Ухвала
від 10.04.2024 по справі 914/836/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

10.04.2024 р.Справа № 914/836/24

Суддя Господарського суду Львівської області З.П. Гоменюк, розглянувши матеріали

заяви Комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління», м. Львів

про виправлення описки

у справі №914/836/24

за позовом Комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління», м. Львів

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Опенфуд», м. Львів

про стягнення заборгованості у розмірі 13996,80 грн.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебувала справа за позовом Комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Опенфуд» про стягнення 13996,80 грн заборгованості за тимчасове користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення відкритого літнього майданчика за адресою: вул. Староєврейська, 12 у місті Львові.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.04.2024, справу №914/836/24 передано на розгляд судді Трускавецькому В.П..

03.04.2024 через систему «Електронний суд» (документ сформовано 03.04.2024) від представника позивача надійшла заява про закриття провадження у справі №914/836/24 та повернення судового збору згідно платіжної інструкції кредитного переказу коштів №1497 від 28.03.2024 (вх.№1307/24).

Ухвалою від 04.04.2024 (суддя Трускавецький В.П.) частково задовольнив заяву Комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» (вх.№1307/24 від 03.04.2024), повернув позовну заяву Комунальному підприємству «Адміністративно-технічне управління», а також повернув позивачу з Державного бюджету України сплачений судовий збір у розмірі 3028,00 грн.

09.04.2024 через систему «Електронний суд» (документ сформовано 09.04.2024) від представника позивача надійшла заява про виправлення описки в ухвалі суду у назві юридичної особи відповідача (вх.№1394/24).

У зв`язку з перебуванням судді Трускавецького В.П. на листку непрацездатності, станом на дату надходження заяви, внаслідок проведеного повторного автоматизованого розподілу справи, для розгляду заяви про виправлення описки визначено суддю Гоменюк З.П..

Розглянувши матеріали заяви, господарський суд прийшов до висновку, що її слід повернути заявнику без розгляду з огляду на викладене нижче.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 169 Господарського процесуального кодексу України, при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Частина перша статті 170 Господарського процесуального кодексу України встановлює загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення. Так, будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Письмова заява, клопотання чи заперечення підписується заявником або його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, що подається на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надсилання (надання) іншим учасникам справи (провадження) з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу (ч. 2 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України)

Крім того, суд звертає увагу заявника на те, що заява про виправлення описки є заявою з процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у господарських справах.

Доказів надсилання (надання) відповідачу заяви про виправлення описки з урахуванням положень статті 42 Господарського процесуального кодексу України заявником не надано.

Відповідно до частини сьомої статті 42 Господарського процесуального кодексу України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення. Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи. Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Функціонал надсилання документів до Електронних кабінетів інших учасників перед відправкою до суду запроваджено відповідно до п. 29 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 року №1845/0/15-21 (надалі - Положення).

Згідно з приписами п. 25 Положення про порядок функціонування окремих підсистем ЄСІТС визначено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо), пов`язані з розглядом справ у суді, можуть подаватися до суду в електронній формі виключно з використанням підсистеми «Електронний суд», якщо інше не визначено процесуальним законодавством чи цим Положенням.

Відповідно до пункту 29 Положення визначено, що у разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов`язаний у випадках, визначених процесуальним законодавством, надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів. У випадку, коли інший учасник справи відповідно до внесених ідентифікаційних даних про нього має зареєстрований Електронний кабінет, функціонал Електронного суду в автоматичному режимі надає суду та учаснику справи доказ надсилання до Електронних кабінетів інших учасників справи поданих до суду документів. В іншому випадку засобами Електронного суду користувача інформують про відсутність в іншого учасника справи зареєстрованого Електронного кабінету.

Судом встановлено та до матеріалів справи долучено відповідь №691256 від 10.04.20224 року про те, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Опенфуд» має зареєстрований Електронний кабінет у підсистемі Електронний суд ЄСІТС. Всупереч законодавчо наведеним приписам, заявником не долучено доказ надсилання до Електронних кабінетів інших учасників справи поданих до суду документів, що також вбачається з переліку додатків до заяви.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України, суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду. Суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

З огляду на вищенаведене, з урахуванням вказаних норм Господарського процесуального кодексу України, заяву про виправлення описки в ухвалі суду від 04.04.2024 у справі №914/836/24 слід повернути заявнику без розгляду.

Отже, зазначені положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва, зокрема, шляхом подання документів до суду через електронні кабінети в Єдиній судово інформаційно-комунікаційній системі або у паперовій формі.

При цьому, слід зауважити, що у зв`язку із зверненням Комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» із заявою про виправлення описки шляхом її формування у системі «Електронний суд», суд не здійснює фактичне повернення заявнику відповідної заяви.

Керуючись ст. ст. 169, 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» про виправлення описки (вх.№1394/24 від 09.04.2024) у справі №914/836/24 - повернути заявнику без розгляду.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та в строки, передбачені ст. ст. 254-257 ГПК України.

Суддя Гоменюк З.П.

Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118258127
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 13996,80 грн

Судовий реєстр по справі —914/836/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні