Ухвала
від 04.04.2024 по справі 566/361/24
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 566/361/24

провадження № 2/566/206/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04 квітня 2024 року селище Млинів Рівненської області

Суддя Млинівського районного суду Рівненської області Хомицька А. А., розглянувши матеріали справи за позовною заявою ОСОБА_1 , підписану представником адвокатом Курисем Олексієм Петровичем, до Млинівської селищної ради Дубенського району, ТзОВ «Рінтко», Головного Управління Державної податкової служби у Рівненській області про визнання факту припинення зобов`язання за договором оренди землі та заміну сторони у договорі оренди землі, -

ВСТАНОВИВ:

До Млинівського районного суду Рівненської області через систему «Електронний суд» надійшла позовна заява ОСОБА_1 , підписана представником - адвокатом Курисем Олексієм Петровичем, до Млинівської селищної ради Дубенського району, ТзОВ «Рінтко», Головного Управління Державної податкової служби у Рівненській області про визнання факту припинення зобов`язання за договором оренди землі та заміну сторони у договорі оренди землі.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність залишення заяви без руху, оскільки вона не відповідає вимогам ст.ст. 175-177 ЦПК України, з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 175 ЦПК України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача (ч. 7 ст. 177 ЦПК України).

Позовна заява підписана представником позивача адвокатом Курисем Олексієм Петровичем, через систему «Електронний суд», до якої додано копію ордера серії ВК № 1124787 від 29.03.2024 року, де зазначено про надання правничої (правової) допомоги ОСОБА_1 на підставі договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги б/н від 10.01.2021 р. у Млинівському районному суді.

При цьому долучена копія ордера від 29.03.2024 не дає можливості підтвердити повноваження адвоката Курися Олексія Петровича на підписання поданої до Млинівського районного суду Рівненської області позовної заяви від імені ОСОБА_1 , до Млинівської селищної ради Дубенського району, ТзОВ «Рінтко», Головного Управління Державної податкової служби у Рівненській області про визнання факту припинення зобов`язання за договором оренди землі та заміну сторони у договорі оренди землі.

Таким чином, позивачу необхідно подати суду власноруч підписану позовну заяву або подати документи, які підтверджують повноваження його представника на підписання даної позовної заяви.

Крім того, відповідно до п.п. 4- 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивач у позовній заяві просить визнати факт припинення з 22.02.2017 зобов`язань ОСОБА_1 як Орендаря по договору оренди землі від 02.11.2011, у зв`язку з переходом права власності на об`єкт нерухомості, що розташований на орендованій земельній ділянці до ТзОВ «Рінтко»; замінити орендаря у договорі оренди землі від 02.11.2011 з ОСОБА_1 на ТзОВ «Рінтко».

При цьому позивач зазначає у позові про укладений 02.11.2011 між ОСОБА_1 , ОСОБА_2 (орендарі) з однієї сторони, та Млинівською РДА (орендодавець) договір оренди землі.

Із доданої копії договору оренди землі 02.11.2011 вбачається, що орендодавцем є Рівненська обласна державна адміністрація в особі голови Млинівської райдержадміністрації, орендарями ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Позивачем позов поданий до Млинівської селищної ради Дубенського району, ТзОВ «Рінтко», Головного Управління Державної податкової служби у Рівненській області. При цьому ані Рівненську обласну державну адміністрацію, ані ОСОБА_2 не зазначено відповідачами.

Таким чином, позивачу необхідно визначитися із кількістю відповідачів, змістом позовних вимог щодо кожного з них, зазначити докази, які б підтверджували вказані у позові обставини, актуальну інформацію про право власності на об`єкт нерухомості, що розташований на орендованій земельній ділянці (позов поданий до суду 01.04.2024, а інформаційна довідка №239929355 від 08.01.2021).

Крім того частиною 4 статті 177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Подана до суду позовна заява містить дві вимоги немайнового характеру, а саме позивач просить:

- визнати факт припинення з 22.02.2017 зобов`язань ОСОБА_1 як Орендаря по договору оренди землі від 02.11.2011, у зв`язку з переходом права власності на об`єкт нерухомості, що розташований на орендованій земельній ділянці до ТзОВ «Рінтко»;

- замінити орендаря у договорі оренди землі від 02.11.2011 з ОСОБА_1 на ТзОВ «Рінтко».

Згідно доабз.2ч.3ст.6Закону України«Про судовийзбір»,у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до положень ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою справляється судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.

Як вбачається з доданої до позовної заяви квитанції про сплату судового збору, при зверненні до суду з даним позовом, позивачем сплачено лише судовий збір у розмірі 1211,20 грн., що відповідає сплаті судового збору за одну вимогу немайнового характеру.

Отже, позивачу необхідно додатково сплатитисудовий збір за іншу позовну вимогу немайнового характеру.

Разом з тим суд роз`яснює, що відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

У разі подання позовної заяви в електронній формі, з урахуванням сплаченої суми, позивачу слід додатково сплатитисудовий збіру розмірі 726,72грн. (1211,20 грн.х2х0.8-1211,20 грн.).

Згідно ч. 1ст.187ЦПКУкраїни суд відкриває провадження у справі за позовною заявою за відсутності підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження.

Ураховуючи вищевикладене, відповідно до ст. 185 ЦПК України позовну заяву ОСОБА_1 , підписану представником - адвокатом Курисем Олексієм Петровичем, до Млинівської селищної ради Дубенського району, ТзОВ «Рінтко», Головного Управління Державної податкової служби у Рівненській області про визнання факту припинення зобов`язання за договором оренди землі та заміну сторони у договорі оренди землі, слід залишити без руху та надати позивачеві строк для усунення виявлених недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Слід зазначити, що вказані в ухвалі суду недоліки не є надмірним формалізмом чи обмеженням доступу до правосуддя, оскільки являє собою прояв забезпечення реалізації балансу принципу верховенства права та принципів цивільного судочинства щодо рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, юридичної визначеності та диспозитивності.

Згідно ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175-177, 185, 187 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , підписану представником - адвокатом Курисем Олексієм Петровичем, до Млинівської селищної ради Дубенського району, ТзОВ «Рінтко», Головного Управління Державної податкової служби у Рівненській області про визнання факту припинення зобов`язання за договором оренди землі та заміну сторони у договорі оренди землі, залишити без руху.

Надати позивачу ОСОБА_1 строк для усунення недоліків 10(десять)днів із дня вручення копії ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Хомицька А. А.

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118134750
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання факту припинення зобов`язання за договором оренди землі та заміну сторони у договорі оренди землі

Судовий реєстр по справі —566/361/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні