Ухвала
від 04.04.2024 по справі 909/1056/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1056/15 (909/306/24)

У Х В А Л А

04.04.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Михайлишина В. В., суддів Шкіндера П. А., Горпинюка І. Є., розглянувши матеріали позовної заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (вул. Січових Стрільців, 15, м. Івано-Франківськ, 76018) до Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" (вул. Автоливмашівська, 1, м. Івано-Франківськ, 76495)

про стягнення заборгованості з відшкодування сум витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з квітня місяця 2021 року по березень місяць 2024 року в сумі 243 879, 39 гривень,

в межах справи № 909/1056/15 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш",

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області звернулось до суду із позовною заявою до Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" про стягнення заборгованості з відшкодування сум витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з квітня місяця 2021 року по березень місяць 2024 року в сумі 243 879, 39 гривень. Позовна заява передана на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Михайлишина В. В., суддів Шкіндера П. А., Горпинюка І. Є., в межах справи № 909/1056/15 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш".

Так, у провадженні Господарського суду Івано-Франківської області у складі головуючого судді Михайлишина В. В., суддів Шкіндера П. А., Горпинюка І. Є. перебуває справа за № 909/1056/15 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш". Справа перебуває на стадії санації, тимчасово виконуючий обов`язки керуючого санацією - Дерябкін Олександр Едуардович, розгляд справи здійснюється відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

З огляду на численну практику Верховного Суду, враховуючи, що за умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника, особливістю вирішення майнових спорів, у тому числі стосовно майна (майнових прав) боржника, є те, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Закону про банкрутство, який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, суд дійшов висновку про необхідність розгляду даної позовної заяви в межах справи № 909/1056/15.

Згідно із частиною 1 статті 4 Господарського процесуального кодексу України, право на звернення до господарського суду в установленому цим кодексом порядку гарантується. Отже, процесуальний закон гарантує кожному право на звернення до суду, проте таке право може бути реалізовано лише в порядку, визначеному цим кодексом.

Приписи пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України вказують на те, що позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

В порушення наведеної вище норми закону позивач не вказав орієнтовного розрахунку суми судових витрат, які будуть понесені ним під час розгляду даної справи.

У відповідності до пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку та розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Поряд із цим, у поданій позовній заяві Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області заявило клопотання про звільнення позивача від сплати судового збору.

Статтею 5 Закону України "Про судовий збір" визначено виключний перелік осіб, які звільняються від сплати судового збору.

Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області не належить до категорії вищевказаних осіб.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України "Про судовий збір", суд може своєю ухвалою за клопотанням сторони звільнити її від сплати судового збору на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті, а саме:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Таким чином, законодавець визначив чіткий перелік осіб та умов, за яких суд, враховуючи майновий стан позивача (заявника) може звільнити його від сплати судового збору.

Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області не підпадає під критерії частини 1 статті 8 Закону України "Про судовий збір", що дають суду підстави для звільнення його від сплати судового збору. Наведені ж позивачем обставини не дають підстав для звільнення від сплати судового збору.

Виходячи з викладеного, у суду відсутні правові підстави для звільнення Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області від сплати судового збору, у зв`язку із чим, у задоволенні відповідного клопотання слід відмовити.

Доводи позивача про обмеження права на суд та обмежене фінансування не заслуговують на увагу, оскільки прецедентна практика Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визнає, що доступ до суду не є абсолютним і національним законодавством може обмежуватись, зокрема, для дотримання правил судової процедури і це не є порушенням права на справедливий суд (рішення у справі «Станков проти Болгарії» від 12 липня 2007 року (Stankov v. Bulgaria, № 68490/01, §50, 52).

Згідно із частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до положень статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік", прожитковий мінімум для працездатних осіб на одну особу в розрахунку на місяць з 01 січня 2024 року складає 3 028, 00 гривень.

Пунктом 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1, 5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, за звернення до Господарського суду Івано-Франківської області з вимогою про стягнення заборгованості з відшкодування сум витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з квітня місяця 2021 року по березень місяць 2024 року в сумі 243 879, 39 гривень позивач повинен сплатити судовий збір у розмірі 3 658, 19 гривень (1, 5 відсотка ціни позову).

Згідно із абзацом 1 частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Беручи до уваги вищевикладене, суд дійшов до висновку про залишення позовної заяви без руху та встановлення десятиденного строку, з дня одержання позивачем цієї ухвали, на усунення виявлених судом недоліків.

Керуючись статтями 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. У задоволенні клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

2. Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (вх. № 2979//24 від 01.04.2024) - залишити без руху.

3. Позивачу усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду:

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- доказів сплати судового збору у сумі 3 658, 19 гривень.

4. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 10 днів з дня вручення цієї ухвали.

5. Повідомити позивача, що у разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню зі всіма доданими до неї документами.

6. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

7. Ухвала набирає законної сили 04.04.2024 та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя В. В. Михайлишин

Суддя П. А. Шкіндер

Суддя І. Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118163208
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш

Судовий реєстр по справі —909/1056/15

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні