Ухвала
від 04.04.2024 по справі 755/2986/24
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/2986/24

Провадження №: 2-о/755/158/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" квітня 2024 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді - Марфіної Н.В.,

присяжних - Єрмоленко Т.І., Джавшанашвілі І.В.,

за участі секретаря - Булгакової Є.І.,

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в м. Києві питання про призначення адвоката в межах розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, ОСОБА_2 , про визнання особи недієздатною, встановлення на нею опіки та призначення опікуна, -

у с т а н о в и в:

В провадженні Дніпровського районного суду міста Києва знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, ОСОБА_2 , про визнання особи недієздатною, встановлення на нею опіки та призначення опікуна.

До початку проведення підготовчого засідання представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації та заявник звернулись до суду із заявами про проведення засідання без їх участі, а також заявник просить суд призначити у справі адвоката.

Судом встановлено, що згідно матеріалів справи на теперішній час ОСОБА_2 , стосовно якої ставиться питання про визнання її недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна не залучено адвоката для представлення її інтересів в суді.

Натомість 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема, ст. 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно якої у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Отже, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

У даній справі відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України є обов`язковою участь адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як особи, стосовно якої розглядається справа.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 вказаного Закону право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання її недієздатною, суд вважає необхідним призначити для надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги адвоката з числа адвокатів Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 259-261, 293, 297-300, 353 ЦПК України, Законом України «Про безоплатну правову допомогу», суд,

п о с т а н о в и в :

Доручити Лівобережному київському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити заінтересованій особі ОСОБА_2 (громадянка України, ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ) для здійснення представництва її інтересів у суді при розгляді цивільної справи №755/2986/24 заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, ОСОБА_2 , про визнання особи недієздатною, встановлення на нею опіки та призначення опікуна, адвоката з числа адвокатів Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Копію ухвали негайно направити до Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги - для виконання.

Лівобережному київському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити явку адвоката в судове засідання на 30.04.2024 року о 14 год. 00 хв. в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва за адресою: 02105, м. Київ. вул. Пластова, 3 , каб. 27.

У зв`язку із призначенням адвоката в підготовчому засіданні оголосити перерву до 30.04.2024 року о 14 год. 00 хв. в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва за адресою: 02105, м. Київ. вул. Пластова, 3 , каб. 27.

В судове засідання викликати всіх учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя -

Присяжні -

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118138441
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення на нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —755/2986/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні