Ухвала
від 02.04.2024 по справі 673/1294/21
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/1294/21

Провадження № 2/673/12/24

У Х В А Л А

02 квітня 2024 р. м.Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий суддя Дворнін О.С.

при секретарі судових засідань Демчишиній Н.Г.

з участю відповідача за первісним позовом ОСОБА_1 , її представника адвоката Купчика О.І., позивача за первісним позовом ОСОБА_2 та його представника адвоката Михайлова А.Л.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотання позивача запервісним позовом ОСОБА_2 пропризначення судово-психологічноїекспертизи вцивільній справіза первісним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про встановленнямісця проживання дитини та зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провстановлення місцяпроживання дитини,-

В С Т А Н О В И В :

До Деражнянського районного суду Хмельницької області, в порядку загального позовного провадження, надійшли первісний та зустрічний позови зазначених вище осіб пред`явлені сторонами один до одного щодо визначення місця проживання спільної дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та матір`ю дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалою Деражнянського районного суду Хмельницької області від 27.12.2022 року вказані позови із зустрічними вимогами були об`єднані в одне провадження, оскільки вони виникли із одного предмета спору.

Ухвалою Деражнянського районного суду Хмельницької області було проведено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні позивач та його представник заявили письмове клопотання про призначення по справі судово-психологічної експертизи, в зв`язку з тим, що спір між сторонами з приводу визначення місця проживання дитини є дійсним та принциповим, тому є необхідність у залученні відповідного фахівця, що має спеціальні знання в галузі психології, надавши суду перелік відповідних запитань.

Разом з тим, сторони повідомили суду, що подружжя ОСОБА_4 та спільна дитина ОСОБА_5 проживали разом однією сім`єю втрьох до 18.07.2020 року, з 18.07.2020 року по 09.02.2021 року ОСОБА_5 проживала з батьком ОСОБА_2 окремо від матері ОСОБА_6 , з 09.02.2021 року по даний час дитина ОСОБА_5 проживає з її матір`ю - ОСОБА_6 в створеній останньою новій сім`ї в шлюбі із паном ОСОБА_7 .

Представники відповідача за первісним позовом проти призначення експертизи заперечили.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Так, у відповідності до ст. 103 ЦПК України, Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

2. У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу.

3. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

4. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

5. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

6. Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

7. Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Пунктом 1 частини 1 статті 103 ЦПК України передбачено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: - для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Частиною 3 статті 107 ЦПК України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до ч.1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч.3 ст.84 ЦПК України).

Відповідно до ч.ч. 6,7 ст. 84 ЦПК України - будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Водночас, суд звертає увагу того з батьків, з ким наразі, проживає дитина ОСОБА_8 ,на необхідністьдоставляння дитинидля проведенняпризначеної судомекспертизи навимогу уповноваженогоексперта увизначені ниммісце тачас проведенняекспертизи,з оглядуна положенняст. 109 ЦПК України«Наслідки ухилення від участі в експертизі», відповідно до яких «У разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні».

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про очевидну необхідність призначення і проведення по даній справі судово-психологічної експертизи, оскільки це буде сприяти повному, всебічному та законному її вирішенню судом по суті.

Крім того, в силу п. 5 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи на час проведення експертизи, тому, з огляду на певну її складність та можливі тривалі строки виконання, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження по справі на час проведення призначеної судом експертизи.

Напідставі викладеного,керуючись ст.ст.104,251-254та 263-268ЦПК України суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Призначити в даній цивільній справі судово-психологічну експертизу, проведення якої доручити експертам Хмельницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м.Хмельницький, вул. Володимирська, 109).

Поставити експертам наступні запитання:

1. Яким чином сімейна ситуація, в тому числі неприязні стосунки

між батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та матір`ю дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , створення нової сім`ї останньою, індивідуально психологічні особливості батька та матері, а також особливості виховної поведінки впливають на емоційний стан, психічний розвиток та відчуття благополуччя їх дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

2. Чи є ознаки, що дозволяють припустити вплив матері ОСОБА_1 , на формування у дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , негативної думки про батька ОСОБА_2 , який мешкає окремо? Якщо є, то в чому вони виражаються?

3.Чи здатна малолітня донька ОСОБА_3

враховуючи її вікові особливості, емоційний стан, індивідуально-психологічні властивості та рівень розвитку і умов мікросоціального середовища надавати оцінку відношенню кожного з батьків до неї та виявляти прихильність до когось з них?

4. З ким із батьків ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 бажає проживати?

5. Чи була доцільною в інтересах дитини

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зміна місця проживання дитини з батьком на місце проживання з матір`ю в періоди зазначені у описовій частині ухвали, з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку?

6. Чи є в інтересах дитини ОСОБА_3 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , з врахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку та особистого бажання, визначення місцем її проживання місця проживання батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , чи матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Для проведення судової експертизи надати матеріали цивільної справи № 673/1294/24 в двох томах.

Оплату витрат по експертизі покласти на позивача ОСОБА_2 .

Провадження в даній цивільній справі зупинити на час проведення призначеної судом експертизи.

Ухвала, в частині зупинення провадження, може бути оскаржена до апеляційного суду Хмельницької області протягом 5 днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Суддя: О. С. Дворнін

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118193611
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановленнямісця проживання дитини та зустрічним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провстановлення місцяпроживання дитини

Судовий реєстр по справі —673/1294/21

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Постанова від 13.07.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Грох Л. М.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні