Ухвала
від 08.04.2024 по справі 154/752/24
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/752/24

2/154/478/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 року Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Лутая А.М.,

за участю: секретаря судового засідання Жолоб К.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання позивача про призначення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства та внесення змін до актового апису про народження дітей даних про батька, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ,

В С Т А Н О В И В

У провадженні Володимир-Волинського міського суду Волинської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства та внесення змін до актового апису про народження дітей даних про батька, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Від позивача ОСОБА_1 надійшло клопотання про призначення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК та на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Позивач та його представник ОСОБА_4 в підготовче засідання не з`явились, однак від позивача надійшла заява в якій заявлене клопотання про проведення експертизи він підтримав ,просить його задовольнити та проводити підготовче судове засідання у його відсутності.

Відповідач в підготовче засідання не з`явився, однак подав до суду заяву в якій не заперечив проти задоволення клопотання та проведення у справі експертизи, просить підготовче засідання проводити у його відсутності .

Враховуючи те,що учасникисправи усудове засіданняне з`явилися,фіксування судовогопроцесу задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобу,у відповідностіз ч.2ст.247ЦПК України,не здійснювалося.

Відповідно до ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно доч.ч.1-3ст.12,ч.ч.1,5ст.81ЦПК України цивільнесудочинство здійснюєтьсяна засадахзмагальності сторін. Учасникисправи маютьрівні праващодо здійсненнявсіх процесуальнихправ таобов`язків,передбачених законом. Кожнасторона повиннадовести обставини,які маютьзначення длясправи іна яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно доч.ч.1,2ст.76ЦПК України доказамиє будь-якідані,на підставіяких судвстановлює наявністьабо відсутністьобставин (фактів),що обґрунтовуютьвимоги ізаперечення учасниківсправи,та іншихобставин,які маютьзначення длявирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, висновками експертів.

Відповідно дост.102ЦПК України висновокексперта -це докладнийопис проведенихекспертом досліджень,зроблені урезультаті нихвисновки таобґрунтовані відповідіна питання,поставлені експертові,складений упорядку,визначеному законодавством. Предметомвисновку експертаможе бутидослідження обставин,які входятьдо предметадоказування тавстановлення якихпотребує наявниху експертаспеціальних знань.Предметом висновкуексперта неможуть бутипитання права. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Відповідно доч.1ст.103ЦПК України судпризначає експертизуу справіза сукупностітаких умов: 1)для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду (ст.1 Закону України «Про судову експертизу»).

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду» № 5 від 12.06.2009 для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Враховуючи позицію сторін у справі, з метою з`ясування спірних між сторонами питань та прийняття об`єктивного рішення, необхідні спеціальні знання у в галузі генетики, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Оскільки позивач у клопотанні про проведення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК вказав кому має бути доручено проведення такої експертизи, а саме експертам Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру ( вул. Винниченка, 43, м.Луцьк, Волинська область), суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи експертам вказаної установи.

У зв`язку з призначенням судом експертизи, провадження у справі підлягає зупиненню на підставі п.5 ч.1ст.252 ЦПК України на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103,104,197, 252,253,259,260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про призначення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК- задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання батьківства та внесення змін до актового апису про народження дітей даних про батька судово-медичну молекулярно-генетичну експертизу аналізу ДНК , на вирішення якої поставити запитання:

1.Чи являється ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець і житель м.Володимир, Волинська область, біологічним батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , народжена матір`ю ОСОБА_6 ?

2.Чи являється ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець і житель м.Володимир, Волинська область, біологічним батьком дитини ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , народжений матір`ю ОСОБА_6 ?

Проведення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи аналізу ДНК доручити експертам Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (вул. Винниченка, 43, м.Луцьк, Волинська область)

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Зобов`язати сторони не чинити перешкод у проведенні експертизи та надати безперешкодний доступ для огляду експертами в узгоджені дату та час.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача.

Роз"яснити учасникам справи, що у разі ухилення від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

На ухвалу може бути подана апеляція до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.М.Лутай

СудВолодимир-Волинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118219354
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —154/752/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лутай А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні