Ухвала
від 28.03.2024 по справі 541/2863/13-ц
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/2863/13-ц

Провадження № 2/541/1/2024

У Х В А Л А

28 березня 2024 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Городівського О.А,

за участю секретаря судового засідання Ніколаєнко М.В.,

представника первісного позивача адвоката Тута І.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія "Поліс"» (правонаступник первісного позивача - Публічне акціонерне товариство «ВТБ БАНК») до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, третя особа: ОСОБА_2 ,

та зустрічним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія "Поліс"» (правонаступник - Публічне акціонерне товариство «ВТБ БАНК») про припинення поруки та розірвання договору поруки, третя особа: ОСОБА_2 , -

в с т а н о в и в :

В провадженні Миргородського міськрайонного суду Полтавської області перебуває вищезазначена цивільна справа.

Позовна заява Публічного акціонерного товариства «ВТБ БАНК» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 22.94/08-КЛ від 04.07.2008 в сумі 1869 602, 39 грн. як з поручителя надійшла до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області 26.09.2013.

Ухвалою Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 26.12.2023 року залучено ТОВ « Фінансова компанія «Поліс»» в якості правонаступника позивача за первісним позовом та відповідача за зустрічним - ПАТ «ВТБ БАНК». Відмовлено ОСОБА_1 в прийнятті заяви про зміну предмету спору, поданої 08.09.2020 року. Закрито підготовче засідання та призначено справу до судового розгляду (а.с. 121-123, том 4).

В ході розгляду справи по суті до суду надійшла чергова заява ОСОБА_1 про зміну предмету спору.

При вирішенні відповідної заяви судом було з`ясовано думку іншої сторони спору.

Так, представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія "Поліс"» (правонаступник первісного позивача - Публічне акціонерне товариство «ВТБ БАНК») адвокат Тута І.В. заперечила з приводу прийняття відповідної заяви судом з огляду на пропуск процесуальних строків для її подачі.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, до суду подали заяву про розгляд справи у їх відсутність.

Заслухавши думку присутніх учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Пунктом 2 частини другої, частиною третьою статті 49 ЦПК України передбачено, що крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, яке складається з двох елементів: предмета і підстави позову.

Предметом позову є певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить ухвалити судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує його вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу (див. постанову Великої Палати Верховного Суду від 12 червня 2019 року у справі № 487/10128/14-ц).

Предмет позову кореспондується зі способами захисту права, які визначені, зокрема у статті 16 ЦК України, а тому зміна предмета позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного способу захисту порушеного права, в межах спірних правовідносин.

Зміна предмета позову можлива, зокрема у такі способи: 1) заміна одних позовних вимог іншими; 2) доповнення позовних вимог новими; 3) вилучення деяких із позовних вимог; 4) пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

У свою чергу, підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

При поданні заяви про збільшення позовних вимог, зміну предмета або підстав позову, позивач має дотримуватися правил вчинення відповідної процесуальної дії, недодержання яких тягне за собою процесуальні наслідки, передбачені ЦПК України.

Позивач може змінити або підставу, або предмет позову. Одночасна зміна підстав і предмета позову не допускається. Зміна підстав або предмета позову здійснюється шляхом подання суду відповідної письмової заяви. Зміна підстав або предмета позову можлива лише до початку розгляду судом справи по суті, тобто до того моменту, коли суд почне проголошувати позовну заяву. Ця норма спрямована на усунення зловживання процесуальним правом на зміну підстав або предмета позову. Заява, подана після початку розгляду справи по суті, залишається без розгляду і повертається позивачеві.

Враховуючи те, що заява про зміну предмету позову від 28.03.2024 ОСОБА_1 подана за межами підготовчого судового засідання, тому у її прийнятті слід відмовити.

Керуючись ст. 49 ЦПК України , суд -

П О С Т А Н О В И В :

Відмовити у прийнятті до розгляду заяви про зміну предмету спору позивача по зустрічній позовній заяві ОСОБА_1 поданої до суду 28.03.2024 та продовжити розгляд справи в межах позовних вимог заявлених у зустрічній позовній заяві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. А. Городівський

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118180356
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення поруки та розірвання договору поруки,

Судовий реєстр по справі —541/2863/13-ц

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Городівський О. А.

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 08.07.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 19.06.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 19.06.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 24.02.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 08.01.2014

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні