Ухвала
від 08.04.2024 по справі 604/424/23
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 квітня 2024 року

м. Київ

справа № 604/424/23

провадження № 61-4214ск24

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Осіяна О. М. (суддя-доповідач), Білоконь О. В., Сакари Н. Ю.

розглянув касаційну скаргу фермерського господарства «Золотий жайвір» на рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 15 серпня 2023 року та постанову Тернопільського апеляційного суду від 22 лютого 2024 року у справі за позовом фермерського господарства «Золотий жайвір» до ОСОБА_1 , фермерського господарства «Щедра Нива» про визнання укладеним договору оренди на новий строк, визнання відсутнім права оренди,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2023 року фермерського господарства «Золотий жайвір» (далі - ФГ «Золотий жайвір») звернулося до суду з даним позовом про визнання укладеним договору оренди на новий строк, визнання відсутнім права оренди.

Рішенням Підволочиського районного суду Тернопільської області від 15 серпня 2023 року у задоволенні позову ФГ «Золотий жайвір» відмовлено. Вирішено питання розподілу судових витрат.

Постановою Тернопільського апеляційного суду від 22 лютого 2024 року (повний текст якої складено 04 березня 2024 року) апеляційну скаргу ФГ «Золотий жайвір» на рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 15 серпня 2023 року задоволено частково. Рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 15 серпня 2023 року змінено й викладено його мотивувальну частину в редакції даної постанови. В решті рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 15 серпня 2023 року залишено без змін.

У березні 2024 року ФГ «Золотий жайвір» подало до Верховного Суду касаційну скаргу, в якій просить зазначені судові рішення скасувати й ухвалити нове судове рішення, яким вимоги заявника задовольнити повністю.

Підстави касаційного оскарження судових рішень визначені у частині другій статті 389 ЦПК України.

Підставою касаційного оскарження указаних судових рішень заявник зазначає неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, а саме застосування норм права без урахування висновку щодо застосування норм права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Великої Палати Верховного Суду від 31 серпня 2021 року у справі № 903/1030/19, постанові Верховного Суду від 18 січня 2018 року у справі № 910/12017/17, що передбачають вимоги пункту 1 частини другої статті 389 ЦПК України.

Крім того, підставою касаційного оскарження указаних судових рішень заявник зазначає неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, а саме відсутність висновку Верховного Суду щодо правильного застосування положень статті 33 Закону України «Про оренду землі» в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» № 340-ІХ у подібних правовідносинах, що передбачають вимоги пункту 3 частини другої статті 389 ЦПК України.

Також заявник вказує на порушення судами норм процесуального права, що унеможливило встановлення фактичних обставин, які мають значення для правильного вирішення справи, оскільки суд не дослідив зібрані у справі докази (пункт 4 частини другої статті 389 ЦПК України).

Касаційна скарга ФГ «Золотий жайвір» подана у передбачений статтею 390 ЦПК України строк та з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України, зокрема, касаційна скарга містить підстави касаційного оскарження, передбачені пунктами 1, 3, 4 частини другої статті 389 ЦПК України.

З урахуванням наведеного касаційне провадження у цій справі необхідно відкрити.

Разом з цим, касаційна скарга ФГ «Золотий жайвір» містить клопотання про зупинення виконання зазначених судових рішень до закінчення їх перегляду у касаційному порядку.

Відповідно до частини восьмої статті 394 ЦПК України за наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду або зупинення його дії.

Вирішуючи питання про зупинення виконання/дії судових рішень, суд касаційної інстанції враховує необхідність у цьому, зокрема у разі ймовірності утруднення повторного розгляду справи внаслідок можливого скасування судового рішення, забезпечення збалансованості інтересів сторін, запобігання порушенню прав осіб, які брали участь у справі, та які не брали такої участі, але рішенням суду вирішено питання про їх права, свободи чи обов`язки.

Клопотання про зупинення виконання/дії судових рішень має бути вмотивованим, містити підстави для зупинення виконання/дії судового рішення, підтверджені належними доказами. У клопотанні заявник повинен навести обґрунтування його вимог та довести, що захист його прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для відновлення порушених прав необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, або буде неможливим повернення виконання судового рішення у разі, якщо воно буде скасовано.

Колегія суддів перевірила доводи заявленого клопотання ФГ «Золотий жайвір» про зупинення виконання судових рішень й дійшла висновку, що воно не підлягає задоволенню, оскільки заявником не наведено достатніх доводів, які дають підстави для висновку про необхідність такого зупинення та не надано належних цьому доказів.

Ураховуючи наведене, у задоволенні клопотання ФГ «Золотий жайвір» про зупинення виконання судових рішень слід відмовити, оскільки оскарження судових рішень у касаційному порядку не є безумовною підставою для зупинення його виконання судом касаційної інстанції.

Керуючись статтями 389, 394, 395, 436 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Відкрити касаційне провадження у даній справі.

Витребувати з Підволочиського районного суду Тернопільської області цивільну справу № 604/424/23 за позовом фермерського господарства «Золотий жайвір» до ОСОБА_1 , фермерського господарства «Щедра Нива» про визнання укладеним договору оренди на новий строк, визнання відсутнім права оренди.

У задоволенні клопотання фермерського господарства «Золотий жайвір» про зупинення виконання рішення Підволочиського районного суду Тернопільської області від 15 серпня 2023 року та постанови Тернопільського апеляційного суду від 22 лютого 2024 року відмовити.

Надіслати учасникам справи копію касаційної скарги та додані до неї документи, роз`яснити право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою та змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

До відзиву необхідно додати докази надсилання копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: О. М. Осіян

О. В. Білоконь

Н. Ю. Сакара

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118225171
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —604/424/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Постанова від 22.02.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Рішення від 29.12.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні