Ухвала
від 03.04.2024 по справі 916/1410/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"03" квітня 2024 р.м. Одеса № 916/1410/24

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П., розглянувши позовні матеріали (вх. №1444/24 від 29.03.2024),

за позовом: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 , ОСОБА_4

до відповідачів:об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Добробут-2024,

приватного підприємства Міські квіти

про визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів, припинення юридичної особи, заборону вчиняти певні дії.

ВСТАНОВИВ:

29.03.2024 до Господарського суду Одеської області від ОСОБА_1 (далі по тексту ОСОБА_1 ), ОСОБА_2 (далі по тексту ОСОБА_2 ), ОСОБА_3 (далі по тексту ОСОБА_3 ), ОСОБА_4 (далі по тексту - ОСОБА_5 ) надійшла позовна заява до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Добробут-2024 (далі по тексту ОСББ Добробут-2024), приватного підприємства Міські квіти (далі по тексту ПП Міські квіти), відповідно до якої позивачі просять суд:

1) визнати недійсними та скасувати рішення установчих зборів ОСББ Добробут-2024, які оформлені протоколом №1 від 12.02.2024;

2) припинити юридичну особу ОСББ Добробут-2024 шляхом ліквідації, з призначенням ліквідатора та встановлення шестимісячного строку для пред`явлення кредиторами своїх вимог;

3) заборонити ПП Міські квіти передавати ОСББ Добробут-2024 будь-яку документацію, що стосується гуртожитку сімейного типу, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 4 Закону України „Про судовий збір № 3674-VI від 08.07.2011р. встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання позовної заяви майнового характеру ставка судового збору складає - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В силу вимог ч. 1 ст. 163 ГПК України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку; у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Абзацом 3 ч. 7 ст. 6 Закону України „Про судовий збір врегульовано, що у разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Положеннями ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» №3460-IX від 09.11.2023 встановлено, що у 2024р. прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня 2024 року становить 3028,00 грн.

Отже, за три позовні вимоги немайнового характеру кожен із позивачів мав сплатити до державного бюджету судовий збір у розмірі 9 084,00 грн.

Позиція господарського суду щодо необхідності сплати судового збору за вимоги немайнового характеру кожним із позивачів відповідає висновкам, які наведені у постанові Верховного Суду від 04.08.2020 по справі №916/1454/19, від 18.09.2023 по справі №758/5118/21.

До позовної заяви додано докази сплати ОСОБА_3 судового збору у розмірі 3028,00 грн., що на 6 056,00 грн. менше необхідного розміру; докази сплати ОСОБА_5 судового збору у розмірі 9 084,00 грн.

У поданій до суду позовній заяві позивачі зазначають, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є інвалідами 2 групи, а, отже, звільнені від сплати судового збору.

До позовної заяви додано копії пенсійних посвідчень ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , згідно яких позивачі є інвалідами 2 групи. При цьому, копії пенсійних посвідчень, а також копії інших доданих до позовної заяви доказів, засвідчені ОСОБА_3 .

Таким чином, пенсійні посвідчення позивачів, якими підписано позовну заяву, засвідчені ОСОБА_3 , яка виступає позивачем за заявленими позовними вимогами.

Згідно з ч. 2 ст. 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

В силу вимог ч. 5 ст. 91 ГПК України учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Враховуючи вимог ч. 5 ст. 91 ГПК України суд звертає увагу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що відповідність копій їхніх пенсійних посвідчень оригіналам не може бути підтверджена ОСОБА_3 , оскільки остання не є власником оригіналів пенсійних посвідчень.

При цьому, в матеріалах справи відсутні докази уповноваження ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ОСОБА_3 на представництво їх інтересів у суді, а, також докази отримання ОСОБА_3 адвокатського посвідчення.

Суд зазначає, що з огляду на категорію даної справи, яка не є малозначною, позивачі можуть представляти свої інтереси у даній справі самостійно або уповноважити на представництво власних інтересів адвоката.

Верховним Судом у постанові від 27.09.2021 по справі №5026/886/2012 наголошено, що належним чином засвідченими копіями письмових доказів є докази, які містять відмітку про засвідчення копії документа, яка складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Враховуючи засвідчення пенсійних посвідчень ОСОБА_1 та ОСОБА_2 особою, яка не є представником позивачів, господарський суд доходить висновку про ненадання суду належних доказів на підтвердження звільнення позивачів від сплати судового збору.

Таким чином, дану позовну заяву слід залишити без руху для усунення позивачами недоліків позовної заяви шляхом сплати ОСОБА_3 судового збору у розмірі 6 056,00 грн.; наданням суду копій пенсійних посвідчень ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , які мають бути засвідчені позивачами самостійно або їх уповноваженим представником, або надання доказу сплати ОСОБА_1 , ОСОБА_2 судового збору по 9 084,00 грн. кожним із позивачів.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

Проте, позовна заява не містить відомостей про реєстраційний номер облікової картки ОСОБА_5 .

Згідно з п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Із змісту позовної заяви (сторінка 28) неможливо встановити у кого саме знаходяться оригінали доказів під №3-107 кожен.

Згідно з ч. 2 ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Приймаючи до уваги невідповідність позовної заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 вимогам процесуального законодавства, на підставі ч. 1 ст. 174 ГПК України вказану позовну заяву слід залишити без руху та встановити позивачам 10-денний строк з дня вручення даної ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

Господарський суд звертає увагу позивачів, що у випадку не усунення названих недоліків у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

При цьому, суд вважає за необхідне запропонувати позивачам надати письмове обґрунтоване клопотання щодо необхідності залучення до участі у дану справу третьої особи, а також повідомити суду адреси електронної пошти для направлення судових рішень по справі.

Керуючись ст. ст. 162, 163, 164, 174, 234 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 до ОСББ Добробут-2024, ПП Міські квіти залишити без руху.

2.Встановити позивачам 10-денний строк з дня вручення даної ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- надання доказів сплати ОСОБА_3 судового збору у розмірі 6 056,00 грн.;

- надання суду належним чином засвідчених копій пенсійних посвідчень ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , які мають бути засвідчені позивачами самостійно або їх уповноваженим представником, або надання доказів сплати ОСОБА_1 , ОСОБА_2 судового збору по 9 084,00 грн. кожним;

- повідомлення суду реєстраційного номеру облікової картки ОСОБА_5 ;

- зазначення конкретних осіб, у яких знаходяться оригінали доказів під №3-107 кожен.

3.Запропонувати позивачам надати письмове обґрунтоване клопотання щодо необхідності залучення до участі у дану справу третьої особи, а також повідомити суду адреси електронної пошти для направлення судових рішень по справі.

Ухвала набрала законної сили 03.04.2024 та не підлягає оскарженню.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118130519
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1410/24

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні