Ухвала
від 08.04.2024 по справі 907/898/22
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 квітня 2024 року

м. Київ

Справа № 907/898/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульський Г. М. - головуючий, Краснов Є. В., Могил С. К.,

розглянувши заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства ?Ліси України?" в особі філії ?Хустське лісове дослідне господарство?

про заміну сторони її правонаступником у справі

за позовом Державного підприємства "Хустське лісове дослідне господарство"

до Громадської організації "Життя Дерев",

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: 1) Закарпатської обласної військової адміністрації;

2) Громадської організації "ЧИСТО.ДЕ";

3) Міжнародна благодійна організація "Екологія-право-людина",

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: 4) Громадської організації "Спільнота бьорнерів України",

про розірвання договору,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 22.03.2024 повідомлено учасників справи, що судове засідання із розгляду касаційної скарги Громадської організації "Життя Дерев" на постанову Західного апеляційного господарського суду від 15.11.2023 та рішення Господарського суду Закарпатської області від 16.08.2023 відбудеться 24.04.2024 року об 11:20.

Державне спеціалізоване господарське підприємство ?Ліси України? в особі філії ?Хустське лісове дослідне господарство? подало до суду клопотання про заміну позивача у справі - Державного підприємства "Хустське лісове дослідне господарство" на його правонаступника - Державне спеціалізоване господарське підприємство ?Ліси України? в особі філії ?Хустське лісове дослідне господарство?.

Клопотання мотивовано тим, що відповідно до пункту 1 наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28.10.2022 №876 ?Про припинення державного підприємства ?Хустське лісове дослідне господарство? та затвердження складу Комісії з припинення?, Державне підприємство "Хустське лісове дослідне господарство" припинено шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства ?Ліси України?. Водночас, відповідно до наказу Державного спеціалізованого господарського підприємства ?Ліси України?" від 16.01.2023 № 304 закріплено за філією ?Хустське лісове дослідне господарство? майно, права та обов`язки, які передані за передавальним актом ?Про затвердження передавального акту Державного підприємства "Хустське лісове дослідне господарство". Таким чином Державного підприємства "Хустське лісове дослідне господарство" реорганізовано шляхом приєднання до правонаступника, а саме відокремленого підрозділу (філії) "Хустське лісове дослідне господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства ?Ліси України?.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Отже, процесуальне правонаступництво, в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України, допускається на будь-якій стадії судового процесу, в тому числі на стадії касаційного перегляду та на стадії виконання судового рішення.

Розглянувши клопотання щодо заміни позивача у справі його правонаступником та додані до цього клопотання документи, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення.

Керуючись статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Державного спеціалізованого господарського підприємства ?Ліси України? в особі філії ?Хустське лісове дослідне господарство? про заміну сторони у справі №907/898/22 правонаступником задовольнити.

2. Замінити позивача у справі №907/898/22 - Державне підприємство "Хустське лісове дослідне господарство" на його правонаступника - Державне спеціалізоване господарське підприємство ?Ліси України? в особі філії ?Хустське лісове дослідне господарство?.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий Г. М. Мачульський

Судді Є. В. Краснов

С. К. Могил

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118258665
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору

Судовий реєстр по справі —907/898/22

Постанова від 24.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Судовий наказ від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні