Ухвала
від 03.04.2024 по справі 751/8676/23
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-в/734/38/24 Справа № 751/8676/23

У х в а л а

іменем України

03 квітня 2024 року смт Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

особи, щодо якої вирішується питання про припинення застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Козелець заяву лікаря-психіатра КНП «Остерська міська лікарня» Остерської міської ради ОСОБА_6 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

До суду із заявою про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернулася лікаря-психіатра КНП «Остерська міська лікарня» Остерської міської ради ОСОБА_6 .

Заява мотивована тим, що згідно з висновком комісії лікарів-психіатрів ЧОПНЛ №262 від 12.03.2024 року, підтверджено обґрунтованість рішення про припинення застосування до ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку та враховуючи психічний стан останнього, компенсації поведінкових розладів, виконання ОСОБА_5 усіх рекомендацій щодо лікування та реабілітації, критичне ставлення до дій що призвели до призначення медичних примусових заходів, тому даних для продовження надання хворому амбулаторної допомоги в примусовому порядку немає і може бути припинено.

Лікар-психіатр КНП «Остерська міська лікарня» Остерської міської ради ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилася, до суду надійшла заява останньої про розгляд заяви стосовно ОСОБА_5 без її участі.

Прокурор в судовому засіданні заяву підтримала.

Захисник в судовому засіданні заяву підтримав та просив задовольнити.

Особа, щодо якої вирішується питання про припинення застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_5 підтримав думку захисника.

Заслухавши думку учасників судового провадження, дослідивши матеріали заяви про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 , суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 1, 3 ст.514КПК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування.

Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), де тримається дана особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Розгляд питання про зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру може також здійснюватися за письмовою заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи законного представника у разі, якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) чи керувати ними, в тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Відповідно до ч. 2 ст.95КК України особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосовування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Особи, до яких застосовуються примусові заходи медичного характеру, мають право звертатися до суду із заявою про зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру не частіше одного разу на 6 місяців та незалежно від того, чи розглядалося судом це питання в зазначений період.

Особа, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, має право звернутися до обраного нею незалежного лікаря-психіатра з метою отримання висновку про стан свого психічного здоров`я. У висновку незалежного лікаря-психіатра мають бути зазначені підстави для зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру. У разі відсутності таких підстав у висновку обґрунтовується необхідність продовження застосування примусових заходів медичного характеру.

Так, судом встановлено, що ухвалою Новозаводського районного суду міста Чернігова від 13 жовтня 2023 року (справа №751/8676/23, провадження суду № 1-в/751/235/23) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , змінено примусові заходи медичного характеру у вигляді лікування у відділенні №18 із звичайним наглядом КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» ЧОР на надання примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Відповідно до ч. 3 ст.19Закону України«Про психіатричнудопомогу» питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Як вбачається з висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру ОСОБА_5 № 262 від 12.03.2024 року, враховуючи психічний стан хворого, компенсацію поведінкових розладів, лікарська комісія рекомендує припинити застосування до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , примусових заходів медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що заява лікаря-психіатра КНП «Остерська міська лікарня» Остерської міської ради ОСОБА_6 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 , - підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 95 КК України, ст. 512, 514 КПК України, ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву лікаря-психіатра КНП «Остерська міська лікарня» Остерської міської ради ОСОБА_6 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , - задовольнити.

Припинити застосування ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Ухвала протягом тридцяти днів з дня її проголошення може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду через Козелецький районний суд Чернігівської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не буде скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий суддя ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118128081
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —751/8676/23

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

Ухвала від 09.10.2023

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Деркач О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні