Ухвала
від 11.04.2024 по справі 573/674/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/674/24

Номер провадження 2-о/573/34/24

У Х В А Л А

11 квітня 2024 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді СВИРГУНЕНКО Ю.М.,

присяжних ЖАБСЬКОЇ А.О.,

ЛОБКІНА В.С.,

з участю секретаря ФЕДОРЧЕНКО Г.В.,

адвоката КАСАТСЬКОЇ Ю.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ БІЛОПІЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

у с т а н о в и в:

04 квітня 2024 року ОСОБА_2 звернувся до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна. Свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_3 є його братом. Останній є особою з інвалідністю другої групи безтерміново та відповідно до висновку МСЕК серії 12ААА №664317 не здатний до систематичної праці. ОСОБА_3 має обмеження у самообслуговуванні, здатності до орієнтації, здатності до контролю своєї поведінки, потребує постійного стороннього догляду. ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх мати ОСОБА_3 , яка здійснювала догляд за хворим сином. Після її смерті він почав піклуватися про брата, проживає разом з ним. Інших осіб, окрім нього, які могли б піклуватися про брата немає. Посилаючись на викладені вище обставини, заявник просить визнати ОСОБА_3 недієздатним та покласти на нього обов`язки опікуна останнього.

Ухвалою від 05 квітня 2024 року відкрито провадження справі та призначено її до судового розгляду на 11 квітня 2024 року. Вказаною ухвалою до участі в розгляді справи залучено в якості заінтересованої особи ОСОБА_3 та призначено йому адвоката (а. с. 20).

У судовому засіданні ОСОБА_2 заявлені вимоги підтримав, просив призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області в судове засідання не з`явився. Міський голова надіслав клопотання про розгляд справи в відсутність їх представника (а. с. 29).

Представник заінтересованої особи ОСОБА_3 - адвокат Касатська Ю.А. не заперечувала проти задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Заслухавши заявника ОСОБА_2 , адвоката Касатську Ю.А., повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд дійшов наступних висновків.

В силу вимог ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Призначення експертизи для встановлення психічного стану особи за клопотанням хоча б однієї сторони є обов`язковим ( ст. 105 ЦПК України).

Крім того, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу (ч. 1 ст. 299 ЦПК України).

У відповідності з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

Як вбачається з матеріалів справи, для вирішення питання про визнання ОСОБА_3 недієздатним та призначення йому опікуна необхідні спеціальні знання у сфері психіатрії, у зв`язку з чим необхідно призначити судову психіатричну експертизу, а провадження у справі зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 252, 258, 260, 298-299 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», 40000, м. Суми, проспект М. Лушпи, буд. 54, попередивши останніх про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_5 на будь-яке психічне захворювання або інший хворобливий стан, якщо так, то на які саме?

2.Чи може ОСОБА_5 розуміти значення своїх дій та керувати ними?

3.Чи може ОСОБА_5 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні при розгляді даної справи.

Експертам направити дану ухвалу для виконання, а заявнику та заінтересованій особі для відома.

Експертизу провести в місячний строк з дня отримання даної ухвали.

Провадження в справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду.

Суддя:

Присяжні

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118309417
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —573/674/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні