Ухвала
від 10.04.2024 по справі 910/3640/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

10.04.2024Справа № 910/3640/24Суддя Господарського суду міста Києва Карабань Я.А., розглянувши матеріали за позовом заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі 1) Міністерства аграрної політики та продовольства України, 2) Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Київського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств до Фермерського сімейного господарства «Ковтун» про стягнення 246 603,33 грн,

УСТАНОВИВ:

Заступник керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі 1) Міністерства аграрної політики та продовольства України (надалі - позивач-1), 2) Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Київського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (надалі- позивач-2) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Фермерського сімейного господарства «Ковтун» (надалі - відповідач) про стягнення суми грошових коштів у розмірі 246 603,33 грн, з яких: 210 000, 00 грн основна заборгованість, 30 725,21 грн пеня та 5 878,12 грн інфляційні втрати.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.03.2024 позовну заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі 1) Міністерства аграрної політики та продовольства України, 2) Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Київського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств залишено без руху, встановлено заступнику керівника Київської міської прокуратури строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали, зокрема, шляхом зазначення ідентифікаційного коду відповідача та вірного його найменування відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

05.04.2024 від заступника керівника Київської міської прокуратури надійшла заява про усунення недоліків, у якій, зокрема, зазначено, що фактично відповідачем справі є Фермерське сімейне господарство «Ковтун» без статуту юридичної особи, яке організоване на основі діяльності фізичної особи - підприємця Ковтун Ю.О., що є головою цього господарства та зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за РНОКПП НОМЕР_1 , а тому саме його код зазначено в позові, як ідентифікаційний код Фермерського сімейного господарства «Ковтун».

Вивчивши подані матеріали, суд приходить до висновку, що у відкритті провадження в справі необхідно відмовити, з огляду на таке.

Згідно з частиною 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до частин 1, 3 статті 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Положеннями частин 1, 2 статті 55 Господарського кодексу України передбачено, що суб`єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов`язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов`язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. Суб`єктами господарювання є: господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку; громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

У силу статті 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно ч.ч.1, 4 ст.1 Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

За приписами абзацу 2 частини 5 статті 1 Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім`ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України. Особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи регулюються положеннями статті 8-1 цього Закону.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст.8-1 Закону України «Про фермерське господарство» сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім`ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства. Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім`ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства. Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі. Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім`ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа - підприємець. Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа - підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу - підприємця в порядку, встановленому законом. Від імені сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи має право виступати голова цього господарства або уповноважений ним у встановленому цивільним законодавством порядку один із членів господарства.

Із суб`єктного складу сторін слідує, що відповідачем у справі прокурор зазначив саме Фермерське сімейне господарство «Ковтун» (ідентифікаційний код НОМЕР_1).

Відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за ідентифікаційний кодом НОМЕР_1 значиться фізична особа - підприємець Ковтун Юрій Олексійович, який є головою Фермерського сімейного господарства «Ковтун» без набуття статусу юридичною особи.

Отже, Фермерське сімейне господарство «Ковтун» не має статусу юридичної особи, а діє виключно на основі діяльності фізичної особи-підприємця Ковтуна Юрія Олексійовича, який одночасно є його головою.

При цьому суд зазначає, що договір №113 ФГ-2020 про надання фінансової підтримки на поворотній основі фермерському господарству від 22.12.2020, заборгованість за яким просить стягнути прокурор, укладений між Українським державним фондом підтримки фермерських господарств, як юридичною особою та Фермерським сімейним господарством «Ковтун», що є фізичною особою в особі голови Ковтуна Юрія Олексійовича.

Враховуючи зазначене вище, оскільки Фермерське сімейне господарство «Ковтун» не має статусу юридичної особи, а фактично договір укладено з фізичною особою -підприємцем Ковтуном Юрієм Олексійовичем, який є головою такого господарства та зареєстрований згідно Закону України «Про фермерське господарство», як фізична особа - підприємець та саме останній отримував кошти, а тому суд приходить до висновку, що саме фізична особа - підприємець Ковтун Юрій Олексійович, який є головою Фермерського сімейного господарства «Ковтун» має бути відповідачем у справі.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 175, частини 6 статті 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства. Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Враховуючи те, що відповідачем у справі зазначено Фермерське сімейне господарство «Ковтун», яке в силу приписів статей 4, 45 ГПК України не може бути стороною в господарському процесі, суд дійшов висновку відмовити у відкритті провадження згідно пунктом 1 частини 1 статті 175 ГПК України.

Отже, у разі визначення прокурором (позивачем) відповідно до положень чинного господарського процесуального законодавства суб`єктного складу сторін у даному спорі, останній може бути пред`явлений на розгляд до відповідного господарського суду.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 175, 233, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У відкритті провадження в справі за позовом заступника керівника Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі 1) Міністерства аграрної політики та продовольства України, 2) Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Київського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств до Фермерського сімейного господарства «Ковтун» про стягнення 246 603,33 грн відмовити.

2. Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до положень статей 254-257 протягом десяти днів з дня її підписання до суду апеляційної інстанції.

Суддя Я.А.Карабань

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118291297
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань інші договори

Судовий реєстр по справі —910/3640/24

Постанова від 05.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні