Ухвала
від 04.04.2024 по справі 725/2253/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/2253/24

Номер провадження 2/725/368/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2024 року Суддя Першотравневого районного суду м.Чернівці Стоцька Л. А., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Соник Василь Васильовича, до Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецавтогруп», Хмільницької філії приватного підприємства учбово-виробничого комбінату «Автосвіт плюс» про визнання недійсним договору, витребування майна з чужого незаконного володіння, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаною вище позовною заявою до відповідачів, в якій просив:

-визнати недійсною довідку-рахунок ВІА 262047 від 28.12.2013 року;

-визнати недійсною довідку-рахунок ААЕ 023436 від 22.05.2016 року;

-зобов`язати Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Чернівецькій області скасувати державну реєстрацію права власності на автомобіль.

З приводу вимоги зобов`язання Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області скасувати державну реєстрацію права власності на автомобіль, суд зазначає наступне.

Статтею 55 Конституції Україникожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Відповідно до частини третьої статті 124 Конституції Україниюрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Статтею 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»визначено, що суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд дійшов до таких висновків.

Відповідно до частини першоїстатті 2ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зістаттею 19 ЦПК Українисуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового особистого інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення, як правило, майнового приватного права чи інтересу.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність спору щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних особистих прав, свобод чи інтересів у будь-яких правовідносинах, крім випадків, коли такий спір вирішується за правилами іншого судочинства, а, по-друге, суб`єктний склад цього спору, в якому однією зі сторін є зазвичай фізична особа (стаття 19 ЦПК України).

Натомість публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих правовідносин з їх специфічними суб`єктами та їх підпорядкованістю.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, судом з`ясовано, що позивач просить, зокрема, зобов`язати Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Чернівецькій області скасувати державну реєстрацію права власності на автомобіль.

Пунктом 1 частини першоїстатті 19 КАС Українивизначено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема спори фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Суб`єкт владних повноважень - це орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень (пункт 7 частини першоїстатті 4 КАС України).

З огляду на викладене, між сторонами виник спір щодо оскарження бездіяльності суб`єкта владних повноважень, який не може бути розглянутий у порядку цивільного судочинства, оскільки даний спір відноситься до категорії публічно-правових спорів та підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до пункту 1 частини першоїстатті 186 ЦПК Українисуддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про відмову у відкритті провадження у частині вимоги зобов`язання Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області скасувати державну реєстрацію права власності на автомобіль.

Згідно з частиною п`ятоюстатті 186 ЦПК Українивідмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

На виконання зазначених вимог, суд роз`яснює позивачу право на звернення з цією вимогою до відповідного адміністративного суду, оскільки їх розгляд віднесено до юрисдикції адміністративних судів.

Крім того, інші вимоги позовної заяви за змістом і формою відповідають загальним вимогам, передбаченим ст.ст.174,175,177 ЦПК Українита підсудна Першотравневому районному суду м. Чернівці.

З урахуванням зазначеного та на підставі ст.ст.19,274 ЦПК Українидану позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі в порядку загального позовного провадження, призначивши дату, час і місце проведення підготовчого судового засідання, визначивши строк для подання відповідачем відзиву на позов.

Окрім того, представником позивача подано клопотання про витребування:

-від Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області (філія ГСЦ МВС) (юридична адреса: 10013, вул. Покровська, 96, м. Житомир, ЄДРПОУ 43611776) ОРИГІНАЛ ЗАЯВИ «Перереєстрації при втраті свідоцтва про реєстрацію» №1504872034 від 26.07.2023 року та інші оригінали документів, які 26.07.2023 року стали підставою для переєстрації та видачі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу марки «AUDI», МОДЕЛЬ «Q7», 2006 р.в., номер кузова № НОМЕР_1 ;

-від Хмільницької філії приватного підприємства учбово-виробничого комбінату «Автосвіт плюс» (юридична адреса:21000, Вінницька область, м. Вінниця, вул. Зодчих, 10, ЄДРПОУ 37691120), документи на підставі яких було видано довідку рахунок ААЕ 023436 від 22.05.2016 року;

-від Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецавтогруп» (юридична адреса:61023, Харківська область, м. Харків, вул. Пушкінська, 93, оф. 2,, ЄДРПОУ 38380093), документи на підставі яких було видано довідку рахунок ВІА 262047 від 28.12.2013 року.

Положення частини 1 статті 81Цивільного процесуальногокодексу України визначають, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (частина 5 статті 81 Цивільного процесуального кодексу України).

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Згідно ст.77ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Згідно ст.43ЦПК України сторони мають право подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до положень ст.84ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

За змістом ч.7ст. 81 ЦПК Українисуд не може збирати докази, що стосуються предмета спору в власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на вище викладене, з метою всебічного з`ясування обставин справи, суд приходить до висновку, що заявлене клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.13,19,174,175,177,185 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Соник Василь Васильовича, до Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецавтогруп», Хмільницької філії приватного підприємства учбово-виробничого комбінату «Автосвіт плюс» про визнання недійсним договору, витребування майна з чужого незаконного володіння.

В частині вимог зобов`язання Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області скасувати державну реєстрацію права власності на автомобіль відмовити у відкритті провадження.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити по цивільній справі підготовче судове засідання на 11 год. 00 хв. 25 квітня 2024 року, яке провести відкрито в приміщенні Першотравневого районного суду м.Чернівці, за адресою м.Чернівці, вул. Головна, 105, про що повідомити учасників справи.

Направити відповідачу копію позовної заяви з копіями доданих документів та запропонувати подати у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому копії ухвали про відкриття провадження у справі письмовий відзив проти позову з посиланням на докази, якими вони обгрунтовуються. Відзив разом з доданими документами надсилається відповідачем учасникам судового процесу одночасно з надсиланням відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі не ненадання ними відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу на підставі наданих матеріалів.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України, у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої-п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої-п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Запропонувати третій особі подати у десятиденний строк з дня вручення копії ухвали письмові пояснення щодо позову із виконанням вимог, передбачених ч.3-6 ст. 178, ст.181 ЦПК України.

Витребувати від Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Житомирській області (філія ГСЦ МВС) (юридична адреса: 10013, вул. Покровська, 96, м. Житомир, ЄДРПОУ 43611776) оригінал заяви «Перереєстрації при втраті свідоцтва про реєстрацію» №1504872034 від 26.07.2023 року та інші оригінали документів, які 26.07.2023 року стали підставою для переєстрації та видачі свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу марки «AUDI», МОДЕЛЬ «Q7», 2006 р.в., номер кузова № НОМЕР_1 ;

Витребувати від Хмільницької філії приватного підприємства учбово-виробничого комбінату «Автосвіт плюс» (юридична адреса:21000, Вінницька область, м. Вінниця, вул. Зодчих, 10, ЄДРПОУ 37691120), документи на підставі яких було видано довідку рахунок ААЕ 023436 від 22.05.2016 року;

Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецавтогруп» (юридична адреса:61023, Харківська область, м. Харків, вул. Пушкінська, 93, оф. 2, ЄДРПОУ 38380093), документи на підставі яких було видано довідку рахунок ВІА 262047 від 28.12.2013 року.

Витребувані документинеобхідно податидо 25 квітня 2024 року за адресою: Першотравневий районний суд м. Чернівці, м. Чернівці вул. Головна, 105, каб. №9.

Копію цієї ухвали направити сторонам у справі для відома та виконання.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud2408.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці Л. А. Стоцька

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118263478
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору, витребування майна з чужого незаконного володіння, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —725/2253/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Л. А.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Л. А.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні