Ухвала
від 12.04.2024 по справі 948/1991/23
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 948/1991/23

Провадження № 2/948/85/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.04.2024 Машівський районний суд Полтавської області у складі :

головуючого судді Косик С.М.,

за участю: секретаря Ткач Н.М.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідачки ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому засіданні в селищі Машівка цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шуба Алла Федорівна, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

у листопаді 2023 року ОСОБА_3 звернувся до Машівського районного суду Полтавської області зі вказаною позовною заявою, мотивованою тим, що в жовтні 2023 ним отримано лист від приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шуби А.Ф., в якому остання повідомила, що 25.08.2023 заведена спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 . Вказаним листом позивачу повідомлено, що ОСОБА_5 склала 21.10.2010 року заповіт на ім`я ОСОБА_3 .

Про наявність заповіту позивачу стало відомо лише із вказаного листа приватного нотаріуса. 07.11.2023 року ОСОБА_3 звернувся із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса, яка того ж дня видала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

У зв`язку з викладеним, позивач просить суд визнати поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини та визначити йому додатковий тримісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_5

28.11.2023 суд відкрив провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначив підготовче засідання, одночасно залучив до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шубу А.Ф. (а.с.22).

У підготовчому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримав, заявив клопотання про витребування у приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шуби А.Ф. копії спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Одночасно просив не закривати підготовче провадження, оскільки після надходження спадкової справи можуть бути клопотання.

Представник відповідачки ОСОБА_4 ОСОБА_2 клопотання про витребування спадкової справи підтримав та повідомив що інші клопотання відсутні, заявлені ним клопотання вирішені.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шуба А.Ф. подала клопотання про розгляд справи без її участі (а.с. 57,106).

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Суд уважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача та витребувати у приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шуби А.Ф. копії спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заслухавши думку представників сторін, суд уважає за можливе закрити підготовче провадження, оскільки на виконання вимог ч.2 ст.197 ЦПК України судом було здійснено визначені у вказаній нормі дії, необхідні для забезпечення правильного та своєчасного розгляду справи по суті.

Під час підготовчого засідання визначено предмет спору та характер спірних правовідносин, позовні вимоги. Вирішено питання про склад осіб, які братимуть участь у справі. Розглянуто клопотання представників сторін.

Так, на клопотання представника відповідачки суд приєднав до справи лист з Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 01.02.2024 № 29-16-0.164-449/15-24; архівний примірник Державного акта на право приватної власності на землю серії Р2 №611586 виданий ОСОБА_5 ; договір оренди землі від 15.02.2008, який укладений між ОСОБА_5 та ПСП «Нове життя»; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності (а.с.60-69).

Своєю ухвалою від 12.03.2024 суд витребував з Полтавського обласного державного нотаріального архіву:1) архівний примірник укладеного та нотаріально посвідченого Договору оренди землі приватним нотаріусом Карлівського нотаріального округу Полтавської області Пусан Тетяною Володимирівною між ОСОБА_5 та Приватним сільськогосподарськимпідприємством «НОВЕЖИТТЯ» в період з 01.10.2010 по 31.10.2010; 2) архівний примірник укладеного та нотаріально посвідченого Договору оренди землі (Договору оренди земельної ділянки) приватним нотаріусом Карлівського нотаріального округу Полтавської області Пусан Тетяною Володимирівною між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , період з 01.10.2010 по 31.10.2010; 3) архівний примірник укладеного одностороннього правочину (довіреність або доручення) та нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Карлівського нотаріального округу Полтавської області Пусан Тетяною Володимирівною Крупіна ВалентиноюІванівною, на представника ОСОБА_3 , в період з 01.10.2010 по 31.10.2010.

На виконання вказаної ухвали суду Полтавський обласний державний нотаріальний архів надав інформацію від 27.03.2024 № 630/01-20 (а.с.104) та вказаний лист приєднаний до матеріалів справи.

Суд також задовольнив клопотання представника відповідачки про виклик свідків (а.с.82,83,102,103).

Суд враховуючи що представник позивача заявив про наміри подати письмові пояснення чи докази після ознайомлення з матеріалами спадкової справи до майна померлої ОСОБА_5 вважає за необхідне встановити сторонам строк для подання доказів до початку розгляду справи по суті.

До судового розгляду спір по справі не врегульований, підстав для залишення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі немає.

Підстави для колегіального розгляду справи, передбачені ст.34 ЦПК України, відсутні.

Відповідно до ч.2 ст.200ЦПК України суд призначає справу до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 197, 198, 200 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

задовольнити клопотання представника позивача та витребувати у приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шуби А.Ф. копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказані докази надати в термін до 20 квітня 2024 року.

Роз`яснити, що особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Встановити сторонам додатковий строк для подання доказів до початку розгляду справи по суті.

Закрити підготовче провадження.

Призначити цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Шуба Алла Федорівна, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до судового розгляду по суті о 13 год. 30 хв. 23 квітня 2024 року в приміщенні Машівського районного суду за адресою: вул.Незалежності, 116, селище Машівка, Полтавський р-н, Полтавська обл.

Судовий розгляд здійснюватиметься суддею одноособово у відкритому судовому засіданні.

Встановити порядок з`ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів у справі: пояснення сторін, дослідження письмових доказів, допит свідків.

Викликати в судове засідання свідків:

ОСОБА_6 , АДРЕСА_1 ; ОСОБА_7 , АДРЕСА_2 ; ОСОБА_8 , АДРЕСА_3 ; ОСОБА_9 , АДРЕСА_4 ; ОСОБА_10 , АДРЕСА_5 ; ОСОБА_11 , АДРЕСА_6 .

Направити свідкам ухвали про призначення справи до судового розгляду та попередити їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання та відмову від давання показань на вимогу суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя С.М.Косик

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118316119
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —948/1991/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні