Ухвала
від 03.04.2024 по справі 202/14452/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/14452/23

Провадження № 1-кс/202/2473/2024

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

03 квітня 2024 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпро клопотання старшого слідчого слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12022040000000505 від 23.09.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 332 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

28.03.2024 слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, яке мотивовано тим, що слідчими групи слідчих СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022040000000505, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.09.2022, за ознаками складів кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 332 КК України, за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинене щодо кількох осіб, що призвело до розтрати грошових коштів державного підприємства, шляхом зловживання службовим становищем, вчинених в умовах воєнного стану.

Указом Президента України №64/2022 на території України введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який у подальшому було продовжено Указами Президента України від 14 березня 2022 року, який у подальшому було продовжено Указами Президента України і є діючим на теперішній час.

У зв`язку з введенням в Україні правового режиму воєнного стану, Законом України "Про правовий режим воєнного стану" визначено окремі категорії громадян, які мають право виїзду за межі України. Так, статтею 23 цього Закону визначено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Бронювання - це відстрочка від військового призову для військовозобов`язаних, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що засновником ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 . Основним видом діяльності даного підприємства є виробництво вибухових речовин.

Відповідно до Закону України «Про оборону України», виконання контрактів, укладених за результатами проведених оборонних закупівель, у тому числі проведення наукових досліджень та виконання розробок у сфері оборони, створення і підтримка у готовності мобілізаційних потужностей, збереження матеріальних цінностей мобілізаційного резерву; здійснення на договірних засадах виробництва і поставки Збройним Силам України, іншим формуванням, утвореним відповідно до законів України, та правоохоронних органів продукції, виконання інших робіт віднесено до завдань підприємств, установ і організацій і обов`язків їх посадових осіб у сфері оборони (ст. 16 Закону).

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), маючи умисел, направлений на вчинення злочину у сфері недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації шляхом зловживання своїм службовим становищем, розробили схему обходу обмежень, передбачених режимом воєнного стану та організації незаконного переправлення військовозобов`язаних осіб через державний кордон України.

Встановлено, що довірена особа та бізнес-партнер ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 - директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), незважаючи на те, що він з 2017 року перебуває на посаді директора вказаної юридичної особи, переслідуючи мету незаконного перетинання державного кордону України під час воєнного стану як співробітник підприємства оборонної сфери, був офіційно працевлаштований 19.07.2022 на посаду начальника бюро ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Отриманими у ході досудового розслідування матеріалами встановлено, що ОСОБА_5 , використовуючи службове відрядження, безпідставно видане під час воєнного стану уповноваженими посадовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також банківські зарплатні картки АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », видані йому ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для розрахунків по заробітній платі і відрядження, здійснив на підставі вказаних документів незаконний виїзд за межі України з метою відпочинку разом із громадянкою України ОСОБА_6 12.08.2022 до Республіки Польща, звідки здійснив виїзд до Іспанії, де перебував до повернення в Україну 26.08.2022.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що аналогічна схема для виїзду за кордон була організована посадовими особами Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » стосовно директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) ОСОБА_7 .

Так, інженер з налагоджування й випробувань (спеціального обладнання) 2 категорії структурний підрозділ «Транспортно-складське управління» ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_7 , використовуючи службове відрядження, безпідставно видане під час воєнного стану уповноваженими посадовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також банківські зарплатні картки АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », видані йому ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для розрахунків по заробітній платі і відрядження, здійснив 07.08.2022 на підставі вказаних документів незаконний виїзд за межі України на автомобілі «Лексус» (д/н НОМЕР_5 ) через пункт перетину « ІНФОРМАЦІЯ_9 » з метою відпочинку в Угорщину 22.08.2022.

Також, відповідно до наказу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 21.07.2022 «Про службове відрядження спеціалістів «НВО «ПХЗ» окрім ОСОБА_5 , з метою незаконного перетину державного кордону України під час воєнного стану направлено у службове відрядження ОСОБА_8 інженера електроніка 1 категорії.

Подальшим досудовим розслідуванням встановлено особу директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) - ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_11 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

ОСОБА_8 , користуючись аналогічною схемою перетину кордону, виїхав через пункт пропуску « ІНФОРМАЦІЯ_12 » в Польщу на автомобілі «Volvo» (д/н НОМЕР_7 ) 12.08.2022 та повернувся до України 04.09.2022, а також здійснював виїзд за кордон у період з 08.10.2022 по 30.10.2022.

На цей час у кримінальному провадженні призначено проведення судових економічних експертиз, для проведення яких, необхідно надати до експертної установи виписки з рахунків на які Державним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснювались виплати заробітної плати та грошового відшкодування за відрядження ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 .

Зазначені документи мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, містять інформацію про обставини, що підлягають доказуванню, та подію кримінального правопорушення, є важливою для встановлення винних осіб.

При цьому не можливо іншим способом довести обставини, які передбачається довести, за допомогою цих документів.

На теперішній час у органів досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю та які знаходяться у володінні юридичної особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , МФО НОМЕР_9 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_4 .

Повідомлений належним чином про час та місце розгляду клопотання слідчий до суду не з`явився.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » у судове засідання не з`явився. Про час та місце судового розгляду клопотання повідомлений належним чином. Причини неявки слідчому судді не повідомив.

Відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України неприбуття представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », як особи, у володінні якої знаходяться документи, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Перевіривши матеріали, якими обґрунтовуються доводи клопотання, у тому числі витяг з ЄРДР, слідчий суддя прийшов до наступного.

Слідчими групи слідчих СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022040000000505, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.09.2022, за ознаками складів кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 332 КК України.

Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що посадові особи Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), маючи умисел, направлений на вчинення злочину у сфері недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації шляхом зловживання своїм службовим становищем, розробили схему обходу обмежень, передбачених режимом воєнного стану та організації незаконного переправлення військовозобов`язаних осіб через державний кордон України.

На теперішній час у органів досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів документів, які містять охоронювану законом таємницю та які знаходяться у володінні юридичної особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , МФО НОМЕР_9 , зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідно до вимог ст. ст. 2, 38, 91 КПК України на орган досудового розслідування покладається вжиття заходів щодо швидкого, всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення події кримінального правопорушення, осіб, які його вчинили, інших обставин, що підлягають доказуванню, і тим самим забезпечення ефективного досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З метою виконання завдань кримінального провадження, у сторони обвинувачення виникла необхідність у отриманні інформації, яка містить відомості про рух грошових коштів по банківським рахункам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » отримувача, а також необхідна для дослідження з метою підтвердження чи спростування факту розтрати коштів державного підприємства.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу стороною обвинувачення подані слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що у розпорядженні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » об`єктивно можуть знаходитись документи та відомості про рух коштів банківських рахунків, що мають значення для досудового розслідування.

Отже, слідчим доведено значення документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться у них, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою даних, які містяться у документах.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_13 », МФО НОМЕР_9 , код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , зареєстроване за адреса: АДРЕСА_4 , надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні №12022040000000505: старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області майору поліції ОСОБА_10 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області майору поліції ОСОБА_11 , старшому слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області підполковнику поліції ОСОБА_12 , старшому слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_13 , старшому слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_14 , слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_15 , тимчасовий доступ до рече й і документів, а саме:

- банківських виписок встановленої п.п. 61,62,63 Постанови правління НБУ №75 від 04.07.2018 форми по рахунку НОМЕР_10 відкритим ОСОБА_8 РНОКПП НОМЕР_11 , за період з 27.04.2022 по 30.10.2023;

- банківських виписок встановленої п.п. 61,62,63 Постанови правління НБУ №75 від 04.07.2018 форми по рахунку НОМЕР_12 , відкритим ОСОБА_7 РНОКПП НОМЕР_13 за період з 02.06.2022 по 16.08.2023;

- банківських виписок встановленої п.п. 61,62,63 Постанови правління НБУ №75 від 04.07.2018 форми по рахунку НОМЕР_14 , відкритим ОСОБА_5 РНОКПП НОМЕР_3 за період з 18.07.2022 по 02.11.2022.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 03.05.2024 року та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118131832
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/14452/23

Ухвала від 05.06.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Ухвала від 05.06.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кіблицька Д. А.

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кіблицька Д. А.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кіблицька Д. А.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кіблицька Д. А.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кіблицька Д. А.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кіблицька Д. А.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні