Ухвала
від 08.04.2024 по справі 458/356/24
ТУРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 458/356/24

2/458/168/2024

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

08.04.2024 м.Турка

Суддя Турківського районного суду Львівської області КшикО.І., перевіривши матеріали позовної заяви Турківської міської ради Самбірського району Львівської області, як орган опіки та піклування до ОСОБА_1 , треті особи: Служба у справах дітей Турківської міської ради, Самбірська окружна прокуратура Львівської області, Приватна організація "Дитячий будинок "Благодать", про відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав,

встановив:

05.04.2024 Турківська міська рада Самбірського району Львівської області, як орган опіки та піклування подала доТурківського районногосуду Львівськоїобласті позовнузаяву до ОСОБА_1 ,треті особи:Служба у справах дітей Турківської міської ради, Самбірська окружна прокуратура Львівської області, Приватна організація "Дитячий будинок "Благодать", в якій просить відібрати малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від матері ОСОБА_1 , 1982 р.н., без позбавлення батьківських прав.

Вирішуючи питання про відкриття провадження в справі, перевіривши матеріали позовної заяви суд встановив, що позовну заяву подано без дотримання вимог встановлених ст.175 ЦПК України, що є підставою для залишення такої позовної заяви без руху.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України в позовна заява повинна містити, окрім іншого, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс.

У позовній заяві зазначено, що відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Водночас, до позовної заяви долучено відомості (довідки), згідно з якими відповідач ОСОБА_1 та її малолітній син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровані та проживають в АДРЕСА_1 .

Вказані розбіжності підлягають усуненню, для подальшого належного виконання вимог ч. 6, 8 ст. 187 ЦПК України.

Також, відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України в позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачених законом чи договором, або інший спосіб (способи) захист у прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з них.

У диспозиції ст. 170 СК України зазначено, що у разі відібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування, тобто суд має вирішити питання про їхнє подальше влаштування.

Частиною 2 ст. 170 СК України передбачено, що у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров`я дитини, орган опіки та піклування або прокурор мають право постановити рішення про негайне відібрання дитини від батьків. У цьому разі орган опіки та піклування зобов`язаний негайно повідомити прокурора та у семиденний строк після постановлення рішення звернутися до суду з позовом про позбавлення батьків чи одного з них батьківських прав або про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав. З таким позовом до суду має право звернутися прокурор.

У прохальній частині позовної заяви міститься вимога відібрати малолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від матері ОСОБА_1 , 1982 р.н., без позбавлення батьківських прав.

Проте, у позовній заяві не зазначено кому саме слід передати дитину, а тому дана вимога потребує уточнення, оскільки рішення повинно бути зрозумілим для виконання.

З позовної заяви вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було влаштовано в ПО "Дитячий будинок "Благодать".

При визначенні місця проживання дитини перевагу мають члени сім`ї та інші родичі, за їх бажанням. Однак, позовна заява не містить ні відомостей про членів сім`ї та інших родичів, які бажають, щоб діти були передані на їх виховання, ні про відмову цих осіб від передачі їм дітей.

Окрім цього, під час вибору способу захисту прав неповнолітньої дитини, в інтересах якої, подано позовну заяву, позивачем не враховано вимоги ч. 4 ст. 170 СК України, згідно з якими при задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.

Також, згідно п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 ЦПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом.

Згідно з ч. 5 ст.95 ЦПК України, учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

У порушення вказаних вимог закону позивач до позовної заяви додав копії документів, які не засвідчені належним чином; не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Також, позовна заява не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, що свідчить про недотримання позивачем вимог п. 9, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, що підлягає усуненню.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що позовну заяву необхідно залишити без руху, надати позивачу п`ятиденний строк здня отриманняухвали суду на усунення викладених в ухвалі недоліків.

Керуючись ст. 95, 175, 177, 185, 260 Цивільного процесуального кодексу України,

постановив:

Залишити без руху позовну заяву Турківської міської ради Самбірського району Львівської області, як орган опіки та піклування до ОСОБА_1 , треті особи: Служба у справах дітей Турківської міської ради, Самбірська окружна прокуратура Львівської області, Приватна організація "Дитячий будинок "Благодать", про відібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав.

Надати позивачу п`ятиденний строк з дня отримання ухвали суду для усунення недоліків позовної заяви.

Роз`яснити позивачу, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк будуть виконані вимоги визначені в ухвалі, то позовна заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

Копію ухвали негайно направити позивачу.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання суддею, оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Ухвала складена та підписана 08.04.2024.

Суддя О.І. Кшик

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118191252
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дитини від матері без позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —458/356/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Турківський районний суд Львівської області

Кшик О. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Турківський районний суд Львівської області

Кшик О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні