Ухвала
від 05.04.2024 по справі 607/14562/22
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 607/14562/22Головуючий у 1-й інстанції Провадження № 22-з/4817/33/24 Доповідач - Костів О.З.Категорія -

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2024 р.м. Тернопіль

Тернопільський апеляційний суд в складі:

головуючого - Костів О.З.

суддів - Гірський Б. О., Храпак Н. М.,

розглянувши заяву першого заступника керівника Тернопільської окружної прокуратури про передачу за встановленою юрисдикцією справи №607/14562/22 за позовом керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку, -

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року провадження у справі за позовом керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку, - закрито.

Роз`яснено керівнику Тернопільської окружної прокуратури, що розгляд справи в частині позовної вимоги керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», про скасування державної реєстрації права власності за Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, укладеного між Тернопільською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», скасування державної реєстрації права оренди за Товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» та зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» повернути земельну ділянку, віднесений до юрисдикції господарського суду.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року у задоволенні позову керівника Тернопільської окружної прокуратури до ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, - відмовлено.

Постановою Тернопільського апеляційного суду від 27 лютого 2024 року апеляційну скаргу керівника Тернопільської обласної прокуратури на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року - задоволено частково.

Рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року - скасовано.

Провадження у справі за позовом керівника Тернопільської окружної прокуратури до ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, - закрито.

Роз`яснено позивачу, що розгляд зазначеної справи віднесено до юрисдикції господарського суду та що протягом десяти днів з дня отримання цієї постанови він може звернутися до Тернопільського апеляційного суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією.

Апеляційну скаргу керівника Тернопільської окружної прокуратури на ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року- залишено без задоволення.

Ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року - залишено без змін.

21 березня 2024 року перший заступник керівника Тернопільської окружної прокуратури подав до апеляційного суду заяву, у якій просить направити судову справу №607/14562/22 за встановленою юрисдикцією, а саме до Господарського суду Тернопільської області.

03 квітня 2024 року до Тернопільського апеляційного суду надійшли матеріали даної справи.

Вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення заяви про направлення справи за встановленою юрисдикцією, колегія суддів виходить з наступного.

Положеннями п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.256 ЦПК України якщо провадження у справі закривається з підстави, визначеної пунктом 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд повинен роз`яснити позивачеві, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи. Суд апеляційної або касаційної інстанції повинен також роз`яснити позивачеві про наявність у нього права протягом десяти днів з дня отримання ним відповідної постанови звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією, крім випадків об`єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства. Заява подається до суду, який прийняв постанову про закриття провадження у справі.

Згідно із ч.4 ст.377 ЦПК України у разі закриття судом апеляційної інстанції провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 255 цього Кодексу суд за заявою позивача в порядку письмового провадження постановляє ухвалу про передачу справи до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків об`єднання в одне провадження кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства.

Зі змісту постанови Тернопільського апеляційного суду від 27 лютого 2024 року вбачається, що підставою для скасування рішення суду першої інстанції та закриття провадження у даній справі слугувало те, що суд першої інстанції не встановив правову природу спірних правовідносин, що виникли між сторонами, у зв`язку з чим порушив норми цивільного процесуального законодавства щодо визначення предметної юрисдикції та розглянув в порядку цивільного судочинства справу, яка підлягає розгляду в порядку господарського судочинства

Першим заступником керівника Тернопільської окружної прокуратури подано до суду заяву про направлення справи за встановленою юрисдикцією до Господарського суду Тернопільської області у строк, визначений ч.1 ст.256 ЦПК України.

Ураховуючи те, що суд апеляційної інстанції закрив провадження у цій справі на підставі п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України, а позивачем у строк, визначений законом, подано заяву про передачу справи за встановленою юрисдикцією, колегія суддів приходить до висновку, що заява про передачу справи до Господарського суду Тернопільської області підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.256, 377 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву першого заступника керівника Тернопільської окружної прокуратури про передачу справи за встановленою юрисдикцією - задовольнити.

Передати справу №607/14562/22 за позовом керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку, до Господарського суду Тернопільської області, як суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддями, оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Головуючий

Судді

СудТернопільський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118178501
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —607/14562/22

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 26.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 16.07.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 17.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні