Ухвала
від 05.04.2024 по справі 287/2960/23
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/2960/23

2-о/287/15/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року м. Олевськ

Суддя Олевського районного суду Житомирської області Винар Л.В., розглянувши клопотання представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Соболівського Антона Михайловича про проведення судового засідання в режимі відеоконференції,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Олевського районного суду Житомирської області знаходиться цивільна справа № 287/2960/23 за заявою ОСОБА_1 , представник заявника - адвокат Соболівський Антон Михайлович, заінтересовані особи Олевський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Олевська міська рада, Військова частина НОМЕР_1 , про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний стан, яка призначена до судового засідання в порядку окремого провадження на 12 год. 30 хв. 18 квітня 2024 року.

03.04.2024 року до суду через систему «Електронний суд» від представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Соболівського Антона Михайловича надійшло письмове клопотання, у якому він просить суд забезпечити проведення судового засідання , яке призначене на 18.04.2024 року о 12 год. 30 хв. у справі № 287/2960/23 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. Також, просить провести зазначене судове засідання в режимі відеоконференції за допомогою відеоконференцзв`язку ЄСІТС за участю представника заявника - адвоката Соболівського Антона Михайловича, електронна адреса: ІНФОРМАЦІЯ_1 власними технічними засобами.

В обґрунтування клопотання представник заявника зазначає, що відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введено воєнний стан. Також, представник заявника зазначає, що він здійснює свою діяльність в м. Києві, а також враховуючи відстань між містами виникла необхідність для представника заявника взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Окрім цього, 18.04.2024 року представник заявника не має можливості бути присутнім у судовому засіданні, оскільки 18.04.2024 року о 11:00 год. приймає участь в іншому судовому засіданні в Шевченківському районному суді міста Києва у справі № 761/16786/23. Тому, на думку представника заявника, враховуючи зазначені обставини, наявні підстави для його участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Вирішуючи питання обґрунтованості даного клопотання, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1-6 ст. 212 ЦПК України, слідує, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України. Ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Слід зазначити, що аналіз норм ст. 212 ЦПК України свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони. У кожному конкретному випадку суд вирішує питання про можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції та кожного разу має право винести окремий процесуальний документ у виді ухвали суду. Також, вказана стаття передбачає можливість забезпечення участі учасників справи у режимі відеоконференції лише у певному судовому засіданні, а не у всіх судових засіданнях, які будуть проводитися у конкретній справі на майбутнє, що обумовлено певними технічними особливостями.

На підставі наведеного, з урахуванням обмежувальних заходів пов`язаних із запровадженням воєнного стану на території України, територіальною віддаленістю суду від місця знаходження представника заявника, суд вважає можливим використовувати наявні технічні засоби для проведення судового засідання, призначеного на 12 год. 30 хв. 18 квітня 2024 року в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, у зв`язку з чим слід задоволити клопотання представника заявника про проведення судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів та програмного забезпечення підсистеми відеоконференцзв`язку Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи.

Керуючись ст. ст. 212, 260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Соболівського Антона Михайловича про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задоволити.

Дозволити представнику заявника ОСОБА_1 - адвокату Соболівському Антону Михайловичу приймати участь у судовому засіданні, призначеному на 12 год. 30 хв. 18 квітня 2024 року у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та програмного забезпечення підсистеми відеоконференцзв`язку Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи.

Копію ухвали про участь представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Соболівського Антона Михайловича у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду надіслати адвокату Соболівському Антону Михайловичу.

Роз`яснити представнику заявника ОСОБА_1 - адвокату Соболівському Антону Михайловичу, що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку, тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.В.Винар

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118165026
СудочинствоЦивільне
Сутьпроведення судового засідання в режимі відеоконференції

Судовий реєстр по справі —287/2960/23

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні