Ухвала
від 11.04.2024 по справі 573/448/24
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/448/24

Номер провадження 2-о/573/25/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді: Черкашиної М.С.,

з участю секретаря: Терещенко О.В.,

розглянувши у судовому засіданні клопотання про заміну зацікавленої особи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Служба у справах дітей виконавчого комітету Білопільської міської ради Сумської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду, за участю заінтересованих осіб - ОСОБА_3 , Служби у справах дітей виконавчого комітету Білопільської міської ради Сумської області про встановлення факту, що має юридичне значення.

Ухвалою від 08.03.2024 відкрито провадження у справі та призначено до розгляду.

До початку розгляду справи від заявника надійшло клопотання про заміну неналежної заінтересованої особи - Служби у справах дітей виконавчого комітету Білопільської міської ради Сумської області на належну Службу у справах дітей Річківської сільської ради Сумського району Сумської області, оскільки місце проживання заявника є с. Вири, яке територіально відноситься до Річківської сільської ради (а. с. 38-39).

Заявник ОСОБА_4 подав заяву про розгляд клопотання без його участі ( а.с. 40).

Заінтересовані особи у справі - ОСОБА_5 та Служба у справах дітей виконавчого комітету Білопільської міської ради Сумської області у судове засідання не з`явились. Начальник Служби у справах дітей виконавчого комітету Білопільської міської ради долучила письмове пояснення, у якому зазначено, що не володіють інформацією за місцем проживання заявника (а. с. 34).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, на підставі частини другої статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу судом не здійснювалося.

Вивчивши клопотання заявника, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Згідно із ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені розділом ІV ЦПК України.

До заінтересованих осіб належать особи, які беруть участь у справі та мають у ній юридичну заінтересованість. Коло заінтересованих осіб визначається взаємовідносинами із заявником у зв`язку з обставинами, які підлягають встановленню і які можуть вплинути на їх права та обов`язки. Участь у справі цих осіб зумовлюється тим, що із установленням окремих обставин заявник може реалізувати свої права у правовідносинах, у яких беруть участь і заінтересовані особи. Для цих осіб характерним є те, що їхні суб`єктивні права та обов`язки мають юридичний зв`язок із суб`єктивними правами і обов`язками заявників.

У пункті 5 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" вказується, що для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, які мають юридичне значення, у кожній справі після її порушення суддя зобов`язаний провести підготовчі дії, зокрема з`ясувати, які фізичні особи чи організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи і підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявнику та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них.

Оскільки положеннями ЦПК України не передбачена заміна заінтересованої особи в окремому провадженні, суд за аналогією застосовує положення ст. 51 ЦПК України щодо заміни неналежного відповідача.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що клопотання про заміну заінтересованої особи надійшло до початку судового розгляду, суд вважає за можливе його задовольнити та замінити первісну заінтересовану особу належною заінтересованою особою.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 42, 51, 258-260, 294 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_4 про заміну заінтересованої особи, задовольнити.

Замінити первісну заінтересовану особу - Службу у справах дітей виконавчого комітету Білопільської міської ради Сумської області на належну - Службу у справах дітей Річківської сільської ради Сумського району Сумської області (с. Річки, вул. Центральна, буд. 6 Сумського району Сумської області), залучивши її до участі у справі.

Відкласти судове засідання у справі на 14-30 год. 24 квітня 2024, про що повідомити учасників справи.

Ухвалу разом із заявою та додатками направити залученій заінтересованій особі, якій роз`яснити, що протягом 5 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження має право надіслати суду свої пояснення за змістом заяви, а заявнику копію пояснень, які мають бути надіслані одночасно з надсиланням пояснень на заяву до суду.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118279619
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —573/448/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні