Ухвала
від 23.05.2024 по справі 631/293/24
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/293/24

Провадження № 2-о/615/31/24

УХВАЛА

23 травня 2024 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Левченка А.М.,

присяжних Тридуб Н.І., Манжелій І.А.,

за участю:

секретаря судового засідання Павлович В.А.,

заявника ОСОБА_1 ,

адвоката особи,

стосовно якої розглядається справа

про визнання її недієздатною ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Опікунська рада при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ

Заявник, звернувся до суду із заявою в якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною фізичною особою, встановити опіку та призначити опікуна.

До заяви долучено клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи в обґрунтування якого зазначено, що ОСОБА_3 є інвалідом першої групи безстроково, причина інвалідності: інвалід дитинства, потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується довідкою МСЕК серії Д-70 № 975476 від 11 березня 1981 року та довідкою сімейного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Старовірівської сільської ради Харківської області ОСОБА_4 . Також, перебуває на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті КНП Красноградська ЦРЛ(F72.1), що підтверджується довідкою б/н від 26 лютого 2024 року виданою лікарем психіатром ОСОБА_5 .

Для визначення психічного стану ОСОБА_3 та здатності усвідомлювати останнім значення своїх дій та керувати ними, заявник просить призначити судово-психіатричну експертизу проведення якої доручити експертам 18 відділення КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3».

Заявник, адвокат особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною у судовому засіданні клопотання підтримали.

Опікунська ради при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської області явку свого представника в судове засідання не забезпечила, надала до суду заяву про розгляд справи без їх участі.

Згідно ст. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ст.7Закону України«Про судовуекспертизу» судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, їх територіальні філії, експертні установи комунальної форми власності, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначенихцим Законом.

Виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Пунктом 4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» передбачено, що судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Оскільки, для вирішення питання про те, чи може ОСОБА_3 розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає необхідним призначити по справі судово-психіатричну експертизу проведення якої доручити експертамХарківської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46).

Ураховуючи, що проведення експертизи потребує значного часу, суд вважає, що відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України провадження по справі необхідно зупинити.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Частиною 2 статті 299 ЦПК України визначено, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.105,252,298 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Опікунська рада при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради Красноградського району Харківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити такі питання:

- чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 на психічну хворобу, психічний розлад?;

- чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 значення своїх дій та чи може керувати ними?.

Проведення експертизи доручити експертам Харківської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46).

Судові витрати, пов`язані з проведенням експертизи віднести на рахунок держави.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384 (завідомо неправдивий висновок експерта) та ст.385КК України (відмова експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді).

Витребувати від комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Старовірівської сільської ради Харківської області (адреса місцезнаходження: 63251, Харківська область, Красноградський район, с. Старовірівка, вул. Центральна, буд. 74) медичну документацію та історію хвороби щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувати від комунального некомерційного підприємства «Красноградська центральна районна лікарня» поліклінічне відділення (адреса місцезнаходження: 63304, Харківська область, Красноградський район, м. Красноград, вул. Шиндлера, буд. 87) медичну картку амбулаторного хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який перебуває на обліку у лікаря психіатра.

У разі неможливості з об`єктивних причин надати витребувану документацію, надати суду письмову відповідь з причинами неможливості надання останньої.

Зупинити провадження у справі №631/293/24 (провадження №2о/615/31/24) на час проведення експертизи.

В розпорядження експертана правити цивільну справу № 631/293/24 (провадження №2о/615/31/24) та медичну документацію відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у разі її надходження від КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Старовірівської сільської ради Харківської області та КНП «Красноградська центральна районна лікарня» до суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.М. Левченко

Присяжні Н.І. Тридуб

І.А. Манжелій

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу119221279
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —631/293/24

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні