Ухвала
від 08.04.2024 по справі 927/323/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

08 квітня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/323/24 Господарський суд Чернігівської області у складі судді Ноувен М.П., перевіривши матеріали позовної заяви №74 від 01.04.2024

за позовом: Державного підприємства «Холминський спиртовий завод»,

вул. Центральна, 98, смт Холми, Корюківський р-н, Чернігівська обл., 15331;

до відповідача: Відокремленого підрозділу Корюківський район Електричних мереж Акціонерного товариства «Чернігівобленерго»,

вул. Галина Костюк, буд. 41, м. Корюківка, Корюківський р-н, Чернігівська обл., 15300

про визнання недійсним рішення;

В С Т А Н О В И В:

Позивач Державне підприємство «Холминський спиртовий завод» звернувся до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Відокремленого підрозділу Корюківський район електричних мереж Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» про визнання недійсним рішення Комісії з розгляду акту про порушення, оформленого протоколом № 78 від 07.03.2023.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд зазначає наступне.

За правилами господарського процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, а також вимогам статті 172 цього Кодексу.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав:

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Статтею 45 Господарського процесуального кодексу України визначено, що сторонами в судовому процесі позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Як вбачається з позовної заяви, позивач зазначив відповідачем Відокремлений підрозділ Корюківський район електричних мереж Акціонерного товариства «Чернігівобленерго».

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що рішення Комісії Відокремленого підрозділу Корюківський район електричних мереж Акціонерного товариства «Чернігівобленерго», оформлене протоколом № 78 від 07.03.2023 є неправомірним і таким, що суперечить діючому законодавству та обставинам ситуації, що стало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду.

В силу приписів ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до чинного законодавства, юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Частиною 2 ст. 95 Цивільного кодексу України визначено, що представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Відповідно до ч. 3 ст. ст. 95 цього Кодексу, представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Тобто, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Таким чином, у спірних правовідносинах, за правилами встановленими процесуальним законодавством, в якості відповідача може виступати юридична особа.

Позивачем не надано доказів наявності або відсутності у Відокремленого підрозділу Корюківський район електричних мереж Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» відповідних повноважень, зокрема, Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо державної реєстрації в якості юридичної особи, положень, довіреностей в якості підтверджень повноважень юридичної особи в суді.

Відповідно до частин 1, 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем належним чином не виконано вимоги ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку у десять днів з дня вручення ухвали для усунення вищезазначених недоліків шляхом надання належних доказів, які підтверджують наявності або відсутності у Відокремленого підрозділу Корюківський район електричних мереж Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» відповідних повноважень, зокрема, Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо державної реєстрації в якості юридичної особи, положень, довіреностей в якості підтверджень повноважень на представництво юридичної особи в суді.

Керуючись ст. 162, 163, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу протягом 10 календарних днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви №74 від 01.04.2024, зазначені в ухвалі суду шляхом надання належних доказів, які підтверджують наявності або відсутності у Відокремленого підрозділу Корюківський район електричних мереж Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» відповідних повноважень, зокрема, Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо державної реєстрації в якості юридичної особи, положень, довіреностей в якості підтверджень повноважень на представництво юридичної особи в суді.

3. Роз`яснити позивачу, що у відповідності до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі не усунення ним недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

СуддяМ.П. Ноувен

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118220769
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення

Судовий реєстр по справі —927/323/24

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні