Ухвала
від 03.04.2024 по справі 135/1297/23
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/1297/23

Провадження № 2/135/20/24

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду

03.04.2024 року м. Ладижин

Ладижинський міський суд Вінницької області в складі: головуючого судді Нікандрової С.О., секретар судових засідань Мазур А.О., за участю позивача ОСОБА_1 , представника позивача - адвоката Патраманського І.О., відповідача ОСОБА_2 , представника відповідача - адвоката Клименко І.Ф., розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Патраманський І.О., до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про позбавлення батьківських прав, та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про визначення способу участі батька у спілкування та вихованні, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Патраманський І.О., звернулася до Ладижинського міського суду Вінницької області з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою суду від 09.10.2023 відкрито провадження у цивільній справі, ухвалено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання, зобов`язано орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області надати висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

19.10.2023 від ОСОБА_2 до Ладижинського міського суду Вінницької області надійшов зустрічний позов до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про визначення способу участі батька у спілкування та вихованні дитини.

Ухвалою суду від 20.10.2023 зустрічна позовна заява ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про визначення способу участі батька у спілкування та вихованні (справа №135/1419/23, провадження №2/135/405/23) прийнята до спільного розгляду та об`єднана в одне провадження з первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про позбавлення батьківських прав(справа №135/1297/23, провадження №2/135/377/23). Об`єднаній цивільній справі присвоєний номер справи 135/1297/23, номер провадження 2/135/377/23. Призначене підготовче судове засідання у об`єднаній цивільній справі. зобов`язано орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області надати висновок щодо визначення батьку способів та порядку участі у вихованні та спілкуванні з дитиною.

Крім того, 19.10.2023 від представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Клименко І.Ф. надійшов відзив на позовну заяву з заявою про доручення доказів.

02.11.2023 від представника органу опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області Гронь О.М. надійшло клопотання про розгляд цивільної справи без участі представника органу опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області з висновком органу опіки та піклування Ладижинської міської ради від 27.10.2023 у справі щодо позбавлення батьківських прав.

22.11.2023 від представника органу опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області Гронь О.М. надійшло клопотання про розгляд цивільної справи без участі представника органу опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області з висновком органу опіки та піклування Ладижинської міської ради від 17.11.2023 у справі щодо встановлення способу участі у вихованні ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 26.02.2024 за клопотанням представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Патраманського І.О. витребувано докази та задоволено клопотання про доручення доказів.

В підготовчому судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та її представник - адвокат Патраманський І.О. заявили клопотання про допит в судовому засіданні малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідач ОСОБА_2 та його представник - адвокат Клименко І.Ф. заперечували проти задоволення клопотання з огляду на те, що малолітня дитина проживає разом з позивачем, а тому позивач може впливати на формування думки дитини щодо питань, які будуть вирішуватися судом.

Вирішуючи заявлене клопотання суд виходить з такого.

В усіх спорах, які стосуються захисту прав та інтересів дітей суд та усі залучені державні органи, а також приватні особи мають керуватися якнайкращими інтересами дитини.

Закон України «Про охорону дитинства» (ст.9) визначає, що забезпечення найкращих інтересів дитини - дії та рішення, що спрямовані на задоволення індивідуальних потреб дитини відповідно до її віку, статі, стану здоров`я, особливостей розвитку, життєвого досвіду, родинної, культурної та етнічної належності та враховують думку дитини, якщо вона досягла такого віку і рівня розвитку, що може її висловити.

Відповідно до статті 171 Сімейного кодексу України Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

Отже, Конвенція про права дитини від 20.11.1989 року та інші нормативно-правові акти гарантують дитині право бути вислуханою під час судових чи адміністративних розглядів з питань, що стосуються її особисто у разі, коли вона досягла такого рівня розвитку, що дозволяє їй сформулювати власні погляди та висловити їх (в кожній справі суддя приймає рішення щодо цього питання враховуючи індивідуальні об`єктивні та суб`єктивні фактори).

З огляду на вказані норми закону, віку малолітньої дитини, суд вважає за можливе та доцільне при розгляді цивільної справи по суті заслухати думку дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка, на думку суду, досягла такого рівня розвитку, що дозволяє їй сформулювати власні погляди та висловити їх.

Стаття 232 ЦПК України визначає, що допит малолітніх або неповнолітніх свідків проводиться в присутності батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, якщо вони не заінтересовані у справі, або представників органів опіки та піклування, а також служби у справах дітей.

Оскільки батьки, які сторонами у справі, є заінтересованими у результатах її розгляду, заслуховування думки дитини слід провести за стандартами допиту малолітніх осіб, для чого викликати в судове засідання представника органу опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області та психолога (за наявності у штаті органу опіки та піклування).

В підготовчому судовому засіданні позивач та відповідач за зустрічним позовом ОСОБА_1 та її представник - адвокат Патраманський І.О. пояснили, що ними повідомлено про всі обставини справи, які їм відомі та подані всі наявні у позивача докази в обґрунтування своїх позовних вимог та заперечень проти зустрічного позову, вважали можливим призначити справу до судового розгляду по суті.

В підготовчому судовому засіданні відповідач та позивач за зустрічним позовом ОСОБА_2 та його представник - адвокат Клименко І.Ф. пояснили, що ними повідомлено про всі обставини справи, які їм відомі та подані всі наявні у докази в обґрунтування своїх позовних вимог та заперечень проти первинного позову, вважали можливим призначити цивільну справу до судового розгляду по суті.

Відповідно до ч.2 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду, закриття провадження у справі, закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Підстав для залишення заяви без розгляду чи закриття провадження у справі судом не встановлено.

В підготовчому судовому засіданні судом виконані вимоги ч.2 ст.197 ЦПК України.

На стадії підготовчого судового засідання встановлено відсутність заяв і клопотань про укладення мирової угоди, передачі справи на розгляд до третейського суду та звернення до суду для проведення врегулювання спору за участю судді.

Клопотань від сторін про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, прийняття зустрічного позову, призначенні експертиз, виклику у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; направленні судових доручень; витребування інших доказів, інших клопотань в обґрунтування вимог та заперечень від сторін до суду не надійшло.

Згідно з п.15 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання для розгляду справи по суті.

Перевіривши матеріали справи, виконавши процесуальні дії, передбачені частиною 2 статті 197 ЦПК України, за результатами підготовчого судового засідання суд прийшов до висновку про можливість закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 196-200, 232, 258-260 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Закрити підготовче провадження та призначити цивільну справу ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Патраманський І.О., до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про позбавлення батьківських прав, та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області, про визначення способу участі батька у спілкування та вихованні до судового розгляду по суті на 30.04.2024 року о 9 годині 30 хвилин.

Задовольнити клопотання позивача ОСОБА_1 та її представника - адвоката Патраманського І.О. про допит в судовому засіданні малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати позивача ОСОБА_1 забезпечити явку малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у судове засідання для її допиту.

Зобов`язати орган опіки та піклування Ладижинської міської ради Вінницької області забезпечити явку свого представника, а також психолога (за наявності) у судове засідання, яке відбудеться 30.04.2024 року о 9 год. 30 хв. для участі у допиті малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити загальний порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та загальний порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються.

Інформацію щодо справи можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: https://lgm.vn.court.gov.ua/sud0211/.

У судове засідання викликати сторони у справі та їх представників.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає, проте відповідно до ст.353 ЦПК України заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Ладижинського міського суду

Вінницької області С.О. Нікандрова

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118185871
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення способу участі батька у спілкування та вихованні

Судовий реєстр по справі —135/1297/23

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні