Рішення
від 08.04.2024 по справі 944/4324/22
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/4324/22

Провадження №2-др/944/6/24

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Поворозника Д.Б.,

з участю секретаря судового засідання Климейко Л.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Яворові заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Поставитюка Володимира Васильовича про стягнення судових витрат у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Яворівської міської ради Львівської області «Яворівська центральна районна лікарня» скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу,

встановив:

Представник позивача ОСОБА_2 адвокат Поставитюк В.В. звернувся до суду із заявою, у який просить стягнути із Комунального некомерційного підприємства Яворівської міської ради Львівської області «Яворівська районна центральна лікарня» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 8300 гривень 00 копійок.

На обґрунтування заяви покликається на те, що в провадженні Яворівського районного суду Львівської області перебувала цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до КНП ЯМР ЛО «Яворівська районна центральна лікарня» про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення заробітку за час вимушеного прогулу. 06 вересня 2022 року позивач уклала договір про надання правничої допомоги з адвокатом Поставитюком В.В. Позивачем ОСОБА_1 на даний час здійснено оплату наданих послуг як адвоката (представника позивача) по даній справі в розмірі 8300, 00 гривень, що підтверджується актом виконаних робіт, квитанцією до касового прибуткового ордера № 4 від 12 березня 2024 року.

В судове засідання ОСОБА_1 та її представник адвокат Поставитюк В.В. не прибули, однак представник позивача подав клопотання про розгляд заяви про стягнення витрат на професійну правничу допомогу у його відсутності та просив таку задовольнити.

Представник відповідача КНП ЯМР ЛО «Яворівська районна центральна лікарня» в судове засідання не прибув, хоч належним чином повідомлялися про дату, час та місце розгляду заяви.

Зважаючи на викладене вище, суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності учасників справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши та оцінивши доводи заяви та додані до неї документи, дослідивши матеріали справи, дійшов такого висновку.

Рішенням Яворівського районного суду Львівської області від 11 березня 2024 року позов ОСОБА_1 задоволено, визнано протиправним та скасовано наказ КНП ЯМР ЛО «Яворівська центральна районна лікарня» № 281-к від 12 серпня 2022 року «Про звільнення», поновлено ОСОБА_1 на посаді кухонної працівниці КНП ЯМР ЛО «Яворівська центральна районна лікарня» з 13 серпня 2022 року, стягнено з КНП ЯМР ЛО «Яворівська центральна районна лікарня» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 13 серпня 2022 року до 11 березня 2024 року, що становить 63606 гривень 36 копійок, стягнено з КНП ЯМР ЛО «Яворівська центральна районна лікарня» на користь держави 992 гривні 40 копійок судового збору.

Після винесення рішення, представником позивача 14 березня 2024 було подано заяву про стягнення судових витрат.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 270 Цивільного процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з ч. 1 ст. 133 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст.133 Цивільного процесуального кодексу України до витрат пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Частинами 1 - 3 статті 134 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору. Попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

Згідно з вимогами ст. 137 Цивільного процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Частиною 8 ст.141 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

При цьому, відповідно до ч. 6 ст. 137 Цивільного процесуального кодексу України обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Суд зазначає, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 19 лютого 2020 року у справі № 915/1654/19.

На підтвердження витрат позивача на професійну правничу допомогу до суду адвокатом Поставитюком В.В. було подано такі письмові докази: акт приймання-передачі адвокатських послуг від 12 березня 2024 року, загальна вартість наданих послуг становить 8300, 00 гривень, квитанцію до прибуткового касового ордера № 4 про оплату гонорару від 12 березня 2024 року, до договору № 16 про надання правової допомоги від 06 вересня 2022 року; договір про надання професійної правничої допомоги № 16 від 06 вересня 2022 року, укладений між адвокатом Поставитюком В.В. та Гаврилко М.М.

Враховуючи складність справи, час, витрачений адвокатом на надання послуг, їх види і обсяг, значення справи для позивача, суд вважає, що заявлені до відшкодування витрати є обґрунтованими і співмірними.

В свою чергу, відповідач КНП ЯМР ЛО «Яворівська центральна районна лікарня» не подало будь-яких обґрунтувань і доказів неспівмірності заявлених витрат на професійну правничу допомогу.

Зважаючи на наведене вище, а також враховуючи, що позов задоволено, суд вважає, що судові витрати у вигляді витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 8300, 00 гривень, слід стягнути з відповідача КНП ЯМРЛО «Яворівськацентральна районналікарня» на користь позивача ОСОБА_1 , оскільки понесені витрати підтверджені належними і допустимими доказами, відповідають критеріям розумності, співмірності та ґрунтуються на вимогах закону.

Керуючись ст. ст. 133, 134, 137, 138, 140, 141, 270 Цивільного процесуального кодексу України,

вирішив:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Поставитюка Володимира Васильовича задовольнити.

Стягнути із Комунального некомерційного підприємства Яворівської міської ради Львівської області «Яворівська районна центральна лікарня» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 8300 (вісім тисяч триста) гривень 00 копійок.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Додаткове рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційному суду через Яворівський районний суд Львівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування сторін:

позивач ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 ;

відповідач Комунальне некомерційне підприємство Яворівської міської ради Львівської області «Яворівська центральна районна лікарня», код ЄДРПОУ 22398210, адреса місцезнаходження: Львівська область, Яворівський район, м. Яворів, вул. Лозинського, 4.

Суддя Д.Б. Поворозник

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202200
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення судових витрат у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Яворівської міської ради Львівської області «Яворівська центральна районна лікарня» скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —944/4324/22

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Рішення від 11.03.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 15.09.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні