у справі №824/167/21 та постановою про відкриття виконавчого провадження від 29.09.2022 ВП НОМЕР_1.

Суд першої інстанції, відхилив заперечення боржника щодо наявності між сторонами спору про право, оскільки учасник боржника звернувся в суд із позовом про визнання недійсним контракту на поставку після звернення заявника із заявою про відкриття справи про банкрутство, вимоги ініціюючого кредитора ґрунтуються на двох контрактах, один з яких не оспорюється, а факт простроченого горового зобов`язання підтверджений судовими рішеннями.

Відхиляючи доводи боржника про наявність підстав для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство на підставі абз. 9 п.1-6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, суд першої інстанції дійшов висновку, що ключовим для застосування зазначеної норми є доведення боржником того, що саме військова агресія стала підставою для неможливості належним чином виконати свої зобов`язання. Тобто, зобов`язання виникло до початку військової агресії і боржник його виконував належним чином, або зобов`язання виникло вже під час/або після введення воєнного стану, що ускладнило або унеможливило його виконання. Втім, такі обставини не доведені боржником, оскільки зобов`язання в частині оплати насіння за відповідними контрактами виникло у боржника ще у 2018 році, а тому не дають підстави для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, боржник звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду Київської області від 11.09.2023, постановити нову ухвалу, якою відмовити у відкритті провадження у справі про банкрутство. Здійснити розподіл судових витрат.

В основу доводів апеляційної скарги покладені висновки про те, що суд першої інстанції безпідставно відхилив доводи боржника про наявність підстав для відмови у відкритті справи про банкрутство з огляду на існування між сторонами спору про право у зв`язку з оспоренням в судовому порядку контракту та існування обставин, які унеможливлюють задовольнити вимоги кредитора (кредиторів) внаслідок збройної агресії проти України, у тому числі через перебування єдиного майнового комплексу боржника на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 07.11.2023 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас" задоволено. Ухвалу Господарського суду Київської області від 11.09.2023 у справі № 911/414/23 скасовано та прийнято нове рішення, яким відмолено у відкритті провадження у справі за заявою Акціонерного товариства спрощеного типу "РАЖТ Семенс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас" (код 30048570) про банкрутство.

Постанова апеляційного господарського суду мотивована наступним:

На розгляді Господарського суду Донецької області перебуває справа № 905/1073/23, провадження у якій відкрито 21.08.2023, за позовом ОСОБА_1 (учасника ТОВ "Агрозахист Донбас") до ТОВ "Агрозахист Донбас" та АТСТ "RAGT SEMENCES" про визнання недійними контракту, на підставі якого ініціюючий кредитор заявляє свої грошові вимоги.

Майнові активи боржника на дату звернення ініціюючого кредитора знаходяться на тимчасово окупованій території, інше майно перебуває на території, де ведуться (велися) бойові дії, частина майна знищена, зазначені обставини унеможливлюють проведення того комплексу заходів, що передбачені Кодексом України з процедур банкрутства з метою відновлення платоспроможності боржника та/або з метою задоволення вимог кредиторів.

Апеляційний господарський суд вважає помилковим висновок суду першої інстанції про відсутність підстав для застосування норми абз. 9 пункту 1-6 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ з огляду на виникнення кредиторської заборгованості до виникнення обставин, пов`язаних із збройною агресією РФ, оскільки конструкція зазначеної норми не містить вказівки на термін виникнення відповідних вимог кредитора, а лише визначає обставини, які призвели та унеможливлюють виконання боржником своїх зобов`язань перед кредитором (кредиторами) - внаслідок збройної агресії проти України або перебування єдиного майнового комплексу боржника на окупованих територіях.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суд від 05.03.2024 касаційну скаргу Акціонерного товариства спрощеного типу "РАЖТ Семенс" (RAGT SEMENCES S.A.S. Французька Республіка) задоволено частково. Постанову Північного апеляційного господарського суду від 07.11.2023 у справі № 911/414/23 скасовано. Справу № 911/414/23 направлено на новий розгляд до Північного апеляційного господарського суду.

Постанова касаційного господарського суду мотивована наступним:

Постанова суду апеляційної інстанції від 07.11.2023 мотивована, зокрема, тим, що майнові активи боржника на дату звернення ініціюючого кредитора знаходяться на тимчасово окупованій території, інше майно перебуває на території, де ведуться (велися) бойові дії, частина майна знищена, зазначені обставини унеможливлюють проведення того комплексу заходів, що передбачені Кодексом України з процедур банкрутства з метою відновлення платоспроможності боржника та/або з метою задоволення вимог кредиторів.

Втім, судом апеляційної інстанції не досліджено та не надано належної правової оцінки обставинам щодо зміни місцезнаходження юридичної особи - ТОВ "Агрозахист Донбас"; не встановлено загальний обсяг майна Боржника, не встановлено того чи перебуває або не перебуває єдиний майновий комплекс боржника на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій (Наказ від 22.12.2022 № 309 Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України "Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією"), а також відсутність у підприємства Боржника майна на території України, підконтрольній органам державної влади України, і чи вплинули ці обставини на невиконання боржником свого зобов`язання перед кредитором.

Згідно з витягом з повторного протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, для розгляду справи №911/414/23 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя - Поляков Б.М., судді - Отрюх Б.В., Доманська М.Л.

Відповідно до ч. 14 ст. 32 ГПК України у разі зміни складу суду на стадії підготовчого провадження розгляд справи починається спочатку, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

У зв`язку з наведеним, колегія суддів дійшла висновку про необхідність розглядати дану справу у визначеному протоколом складі колегії суддів у складі: головуючий суддя Поляков Б.М., судді Отрюх Б.В., Доманська М.Л., по суті спочатку та призначити справу до розгляду в судовому засіданні.

Колегія суддів зауважує, що Верховний Суд у постанові від 08.11.2023 справа № 16/137б/83б/22б (910/12422/20) вказав: що стосується юридичних осіб, то в Україні таким спеціальним нормативним актом є Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", оскільки відповідно до статті 80 Цивільного кодексу України юридичною особою (що наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді) є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Водночас, відповідно до положень частин першої та другої статті 25 "Про міжнародне приватне право" (який встановлює порядок урегулювання приватноправових відносин, які хоча б через один із своїх елементів пов`язані з одним або кількома правопорядками, іншими, ніж український правопорядок) особистим законом юридичної особи вважається право держави місцезнаходження юридичної особи; для цілей цього Закону місцезнаходженням юридичної особи є держава, у якій юридична особа зареєстрована або іншим чином створена згідно з правом цієї держави.

При цьому іноземні особи, зокрема юридичні особи, створені та зареєстровані за законодавством іншої країни, мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (стаття 365 ГПК України).

Відповідно до статті 74 Закону України "Про міжнародне приватне право" процесуальна правоздатність і дієздатність іноземних осіб в Україні визначаються відповідно до права України. На вимогу суду, який розглядає справу, іноземна юридична особа має представити оформлений з урахуванням статті 13 цього Закону документ, що є доказом правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Системний аналіз положень статті 74 Закону України "Про міжнародне приватне право" та статей 4, 45, 162, 365 ГПК України дає підстави для висновку, що у випадку, якщо позивачем є юридична особа, то вимога вказати в позовній заяві ідентифікаційний код такої особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Водночас, іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Отже, дослідження, оцінка та встановлення процесуальної право- та дієздатності такої особи як учасника господарського процесу є обов`язком господарського суду та здійснюється з урахуванням правил (закону) тієї держави, за правилами (законодавством) якої ця особа була створена та зареєстрована.

24.02.2022 на території України указом Президента України № 64/2022 від та подальшою його пролонгацією було введено воєнний стан. КМУ 03.03.2022 було прийнято постанову № 187 (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМУ № 466 від 19.04.2022, № 480 від 19.04.2022 № 719 від 24.06.2022) «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації», у зв`язку з чим колегія суддів, для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації, зобов`язує учасників справи надати відомості: чи є учасником справи юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація; громадянин Російської Федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації.

Крім того, колегія суддів зобов`язує учасників справи надати відомості чи є учасники справи в реєстрі санкційних компаній РНБО й чи наявні обмеження, встановленні судовими рішеннями, які набрали законної сили, в тому числі щодо користуванням та розпорядженням майном та корпоративними правами.

Керуючись статтями 32, 230, 234, 268 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас" на ухвалу Господарського суду Київської області від 11.09.2023 у справі №911/414/23 до провадження у складі колегії суддів: головуючий суддя - Поляков Б.М., судді - Отрюх Б.В., Доманська М.Л.

2. Здійснювати розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрозахист Донбас" на ухвалу Господарського суду Київської області від 11.09.2023 у справі №911/414/23 по суті спочатку.

3. Розгляд апеляційної скарги відбудеться 13.05.2024 о 11 год. 20 хв. в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А (зал судових засідань №3).

4. Зобов`язати Акціонерне товариство спрощеного типу "РАЖТ Семенс" (RAGT SEMENCES S.A.S., Французька Республіка) надати до апеляційного суду документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

5. Зобов`язати учасників справи надати відомості: чи є учасником справи юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація; громадянин Російської Федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації та чи є учасники справи в реєстрі санкційних компаній РНБО, й чи наявні обмеження, встановленні судовими рішеннями, які набрали законної сили, в тому числі щодо користуванням та розпорядженням майном та корпоративними правами.

6. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез`явлення їх представників у судове засідання відповідно до ст. 202 ГПК України не є перешкодою для розгляду апеляційних скарг.

7. Встановити учасникам справи строк для подачі всіх заяв, клопотань, пояснень, доповнень в письмовій формі протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали, але не пізніше 06.05.2024.

8. Попередити учасників справи, що заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду у відповідності до ч. 2 ст. 207 ГПК України.

Головуючий суддя Б.М. Поляков

Судді М.Л. Доманська

Б.В. Отрюх

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118127794
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —911/414/23

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Поляков Б.М.

Постанова від 05.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні