Рішення
від 11.04.2024 по справі 683/243/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/243/24

2/683/358/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Завадської О.П.

секретаря Поважнюк О.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Старокостянтинів Хмельницької області справу за позовом виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області в інтересах дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_6 , треті особи комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини», Хмельницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство», про стягнення аліментів на утримання дітей,

в с т а н о в и в:

В січні 2024 року виконавчий комітет Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області звернувся до суду в інтересах дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 до ОСОБА_6 , треті особи комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини», Хмельницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство», про стягнення аліментів на утримання дітей.

В обґрунтування своїх вимог вказує, що ОСОБА_6 рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 07 жовтня 2021 року позбавлена батьківських прав стосовно дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 20 вересня 2022 року позбавлена батьківських прав стосовно дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Батьки дітей записані за вказівкою матері відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Рішенням виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області від 19 березня 2021 року № 83 «Про негайне відібрання малолітніх дітей» ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 влаштовано у Хмельницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» (м. Полонне).

Рішенням виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області від 16 червня 2022 року № 198 «Про негайне відібрання малолітньої дитини» ОСОБА_2 влаштовано до комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» на повне державне утримання.

Оскільки відповідачка добровільно коштів на утримання малолітніх дітей не надає, а позбавлення батьківських прав не звільняє від обов?язку утримувати дітей, позивач просить стягувати аліменти в примусовому порядку.

Представник позивача ОСОБА_7 подала до суду заяву про розгляд справи без її участі та просила позов задовольнити, проти ухвалення заочного рішення в справі не заперечувала.

Треті особи комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини», Хмельницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» представників в судове засідання не направили, про час та місце розгляду справи були повідомлені у визначеному законом порядку, заяв, клопотань не подавали.

Відповідачка до суду не з`явилася, хоча про час і місце розгляду справи повідомлялась у встановленому законом порядку, причини неявки суду невідомі, відзив на позов не подавала, клопотань не заявляла.

Ухвалою Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 06 лютого 2024 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 11 березня 2024 року постановлено заочний розгляд справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 є матір?ю: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане повторно 10 жовтня 2017 року Старокостянтинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане повторно 28 липня 2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Старокостянтинівського районного управління юстиції у Хмельницькій області); ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , видане повторно 11 вересня 2018 року Старокостянтинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області); ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_4 , видане 08 липня 2016 року Старокостянтинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області); ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_5 , видане 07 червня 2022 року Старокостянтинівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький).

Як вбачається з витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України від 17 листопада 2021 року за №№ 00033722380, 00033723116, 00033732641, 00033731812 та від 07 червня 2022 року за № 00035763661 відомості про дітей відповідно ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 записані зі слів матері

Заочним рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 07 жовтня 2021 року у справі №683/826/21, провадження 2/683/675/2021 ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав стосовно дітей ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 .

Рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 20 вересня 2022 року у справі №683/1569/22, провадження 2/683/665/2022 ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав стосовно дитини ОСОБА_5 .

Відповідно до рішення виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області від 19 березня 2021 року № 83 «Про негайне відібрання малолітніх дітей» ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 відібрано від матері ОСОБА_6 та влаштовано у Хмельницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» (м. Полонне).

Рішенням виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області від 16 червня 2022 року № 198 «Про негайне відібрання малолітньої дитини» ОСОБА_5 влаштовано до Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» на повне державне утримання.

Відповідачка не приймає участі в утриманні дітей, належних та допустимих доказів на спростування доводів позивача суду не надала.

Частиною 2 ст. 166 СК України передбачено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов?язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789 ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно дост. 180 СК Українибатьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч. 3 ст. 181 цього Кодексу за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

У відповідностідо ст.182 СКУкраїни привизначенні розміруаліментів судвраховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1)наявність направі власності,володіння та/абокористування уплатника аліментівмайна тамайнових прав,у томучислі рухомогота нерухомогомайна,грошових коштів,виключних правна результатиінтелектуальної діяльності,корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтею 245 СК України передбачено, якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров?я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Враховуючи, що відповідачка не надає матеріальної допомоги на утримання дітей, тому в силу ст. ст. 180-183 СК Україниз неї підлягають стягненню аліменти по місцю знаходження дітей на користь комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» та Хмельницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство».

Згідно ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Оскільки при поданні даного позову позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п. 3 ч. 1ст. 5 Закону України «Про судовий збір», тому судовий збір підлягає стягненню з відповідачки на користь держави.

Керуючись ст.12,13,141,280-282 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , аліменти на користь Хмельницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство», на утримання дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 2/5 частини із всіх видів її заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 25 січня 2024 року і до досягнення дітьми повноліття.

Стягувати з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ,реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_6 ,аліменти накористь комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» на утримання дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в розмірі 1/10 частини із всіх видів її заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 25 січня 2024 року і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави судовий збір в розмірі 1211,20 грн.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга позивачем на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду. У разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вказаних строків відповідачем не подана заява про його перегляд, а позивачем апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасники справи:

позивач: виконавчий комітет Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області (орган опіки та піклування), місце знаходження: вул. Острозького, 41 м. Старокостянтинів Хмельницький район Хмельницька область, ЄДРПОУ 04060766.

відповідач: ОСОБА_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

третя особа: комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини», місце знаходження: вул. Пулюя, 4 м. Хмельницький, ЄДРПОУ 03397475.

третя особа: Хмельницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство», місце знаходження: вул. Староміська, 117/1 м. Полонне Шепетівський район Хмельницька область, ЄДРПОУ 34419692.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118279412
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання дітей

Судовий реєстр по справі —683/243/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні