Ухвала
від 09.04.2024 по справі 465/9738/23
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/9738/23

2/465/487/24

Ухвала

про перехід до розгляду справи

за правилами загального позовного провадження

09.04.2024 року м. Львів

Суддя Франківського районного суду м. Львова Кузь В.Я., за участю секретаря судового засідання Титикайла І.Ю., в ході судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства - Український державний інститут з проектування об"єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" в особі Львівської філії Державного інституту з проектування об"єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" - "Західдіпрошлях" про стягнення заборгованості із заробітної плати, -

встановив:

Позивачка звернулася з позовною заявою про стягнення заборгованості із заробітної плати..

Ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 07.12.2023р. прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження, справу призначено досудового розгляду по суті без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 23.01.2024р. продовжено розгляд цивільної справи №465/9738/23 в судовому засіданні з повідомленням учасників судового процесу, призначено судове засідання та визнано обов`язковою явку в судове засідання позивачки та представника відповідача для дачі пояснень з приводу обставин справи, яких зобов"язано представити оригінали документів, які стосуються предмету спору, для огляду в судовому засіданні.

В черговому судовому засіданні учасниками судового процесу заявлено ряд клопотань, які підлягають вирішенню на стадії підготовчого провадження.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до наступного.

Згідно п.2 ч.2 ст.19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Ч.4 цієї норми закону визначено, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд; справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Згідно ч.1 ст.277 ЦПК України, питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

П.2. ч.1 цієї статті визначено, що якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Зважаючи на те, що сторона відповідача бажає подати докази в спростування позовних вимог, з урахуванням характеру спірних правовідносин та конкретних обставин справи, а також зважаючи на клопотання представника позивачки про ознайомлення з матеріалами цивільної справи, суд вважає за доцільне перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження та замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Відповідно до ч.1 ст.189 ЦПК України, завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з ч.2 ст.214 ЦПК України, головуючий відповідно до завдання цивільного судочинства керує ходом судового засідання, забезпечує додержання послідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками судового процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов`язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істотного значення для вирішення справи.

Відтак, суд вважає за необхідне викликати в підготовче засідання та визнати явку обов"язковою директора Державного підприємства - Український державний інститут з проектування об"єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" ОСОБА_2 , для дачі пояснень з приводу обставин справи.

В матеріалах справи міститься довідка № 08 від 19.10.2023р., видана колишнім директором Львівської філії Державного інституту з проектування об"єктів дорожнього господарства " ОСОБА_3 та головним бухгалтером ОСОБА_4 щодо наявної заборгованості по сплаті заробітної плати позивачці ОСОБА_1 .

Суд також вважає за доцільне викликати в підготовче засідання та визнати явку обов" ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які станом на 19.10.2023р. займали посади директора та головного бухгалтера відповідно, Львівської філії Державного інституту з проектування об"єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" - "Західдіпрошлях".

Крім того, суд вважає за необхідне визнати явку позивачки ОСОБА_1 обов"язковою в підготовче засідання для дачі особистих пояснень з приводу обставин справи, незалежно від наявності у неї представника.

При цьому, суд звертає увагу, що відповідно до ч.3 ст.43 ЦПК України, у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 143 ЦПК України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Відповідно до приписів ч.2 ст.43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані, зокрема, сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи, з`являтись в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою, подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом.

Відповідно до ст. 258 ЦПК України, ухвала суду є однією із форм судового рішення.

Згідно із ст. 18 ЦПК України, судові рішення обов`язкові для всіх і підлягають виконанню на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 12, 43, 187, 143, 189, 214, 258-260 ЦПК України, -

постановив:

Перейти до розгляду цивільної справи №465/9738/23 за правилами загального позовного провадження та замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Справупризначитидо підготовчогозасіданняв заліФранківськогорайонногосуду м.Львована 14 травня 2024 року на11год.00хв., з урахуванням завантаженості судді.

Визнати явку позивачки ОСОБА_1 обов"язковою в підготовче засідання, яке відбудеться 14 травня 2024 року об11год.00хв., для надання особистих пояснень з приводу обставин справи.

Викликати та визнати явку обов"язковою в підготовче засідання, яке відбудеться 14 травня 2024 року об11год.00хв. директора Державного підприємства - Український державний інститут з проектування об"єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" ОСОБА_2 , для дачі пояснень з приводу обставин справи.

Викликати та визнати явку обов"язковою в підготовче засідання, яке відбудеться 14 травня 2024 року об11год.00хв., ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , які станом на 19.10.2023р. займали посади директора та головного бухгалтера відповідно, Львівської філії Державного інституту з проектування об"єктів дорожнього господарства "Укрдіпродор" - "Західдіпрошлях".

Зобов"язати осіб, явка яких визнана обов"язковою в підготовче засідання, надати усі документи, які стосуюються предмету спору, для їх дослідження в підготовчому засіданні.

Копію ухвали направити учасникам судового процесу, яких попередити про наслідки невиконання вимоги суду щодо явки в судове засідання та надання документів, з вирішенням питання про накладення штрафу на особу, яка не виконала свої процесуаьні обов"язки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. Кузь

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118240258
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості із заробітної плати

Судовий реєстр по справі —465/9738/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні