Ухвала
від 30.04.2024 по справі 909/1056/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1056/15

У Х В А Л А

30.04.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Михайлишина В. В., суддів Шкіндера П. А., Горпинюка І. Є., розглянувши матеріали скарги ПП "Вестхім" на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е. (вх. № 3124/24 від 04.04.2024) у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш",

В С Т А Н О В И В:

на розгляді Господарського суду Івано-Франківської області на стадії процедури санації є справа про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш". Провадження у справі здійснюється з урахуванням положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", керуючий санацією - арбітражний керуючий Дерябкін О. Є.

Ухвалою від 14.03.2024 суд продовжив строк процедури санації Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" та повноваження арбітражного керуючого - тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією Дерябкіна Олександра Едуардовича у справі № 909/1056/15 на 2 місяці (до 21.05.2024); розгляд справи про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" призначив на 01.05.2024; явку тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією боржника ОСОБА_1 визнав обов`язковою.

04.04.2024 за вх. № 3124/24 через підсистему "Електронний суд" від ПП "Вестхім" надійшла скарга на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е.

Ухвалою від 04.04.2024 суд залишив без руху скаргу ПП "Вестхім" на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е. (вх. № 3124/24 від 04.04.2024) у справі № 909/1056/15 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш", встановивши заявнику спосіб усунення недоліків поданої скарги на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е., шляхом подання до суду доказів, які підтверджують відправлення арбітражному керуючому та іншим учасникам у справі про банкрутство копії поданої скарги та доданих до неї документів (фіскального чеку відділення поштового зв`язку, накладної та опису вкладення до цінного листа або квитанції про доставку документів до зареєстрованого Електронного кабінету Користувача ЄСІТС).

15.04.2024 за вх. № 6355/24 до канцелярії суду від ПП "Вестхім" надійшла заява, якою заявник на виконання вимог ухвали суду від 04.04.2024, долучив до матеріалів справи докази, які підтверджують надсилання копії скарги на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е. та доданих до неї документів учасникам у справі про банкрутство ВАТ "Пресмаш".

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Статтею 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що арбітражний керуючий - фізична особа, призначена господарським судом у встановленому порядку в справі про банкрутство як розпорядник майна, керуючий санацією або ліквідатор з числа осіб, які отримали відповідне свідоцтво і внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) з моменту винесення ухвали (постанови) про призначення його арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) до моменту припинення здійснення ним повноважень прирівнюється до службової особи підприємства - боржника (ч. 2 ст. 4 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Як встановлено частиною 1 статті 107 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори) несуть за свої дії та заподіяну третім особам шкоду цивільно-правову, адміністративну, дисциплінарну та кримінальну відповідальність у порядку та обсягах, встановлених законом.

Положення статті 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлюють права та обов`язки арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), які арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) зобов`язаний дотримувати під час здійснення своєї діяльності. Так, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) зобов`язаний згідно частини 2 цієї статті, зокрема, неухильно дотримуватися вимог законодавства (пункт 1 цієї статті);

Здійснюючи покладені Законом повноваження арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо, з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено), обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на підставі, у межах та спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України про банкрутство (ч. 3 ст. 98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Відповідно до частин 1, 2 статті 13 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Сторони у справі про банкрутство у відповідності до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).

Учасники у справі про банкрутство згідно статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" - сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Відповідно до частини 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Водночас, в поданій до суду ПП "Ветхім" (вх. № 6355/24 від 15.04.2024) заяві про усунення недоліків скарги на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е. у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш", відсутні докази направлення даної заяви кредиторам - ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго", ТОВ "Науково-виробничій фірмі "Дніпротехсервіс", ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , а також Первинній профспілкової організації ВАТ "Пресмаш" та тимчасово виконуючому обов`язки керуючого санацією боржника ОСОБА_1 .

За приписами статті 169 Господарського процесуального кодексу України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Відповідно до пункту 10 статті 11 Господарського процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

Для забезпечення рівності учасників судового процесу та змагальності Господарський процесуальний кодекс України передбачає, серед іншого, обов`язок осіб, які звертаються до суду з позовною заявою, заявами по суті справи, надсилати копії таких заяв та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Відповідно до частини 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України, суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Частиною 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України визначено, що основними засадами (принципами) господарського судочинства, зокрема, є верховенство права, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальність сторін.

Частинами 4, 6 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Враховуючи вищевикладене та те, що ПП "Вестхім" не усунуто недоліки скарги на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е. у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш", а саме, не виконано вимог ухвали суду від 04.04.2024 щодо направлення копії означеної скарги та доданих до неї документів кредиторам - ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго", ТОВ "Науково-виробничій фірмі "Дніпротехсервіс", ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , а також Первинній профспілкової організації ВАТ "Пресмаш" та тимчасово виконуючому обов`язки керуючого санацією боржника ОСОБА_1 , суд дійшов висновку, що скаргу ПП "Вестхім" на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е. у справі про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" та додані до неї документи слід повернути заявнику.

При цьому, суд звертає увагу, що повернення цієї скарги не позбавляє заявника права на повторне звернення до суду після усунення недоліків.

Водночас суд зауважує, що скарга ПП "Вестхім" на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) ОСОБА_1 (вх. № 3124/24 від 04.04.2024) у справі № 909/1056/15 та додані до неї документи були надіслані в електронній формі через підсистему "Електронний суд" та були роздруковані судом, а тому скарга у письмовому вигляді скаржнику не повертається.

Керуючись статтями 2, 28 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 12, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Cкаргу ПП "Вестхім" на дії арбітражного керуючого (тимчасово виконуючого обов`язки керуючого санацією) Дерябкіна О. Е. (вх. № 3124/24 від 04.04.2024) у справі № 909/1056/15 про банкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш" повернути без розгляду.

Скарга вх. №3124/24 від 04.04.2024 та додані до неї документи не підлягають надісланню скаржнику, оскільки зазначені документи були надіслані в електронній формі через підсистему "Електронний суд" та роздруковані судом.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її підписання шляхом подання апеляційної скарги до Західного апеляційного господарського суду.

3. Ухвала підписана 30.04.2024.

Головуючий суддя В. В. Михайлишин

Суддя П. А. Шкіндер

Суддя І. Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118718257
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Відкритого акціонерного товариства "Пресмаш

Судовий реєстр по справі —909/1056/15

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні