Ухвала
від 10.04.2024 по справі 149/741/23
ХМІЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 149/741/23

Провадження №2/149/31/24

Номер рядка звіту 31

УХ ВА ЛА

"10" квітня 2024 р. м. Хмільник

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Павлюк О. О. ,

при секретарі Олійник І. С.,

за участю представника позивача: адвоката Гуменюка О. В.

представника третьої особи: адвоката Запаскіна М. Р.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні заяву представника ТОВ "Щедра Нива" про зміну предмету позову у цивільній справі за позовом ТОВ "Щедра Нива" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_3 , ТОВ "Хорс 2020", Хмільницька районна державна адміністрація про визнання недійсною угоди про розірвання договору оренди земельної ділянки, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, скасування рішень державного реєстратора, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області перебуває вказана цивільна справа.

04.04.2024 представник позивача - адвокат Гуменюк О. В. подав до суду заяву про зміну предмета позову в порядку ч.3 ст.49 ЦПК України, виклавши позов в уточненій позовній заяві. В підготовчому судовому засіданні представник позивача клопотання підтримав. Представник третьої особи - ТОВ "Хорс 2020" при вирішенні порушеного питання поклався на розсуд суду. Інші учасники у підготовче судове засідання не з`явилися.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов наступних висновків.

Згідно з частиною першою статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом принципу диспозитивності цивільного судочинства, закріпленого устатті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Особа, яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги.

Визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача, а встановлення належності відповідачів та обгрунтованості позову - обов`язком суду.

Згідно з пунктом 2 частини другої, частиною третьою статті 49 ЦПК України крім прав та обов`язків, визначених устатті 43 цього Кодексу, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права

Особа, яка звертається до суду з позовом, самостійно визначає у позовній заяві, яке її право чи охоронюваний законом інтерес порушено особою, до якої пред`явлено позов, та зазначає, які саме дії необхідно вчинити суду для відновлення порушеного права. Предмет позову кореспондується із способами захисту права, а відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного/них способу/способів захисту порушеного права, в межах спірних правовідносин. Предметом позову є певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує його вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Вивчивши заяву про зміну предмета позову у даній справі, суд вважає, що така заява не суперечить закону, не виходить за межі спірних правовідносин, сторона позивача змінила предмет позову, не змінюючи його підстави, тому суд вважає за необхідне заяву представника позивача задовольнити та прийняти до провадження заяву про зміну предмета позову в редакції позовної заяви від 03.04.2024.

Враховуючи викладене, а також те, що у заяві про зміну предмету позову змінено суб`єктний склад учасників, суд вважає за необхідне відкласти підготовче судове засідання з наданням учасникам справи строку на подання до суду відповідних письмових заяв у порядку, визначеному ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 49, 198,260, 261 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Прийняти до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Щедра нива" про зміну предмета позову від 03.04.2024 та розглядати спір в редакції уточненої позовної зави, що додається.

Підготовче судове засідання у цивільнійсправі запозовом ТОВ"ЩедраНива"до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,ТОВ "Хорс2020",Хмільницької районноїдержавної адміністраціїпро визнаннянедійсною угодипро розірваннядоговору орендиземельної ділянки,визнання недійснимдоговору орендиземельної ділянки,скасування рішеньдержавного реєстратора, відкласти на 23.05.2024 на 11:20 год.

В судове засідання викликати учасників.

Визначити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України). Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч.ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Павлюк О. О.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118252933
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —149/741/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Павлюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні