Рішення
від 20.03.2024 по справі 521/21192/23
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/21192/23

Провадження №2/521/913/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року м. Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Тополевої Ю.В.,

за участю секретаря Бодрухіної К.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Малиновського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), за участі третіх осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про зняття арешту,

ВСТАНОВИВ:

06 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до Малиновського районного суду м. Одеси із позовом до Малиновського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Кредитної спілки «Добробут», за участі третіх осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , в якому просить зняти арешти з 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_4 , які накладені Постановою ДВС Суворовського району м. Одеси серія AA 034547 від 17.01.2007 року, Постановою Першого відділу ДВС Малиновського районного управління юстиції м. Одеси, Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 16.12.2005 року.

Позов обґрунтований такими обставинами. Відповідно до договору купівлі-продажу № 14535 від 27 травня 1996 року власниками квартири АДРЕСА_1 був чоловік позивача - ОСОБА_4 та його батьки - ОСОБА_3 та ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер. Після його смерті відкрилася спадщина у вигляді 1/3 частину квартири АДРЕСА_1 . Спадкоємцями першої черги після його смерті є позивач та батьки померлого чоловіка позивача - ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , які на спадщину не претендують.

Після смерті чоловіка позивач звернулася до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Прокоф`євої Людмили Геннадіївни з метою оформити спадкові права на належну її чоловікові частину квартири. Однак, при підготовці до вчинення нотаріальної дії, нотаріусом було повідомлено про те, що на належну померлому ОСОБА_4 1/3 частину квартири АДРЕСА_1 накладено арешти.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єктів від 03.05.2023 року, на 1/3 частину квартири АДРЕСА_1 накладено арешти:

- Постановою ДВС Суворовського району м. Одеси серія АА 034547 від 17.01.2007 року накладено арешт на 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_4 .

- Постановою Першого відділу ДВС Малиновського районного управління юстиції м. Одеси серія аа 255992 від 27.12.2005 року накладено арешт на 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_4 .

- Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 16.12.2005 року, накладено арешт на 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_4 .

Позивач звернулася до Малиновського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з заявами про зняття арешту. Листом Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) № 79801 від 14.08.2023 року позивачу було повідомлено про те, що відносно боржника ОСОБА_4 відкриті або несплачені виконавчі провадження відсутні. Листом Малиновського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) № 55290 від 16.08.2023 року було повідомлено про те, що відносно боржника ОСОБА_4 відкриті або несплачені виконавчі провадження відсутні. При зверненні до Приморського районного суду м. Одеси було отримано Ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 16.12.2005 року по цивільній справі за позовом КС «Добробут» до ОСОБА_4 про накладення арешту на 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_4 .

В обгрунтування позову ОСОБА_1 зазначає, що у ОСОБА_4 відсутні будь-які зобов`язання перед іншими особами, оскільки він їх виконав ще при житті, однак не знав про наявність арешту, що на теперішній час перешкоджає позивачу реалізувати свої спадкові права після смерті чоловіка.

В ході розгляду справи позовні вимоги ОСОБА_1 до КС «Добробут» про зняття арешту з 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , накладеного ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 16.12.2005 року залишено судом без розгляду.

15 лютого 2024 року представник Малиновського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) подав відзив на позов із запереченнями проти нього, які обґрунтовані неналежним складом учасників справи та відсутності доказів на підтвердження того, що по виконавчому провадженні, в якому було накладено арешт на майно боржника сплачений борг, виконавчий збір та витрати виконавчого провадження. Крім того зазначив, що у разі смерті боржника за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника у зобов`язанні.

У відкрите судове засідання представники сторін не з з`явилися. Представник позивача подала заяву про розгляд справи у її відсутність.

Треті особи на стороні позивача ОСОБА_3 та ОСОБА_2 подали заяви про підтримання позовних вимог та розгляд справи у їх відсутність.

Представник Малиновського відділуДержавної виконавчоїслужби умісті ОдесіПівденного міжрегіональногоуправління МіністерстваЮстиції (м.Одеса)у відкрите судове засідання не з`явився, у відзиві клопотав про розгляд справи у відсутність представника відповідача.

Представник Суворовського відділу Державноївиконавчої службиу містіОдесі Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства Юстиції(м.Одеса)у відкрите судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, про причину неявки не повідомив, відзив на позовну заяву не подавав.

Суд, вивчивши позовну заяву, дослідивши матеріали справи, вивчивши нормативно-правові акти, які регулюють спірні правовідносини, проаналізувавши і оцінивши докази в їх сукупності вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Правовідносини між сторонами виникли внаслідок захисту права власності та регулюються Главою 29 ЦК України, ЗУ «Про виконавче провадження».

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 перебувала у зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб Серії НОМЕР_1 , актовий запис № 216 (а. с. 15).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_2 , актовий запис № 1946 (а. с. 14).

На підставі договору купівлі-продажу № 14535 від 27 травня 1996 року ОСОБА_4 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 придбали у ОСОБА_5 квартиру АДРЕСА_1 . Право власності за набувачами було зареєстровано у встановленому на час укладення договору купівлі-продажу порядку (а. с. 12-14).

Із довідки про надання відомостей стосовно спадкоємців по спадковій справі, наданої приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Одеської області Прокоф`євою Л.Г. вбачається, що ОСОБА_1 звернулася із заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_4 та є спадкоємцем за законом його майна (а. с. 16).

Із інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, сформованого 03.05.2023 року вбачається, що на належну ОСОБА_4 1/3 частину квартири АДРЕСА_1 27.12.2005 року накладено арешти на підставі постанови аа255992 Першого відділу ДВС Малиновського РУЮ м. Одеси та на підставі постанови АА 034547 від 17.01.2007 року ДДВС Суворовського у районі м. Одеси (а. с. 11).

Із копії листа Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) № 79801 від 14.08.2023 року вбачається, що відносно боржника ОСОБА_4 відкриті або несплачені виконавчі провадження відсутні (а. с. 8).

Із копії листа Малиновського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) № 55290 від 16.08.2023 року вбачається, що відносно боржника ОСОБА_4 відкриті або несплачені виконавчі провадження відсутні (а. с. 7).

За приписамистатті 40 ЗУ «Про виконавче провадження»у разізакінчення виконавчогопровадження (крімзакінчення виконавчогопровадження засудовим рішенням,винесеним упорядку забезпеченняпозову чивжиття запобіжнихзаходів,а також,крім випадківнестягнення виконавчогозбору абовитрат виконавчогопровадження,нестягнення основноївинагороди приватнимвиконавцем),повернення виконавчогодокумента досуду,який йоговидав,арешт,накладений намайно (кошти)боржника,знімається,відомості проборжника виключаютьсяз Єдиногореєстру боржників,скасовуються іншівжиті виконавцемзаходи щодовиконання рішення,а такожпроводяться іншінеобхідні діїу зв`язкуіз закінченнямвиконавчого провадження. Виконавче провадження, щодо якого винесено постанову про його закінчення, не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до ч. 5ст.59ЗУ «Провиконавче провадження» підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є рішення суду.

Накладені арешти та внесені відповідні записи до Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна перешкоджає позивачу реалізувати свої права, як спадкоємця власника цього майна.

Матеріали справи не містять відомостей про те, що щодо ОСОБА_4 існують незакриті чи несплачені виконавчі провадження.

Так як виконавчі провадження, в межах яких накладалися арешти на майно ОСОБА_4 знищені за терміном зберігання, позивач не має можливості здійснити дії щодо зняття арешту з майна та підстав для подальшого існування арештів матеріали справи не містять, тому арешти підлягають зняттю за рішенням суду.

Щодо доводів представника відповідача про неналежний склад учасників справи та відсутності доказів на підтвердження того, що по виконавчому провадженню, в якому було накладено арешт на майно боржника сплачений борг, виконавчий збір та витрати виконавчого провадження, викладених у відзиві на позов, суд зауважує на тому, що стороною відповідачів на виконання вимог статті 81 ЦПК України не надано інформації щодо сторін виконавчих проваджень та відомостей щодо не сплати боржником боргу, виконавчого збору та витрат виконавчого провадження.

Суд критично ставиться до доводів відповідача про заміну боржника у зобов`язанні у разі смерті боржника та зауважує, що спадщина до майна померлого ОСОБА_4 відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 . Доказів звернення стягувача за виконавчими провадженнями до позивача, як до спадкоємця померлого, матеріали справи не містять.

Відповідно доч. 1 ст. 16 ЦК Україникожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтею 41Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Заст. 321 ЦК Україниправо власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно дост. 391 ЦК Українивласник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Таким чином, надаючи оцінку встановленим судом обставинам, суд доходить висновку про те, що позовні вимоги ОСОБА_1 про зняття арешту є законними та обґрунтованими, спосіб захисту законних прав та інтересів, обраний ОСОБА_1 є ефективним та правильним, виходячи із встановлених обставин, а тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.41 Конституції України, ст. ст.16,321,391, 1268 ЦК України,ст. ст. 40, 59 Закону України «Про виконавче провадження»,ст.ст. 4, 12, 13, 81, 89, 258-259, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 до Малиновського відділу Державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м. Одеса), код ЄДРПОУ 41405463, адреса місцезнаходження: вул. Старицького, 10-А, м. Одеса, Суворовського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ЄДРПОУ 41405348, адреса місцезнаходження: вул. 1 Сортувальна, 36-г, м. Одеса, за участі третіх осіб: ОСОБА_2 , АДРЕСА_3 , ОСОБА_3 , АДРЕСА_3 про зняття арешту задовольнити.

Зняти арешт з 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , який накладений 23. 12. 2005 року постановою аа 255992 Першого відділу ДВС Малиновського РУЮ м. Одеси, реєстраційний номер обтяження 2753265.

Зняти арешт з 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , який накладений 17.01. 2009 року постановою АА 034547 ДДВС Суворовського у р-ні м. Одеси, реєстраційний номер обтяження 4417546.

Рішення суду може бути оскаржене учасниками справи до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 01 квітня 2024 року.

Суддя: Ю.В. Тополева

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118161248
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту

Судовий реєстр по справі —521/21192/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні