Ухвала
від 05.04.2024 по справі 573/674/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/674/24

Номер провадження 2-о/573/34/24

У Х В А Л А

05 квітня 2024 року м. Білопілля

Суддя Білопільського районного суду Сумської області СВИРГУНЕНКО Ю.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ БІЛОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И Л А:

04 квітня 2024 року ОСОБА_2 звернувся до суду із вказаною вище заявою.

На підставі статті 14 ЦПК України справа передана на розгляд судді Білопільського районного суду Свиргуненко Ю. М.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, приходжу до наступних висновків.

Заява відповідає вимогам статті 297 ЦПК України. Підсудна Білопільському районному суду. Підстави для залишення заяви без руху чи її повернення, передбачені статтею 185 ЦПК України, відсутні.

Таким чином, вважаю за необхідне відкрити провадження в справі за заявою ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Згідно з статтею 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Відповідно до статті 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають права і свободи громадян, передбачені Конституцією України та законами України. Обмеження їх прав і свобод допускається лише у випадках, передбачених Конституцією України, відповідно до законів України. Особи, яким надається психіатрична допомога, можуть піклуватися про захист своїх прав та свобод особисто або через своїх представників у порядку, встановленому Цивільним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України та іншими законами України. Особи, яким надається психіатрична допомога, мають право, зокрема, на безоплатну юридичну допомогу з питань, пов`язаних з наданням їм психіатричної допомоги.

Пунктом 24 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають, зокрема, особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема, статтю 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно з якою у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Отже, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Оскільки розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається таке питання, враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_3 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій фізичної особи у справі про визнання її недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, відповідно до положень частини п`ятої статті 293 ЦПК України, вважаю за необхідне залучити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_3 .

Разом з цим вважаю за необхідне залучити до участі в справі в якості заінтересованої особи ОСОБА_3 , оскільки рішення в цій справі може вплинути на її права та інтереси.

На підставі викладеного, керуючись ч. 1 ст. 187, ст. ст. 293, 294 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И Л А:

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , заінтересована особа: ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ БІЛОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ЄДРПОУ 04058019, юридична адреса: 41800, Сумська область, Сумський район, м. Білопілля, вул. Старопутивльська, буд. 35 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Залучити до участі у розгляді справи в якості заінтересованої особи ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Доручити Сумському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (e-mаil: ІНФОРМАЦІЯ_3 ) призначити адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Справу призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні в приміщенні Білопільського районного суду на 11 годину 30 хвилин 11 квітня 2024 року з викликом заявника, заінтересованих осіб, присяжних.

Заявнику, Сумському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надіслати копію цієї ухвали.

Заінтересованим особам надіслати копію цієї ухвали, а також копію заяви з додатками.

Роз`яснити заінтересованим особам, що протягом 5 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження вони мають право надіслати суду свої пояснення за змістом заяви, а заявнику копію пояснень, які мають бути надіслані одночасно з надсиланням пояснень на заяву до суду.

Учасникам справи повідомити, що в Білопільському районному суді Сумської області наявні технічні можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Веб-адреса на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud1801/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118152025
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —573/674/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні