Рішення
від 28.03.2024 по справі 596/218/24
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" березня 2024 р. Справа № 596/218/24

Провадження № 2/596/191/2024 Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Митражик Е.М.

при секретарі судового засідання Кузик М.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Гусятин за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом керівника Чортківської окружної прокуратури Тернопільської обласної прокуратури М.Марцуна, в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Тернопільської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

Керівник Чортківської окружної прокуратури Тернопільської обласної прокуратури М.Марцун, в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Тернопільської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 кошти витрачені на лікування потерпілого від кримінального правопорушення ОСОБА_2 на користь держави в особі Національної служби здоров`я України в сумі 12 616,56 грн. та кошти витрачені на лікування потерпілого від кримінального правопорушення ОСОБА_2 на користь держави в особі Тернопільської обласної ради в сумі 837,44 грн. Посилається на те, що у кримінальному провадженні №12023211140000086 від 06.06.2023 року встановлено, що 06 червня 2023 року біля 17.10 год. на автодорозі Т2011 у с. Чабарівка, Чортківського району водій автомобіля «Skoda Fabia» д.н.з. НОМЕР_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель с.Чабарівка, Чортківського району не впорався з керуванням, допустив з`їзд з дороги та зіткнувся з нерухомою опорою (парканом). Внаслідок ДТП пасажир: неповнолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримав тілесні ушкодження у вигляді перелому нижньої стінки лівої орбіти та передньої стінки лівої верхньощелепної пазухи; крайовий перелом лівої надбрівної дуги; «скальповано-рвана», рана та садно на обличчі, крововилив лівого ока; «зсунута» рана лівого коліна, що відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області від 16.08.2023 року у справі № 596/1177/23, яка набрала законної сили 23.08.2023 року ОСОБА_1 звільнено на підставі статті 46 КК України, у зв`язку з примиренням винного з потерпілим від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України. Згідно інформації КНП "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради потерпілий у вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_2 знаходився на стаціонарному лікуванні у анестезіологічному дитячому відділені з ліжками для інтенсивної терапії з виїзною консультативно- педіатричною бригадою невідкладної та паліативної допомоги та отоларингологічному дитячому відділенні з центром слуху і щелепнолицьової хірургії КНП «ТОДКЛ» ТОР з 06.06.2023 року по 14.06.2023 року (кількість проведених ліжко днів-8). Вартість затрат на лікування та перебування становить 13 454 грн., з яких: - кошти, що мають бути зараховані до державного бюджету - 12 616, 56 грн.; - кошти, що мають бути зараховані до обласного рахунку - 837, 44 грн. Згідно розрахунків лікувального закладу, загальна сума витрачених КНП «ТОДКЛ» ТОР коштів на лікування потерпілого ОСОБА_2 становить 13 454 грн., яку на даний час не відшкодовано. Оскільки Тернопільська обласна рада, Національна служба здоров`я України не зверталися до суду з відповідним позовом про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, з метою захисту державних інтересів з даним позовом звернувся прокурор.

Ухвалою суду від 02 лютого 2024 року провадження у зазначеній справі відкрито за правилами загального позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою суду від 29 лютого 2024 року призначено справу до судового розгляду по суті.

Прокурор Гусятинського відділу Чортківської окружної прокуратури Миколаїв І.В. подав суду заяву про розгляд позову без його участі, позовні вимоги підтримує та просить задоволити.

Представник Національної служби здоров`я України в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про проведення судових засідань без участі їхнього представника, позовні вимоги підтримують повністю та просять задоволити.

Представник Тернопільської обласної ради в судове судове засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про день, час та місце слухання справи.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про проведення судових засідань без участі представника. Позов прокурора підтримують.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про визнання позову, клопоче про проведення розгляду справи без його участі.

Дослідивши та оцінивши в судовому засіданні письмові докази, суд встановив обставини та визначив відповідно до них наступні правовідносини.

В силу вимог ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненнями фізичних та юридичних осіб, поданих відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Представництво інтересів громадянина або держави в суді відповідно до ч. 6 вказаної статті включає, у тому числі, право прокурора звертатися до суду з позовом (заявою, поданням).

В силу вимог ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 1191 ЦК України держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, юридичні особи мають право зворотної вимоги до фізичної особи, винної у вчиненні кримінального правопорушення, у розмірі коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від цього кримінального правопорушення.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 3 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

В силу вимог ч. 1 ст. 3 Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» відповідно до цього Закону держава гарантує повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними в Постанові Пленуму Верховного суду України від 07 липня 1995 року №11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат», судам слід мати на увазі, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України N 545 ( 545-93-п ) від 16 липня 1993 року. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Відповідно до вимог п. п. 2, 4 постанови Кабінету Міністрів України №545 від 16 липня 1993 року «Про обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонару лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Ухвалою Гусятинського районного суду Тернопільської області в справі №596/1177/23 від 16.08.2023 року, яка набрала законної сили, ОСОБА_3 звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 286 КК України на підставі ст. 46 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим та кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12023211140000086 від 06.06.2023 року - закрито.

Судом встановлено, що 06.06.2023 року близько 17 години 10 хвилин, ОСОБА_1 , керував технічно справним автомобілем «Skoda Fabia», державний номерний знак НОМЕР_1 , рухався з дозволеною для даної ділянки дороги швидкістю, смугою свого напрямку, проїзною частиною автомобільної дороги Т-20-11 «Гусятин-Копичинці» у бік с. Васильківці Чортківського району в середині якого перебували пасажири: ОСОБА_4 знаходилась на передньому пасажирському місці та малолітній ОСОБА_2 , знаходився на задньому сидінні. Керований транспортний засіб ОСОБА_1 вів у порушені вимог п. 2.3 (б, д) "Правил дорожнього руху України", затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10 жовтня 2001 року із змінами та доповненнями (далі - ПДР України) не був достатньо уважним та не стежив належним чином за дорожньою обстановкою, щоб своєчасно реагувати на її зміну та не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху.

На ділянці вказаної дороги, вулиці Центральна, в с. Чабарівка Чортківського району Тернопільської області, навпроти ЗОШ І-III ступенів, водій ОСОБА_1 , в порушення вимог п.п. 1.10 (в частині визначення понять «безпечна швидкість», «дорожні умови», «дорожня обстановка» та виконання їх вимог), 12.1 ПДР України, не обрав безпечної швидкості руху транспортного засобу із врахуванням дорожньої обстановки, не застосував такі прийоми керування транспортним засобом, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, допустив з`їзд з проїзної частини дороги, виїхав на праве узбіччя, та в подальшому в`їхав у бетонну огорожу.

В результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир ОСОБА_4 отримала тілесні ушкодження, у вигляді закритого перелому правої променевої кістки із зміщенням кісткових уламків та вивихом правої кисті у променево- зап`ястному суглобі, яке за ознакою тривалого, понад три тижні, розладу здоров`я відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, оскільки. Малолітній ОСОБА_2 внаслідок ДТП отримав тілесне ушкодження у вигляді перелому нижньої стінки лівої орбіти та передньої стінки лівої верхньощелепної пазухи; крайовий перелом лівої надбрівної дуги; «скальповано-рвана», рана та садно на обличчі, крововилив лівого ока; «зсунута» рана лівого коліна, відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

Отже, отримання пасажиркою ОСОБА_4 та малолітнім ОСОБА_2 середньої тяжкості тілесних ушкоджень перебувають у прямому причинно- наслідковому зв`язку з порушенням ОСОБА_1 Правил дорожнього руху України, зокрема п.п. 2.3 (б, д), 12.1 ПДР України. Дії обвинуваченого ОСОБА_1 кваліфіковано за ч.1 ст.286 КК України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Також, згідно вказаної ухвали, суд прийшов до переконання про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора про звільнення підозрюваного ОСОБА_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України на підставі вимог ст. 46 КК України, у зв`язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим та про закриття кримінальне провадження відносно останнього.

Цивільний позов про відшкодування витрат на лікування потерпілого в межах даного кримінального провадження прокурором не пред`являвся.

З інформаційного листа №701/01/35 від 30.08.2023 року, виданого КНП "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , знаходився на стаціонарному лікуванні у анестезіологічному дитячому відділені з ліжками для інтенсивної терапії з виїзною консультативно-педіатричною бригадою невідкладної та паліативної допомоги та отоларингологічному дитячому відділенні з центром слуху і щелепнолицьової хірургії КНП «ТОДКЛ» ТОР з 06.06.2023 року по 14.06.2023 року (кількість проведених ліжко днів-8). Вартість закладу охорони здоров`я на проведення лікування ОСОБА_2 становить 13 454 грн., з яких: - кошти, що мають бути зараховані до державного бюджету - 12 616, 56 грн.; - кошти, що мають бути зараховані до обласного рахунку - 837, 44 грн.

З відповіді Національної служби здоров`я України за №44914/2-16-23 від 27 грудня 2023 року вбачається, що послуги КНП "Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня" Тернопільської обласної ради пов`язані з наданням медичних послуг за програмою медичних гарантій пацієнтам, оплачено НСЗУ як замовником медичних послуг за рахунок коштів Державного бюджету України. Національна служба здоров`я України не наділена повноваженнями представляти інтереси держави у справах про відшкодування коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від злочину. Національна служба здоров`я України не заперечує щодо звернення до суду в інтересах держави прокуратурою стосовно відшкодування витрат на лікування потерпілих від кримінальних правопорушень.

Встановлено, що внаслідок винних дій ОСОБА_1 потерпілий ОСОБА_2 у період з 06 червня 2023 року по 14 червня 2023 року лікувався у КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» та витрати на його лікування склали 13 454 грн., в тому числі: витрати понесені Національною службою здоров`я України - 12 616,56 грн. та витрати понесені обласним бюджетом - 837,44 грн., які останнім не відшкодовані, що свідчить про порушення інтересів держави.

Оскільки Тернопільська обласна рада, яка є власником та засновником КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради, та Національна служба здоров`я України не зверталися до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 , витрати на лікування потерпілого від злочину не відшкодовані, за захистом інтересів держави до суду звернувся керівник Чортківської окружної прокуратури Тернопільської обласної прокуратури.

Відтак, відповідач ОСОБА_1 як особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язаний відшкодувати витрати понесенні на лікування потерпілого від цього злочину ОСОБА_2 .

Враховуючи вищезазначене, суд вважає, що позов слід задовольнити шляхом стягнення з відповідача в дохід держави в особі Національної служби здоров`я України кошти, витрачені на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 12 616 гривень 56 копійок та стягнення на користь держави в особі Тернопільської обласної ради кошти, витрачені на лікування потерпілого в розмірі 837 гривень 44 копійки.

Відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України з відповідача в дохід держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1211 гривень 20 копійок.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 81, 263, 265, 268, 353, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов керівника Чортківської окружної прокуратури Тернопільської обласної прокуратури Марцуна Миколи (адреса: 48500, вул. Горбачевського, 4, м.Чортків, Чортківського району, Тернопільської області), в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України (адреса: 040731, проспект Степана Бандери, 19, м.Київ, код ЄДРПОУ 42032422 e-mail: info@nszu.gov.ua), Тернопільської обласної ради (адреса: 46000, вул. Грушевського, 8, м.Тернопіль, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 24630220, e-mail: ovm@reg-adm.gov.te.ua), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради (адреса: 46002, вул. Клінічна, 1, м.Тернопіль, Тернопільської області, e-mail: 02001311@gmail.gov.ua) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) про відшкодування витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення - задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь держави в особі Національної служби здоров`я України кошти, витрачені на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 12 616 (дванадцять тисяч шістсот шістнадцять) гривень 56 копійок, які перерахувати в дохід державного бюджету на рахунок: UА978999980313080115000026011; код ЄДРПОУ 37993783, отримувач ГУК у м. Києві/Шевченківський р-н/24060300, банк отримувача - Казначейство України.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь держави в особі Тернопільської обласної ради кошти, витрачені на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 837 (вісімсот тридцять сім) гривень 44 копійки, які перерахувати в дохід обласного бюджету на рахунок: UА72899998031402054400001901, код бюджетної класифікації 240600300 «інші надходження»; отримувач - Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області, код ЄДРПОУ 37977599.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 1 211,20 (одну тисячу двісті одинадцять) гривень 20 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлений 05 квітня 2024 року.

Суддя Елла МИТРАЖИК

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118191688
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —596/218/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Митражик Е. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні