Ухвала
від 11.04.2024 по справі 695/492/24
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 695/492/24

номер провадження 2/695/655/24

УХВАЛА

11 квітня 2024 рокум. Золотоноша

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Ватажок-Сташинської А.В.,

за участю: секретаря судового засідання Біліченко С.В.,

представника позивача адвоката Манзар Т.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у загальному позовному провадженні в залі суду у м. Золотоноші цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новодмитрівської сільської ради про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

До Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області звернулась ОСОБА_1 (далі позивач) з позовом до Новодмитрівської сільської ради (далі відповідач) про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

Ухвалою суду від 12.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за даним позовом, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання, а також витребувано докази у Другої золотоніської державної нотаріальної контори Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ):

- інформацію зі Спадкового реєстру про те, чи звертався хтось зі спадкоємців із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , чи відкривалася спадкова справа, чи видавалися свідоцтва про право на спадщину, чи складалися заповіти, а в разі наявності спадкової справи копію спадкової справи,

- інформацію зі Спадкового реєстру про те, чи звертався хтось зі спадкоємців із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , чи відкривалася спадкова справа, чи видавалися свідоцтва про право на спадщину, чи складалися заповіти, а в разі наявності спадкової справи копію спадкової справи.

На виконання ухвали суду від 12.02.2024 Друга золотоніська державна нотаріальна контора Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) листом від 28.03.2024 № 247/01-16 (вх. № 4775 від 29.03.2024) повідомила суд, що за даними Спадкового реєстру та Алфавітних книг після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 спадкова справа не заводилась, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкова справа заведена у приватного нотаріуса Золотоніського районного округу Співак М.А.

У підготовче судове засідання прибула представник позивача, яка заявила усне клопотання про витребування у приватного нотаріуса Золотоніського районного округу Співак М.А. спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання явку свого представника не забезпечив, про причини такої неявки суд не повідомив.

Заслухавши пояснення представника позивача, враховуючи підстави та предмет спору, суд зазначає про таке.

Відповідно до положень частин першої та другої статті 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Статтею 11 ЦПК України передбачено, що суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Згідно з ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Пунктом четвертим частини другої статті 43 ЦПК України передбачено, що учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Частиною першою статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.5 ст.81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно із ч. 2 ст. 13 ЦПК України збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.6,7 ст.81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Положеннями частин 6,7 ст.84 ЦПК України передбачено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

На виконання ухвали суду від 12.02.2024 Друга золотоніська державна нотаріальна контора Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) листом від 28.03.2024 № 247/01-16 (вх. № 4775 від 29.03.2024) повідомила суд, що за даними Спадкового реєстру та Алфавітних книг після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 спадкова справа не заводилась, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 спадкова справа заведена у приватного нотаріуса Золотоніського районного округу Співак М.А.

Таким чином, на підставі викладеного вище, враховуючи підстави та предмет даного спору, з метою повного, всебічного з`ясування обставин справи, а також для забезпечення своєчасного розгляду справи, вбачається за необхідне витребувати у приватного нотаріуса Золотоніського районного округу Співак М.А. засвідченої належним чином копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому клопотання представника позивача про витребування доказів належить задовольнити.

Згідно з ч.1 ст.198 ЦПК України, підготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Положеннями ст.189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 3 ст.189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Таким чином, на підставі викладеного вище, враховуючи необхідність витребування відповідних доказів, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду даної справи суд дійшов висновку відкласти підготовче судове засідання та продовжити підготовче провадження на 30 (тридцять) днів.

Керуючись ст. 196-200, 223, 247, 259-261, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про витребування доказів задовольнити.

Зобов`язати приватногонотаріуса Золотоніськогорайонного округуСпівак М.А.надати судудо 10.05.2024 інформацію зі Спадкового реєстру про те, чи звертався хтось зі спадкоємців із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , чи відкривалася спадкова справа, чи видавалися свідоцтва про право на спадщину, чи складалися заповіти, а в разі наявності спадкової справи копію спадкової справи.

Продовжити строк підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Новодмитрівської сільської ради про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом на 30 (тридцять) днів.

Відкласти підготовче судове засідання з розгляду справи до 10 год 00 хв 10.05.2024.

Копію даної ухвали направити учасникам справи та приватному нотаріусу Золотоніського районного округу Співак М.А.

У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Роз`яснити, що відповідно до частин 7, 8 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя А.В. Ватажок-Сташинська

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118316564
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —695/492/24

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ватажок-Сташинська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні