Ухвала
від 05.04.2024 по справі 631/293/24
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/293/24

Провадження № 2-о/615/31/24

У Х В А Л А

05 квітня 2024 року м. Валки

Суддя Валківського районного суду Харківської області Левченко А.М., розглянувши питання можливості відкриття провадження у справі

за заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ),

заінтересовані особи: ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), Опікунська рада при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської області (місцезнаходження: Харківська область, Красноградський район, с. Старовірівка, вул. Центральна, 60),

про визнання особи недієздатною, призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Нововодолазького районного суду Харківської області із заявою, у якій просить визнати недієздатним ОСОБА_2 та встановити над ним опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 .

Розпорядженням Нововодолазького районного суду Харківської області від 27 березня 2024 року вказану цивільну справу передано на розгляд до Валківського районного суду Харківської області.

02 квітня 2024 року цивільна справа надійшла до Валківського районного сдуу Харківської області та відповідно до автоматизованого розподілу судової справи між суддями переджана в провадження судді Левченка А.М.

Ознайомившись з матеріалами справи встановлено наступне.

Відповідно доп.1ч.2ст.293ЦПК Українисуд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

У відповідності до частини 9 статті 10 ЦПК України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права), а тому суд застосовує до заяви приписи ст.ст. 175-177 ЦПК України, якими визначено вимоги до змісту та форми заяв, що подаються до суду.

Згідно частини 3 статті 296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки (частина другастатті 3 СК України).

Чинним законодавством не передбачено вичерпного переліку членів сім`ї та визначено критерії, за наявності яких особи складають сім`ю. Такими критеріями віднесення до кола членів однієї сім`ї є спільне проживання (за винятком можливості роздільного проживання подружжя з поважним причин і дитини з батьками), спільний побут і взаємні права й обов`язки осіб, які об`єдналися для спільного проживання. Подібні висновки викладені у постанові Верховного Суду від 28.02.2024 по справі № 372/3474/21.

Як вбачається із змісту заяви про визнання особи недієздатною, призначення опікуна, заявник просить визнати недієздатним ОСОБА_2 та встановити над ним опіку та призначити опікуном ОСОБА_1 .

Зазначає, що він є племінником ОСОБА_2 , який є інвалідом дитинства та потребує постійного стороннього догляду.

Вказує, що він мешкає разом зі своїм дядьком ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки Станичненського старостинського округу № 4 Старовірівської сільської ради від 29 лютого 2024 року, ОСОБА_1 фактично проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , з 2021 року та по теперішній час, разом з матір`ю ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

У свою чергу, як вбачається з даної довідки, вона видана на підставі акта депутата Старовірівської сільської ради Станичненського старостинського округу № 4 Долі І.П. № 12 від 29 лютого 2024 року.

При цьому, як вбачається з акта № 12 обстеження матеріально-побутових умов проживання від 29 лютого 2024 року, який було складено за результатами обстеження матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_1 , що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 весь свій вільний час присвячує догляду за дядьком ОСОБА_2 .

При цьому у графі акта склад сім`ї ОСОБА_1 стоїть прочерк.

Тобто, надані заявником матеріаліли є суперечливими та недостатньо переконливими щодо того, чи є ОСОБА_1 членом сім`ї ОСОБА_2 , а саме, наявності факту дійсного спільного проживання, спільного побуту, у тому числі здійснення спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, витрат на його утримання, участі у витратах та утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, тощо (такий перелік не є вечерпним).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, заява ОСОБА_1 , у відповідності до вимог ч. 1 ст. 185 ЦПК України, має бути залишена без руху.

З метою усунення недоліків поданої заяви ОСОБА_1 необхідно подати до суду всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується статус заявника, як члена сім`ї ОСОБА_2 .. Тобто, докази наявності факту дійсного спільного проживання, спільного побуту, у тому числі здійснення спільних витрат, спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, витрат на його утримання, участі у витратах та утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, тощо (такий перелік не є вечерпним). Суд зазначає, що до таких доказів може також бути віднесений і акт обстеження умов проживання самого ОСОБА_2 , в якому комісією засвідчуються члени його сім`ї, інші особи, які з ним можуть проживати, побут, умови проживання самого ОСОБА_2 .

На підставівикладеного,керуючись ст.ст.10,185,260,293-294,296,351-355ЦПК України, суддя,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Опікунська рада при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської області про визнання особи недієздатною, призначення опікуна - залишити без руху.

Встановити строк для усунення недоліків заяви десять днів з моменту отримання копії ухвали.

Роз`яснити, що у разі не усунення зазначених недоліків заяви у строк, встановлений судом, відповідно до ч. 3 ст. 185ЦПК України заява буде визнана неподаною та повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя А.М. Левченко

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118158264
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —631/293/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні