Ухвала
від 12.04.2024 по справі 533/321/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

533/321/24

2-о/532/68/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 квітня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі судді Макарчука С.М., отримавши матеріали цивільної справи № 533/321/24 за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

Встановив:

04 квітня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до Козельщинського районного суду Полтавської області із заявою, у якій прохає: визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Максимівка Карлівського району Полтавської області, який зареєстрований та проживає за адресою АДРЕСА_1 ; встановити опікунство щодо ОСОБА_2 та призначити його опікуном ОСОБА_3 ; призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Розпорядженням Козельщинського районного суду Полтавської області № 02 від 05 квітня 2024 року справа направлена до Кобеляцького районного суду Полтавської області для розгляду на підставі п.2 ч.1, ч.4 ст. 31 ЦПК України у зв`язку з неможливістю утворити склад суду через відсутність потрібної кількості присяжних у зв`язку із закінченням терміну їх повноважень.

11 квітня 2024 року матеріали справи надійшли до Кобеляцького районного суду Полтавської області.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 квітня 2024 року справу передано на розгляд судді Макарчуку С.М.

Відповідно до протоколу попереднього відбору присяжних від 11 квітня 2024 року попередньо відібрано присяжних Березу О.П. та ОСОБА_4 .

Відповідно до протоколу автоматичного відбору присяжних від 11 квітня 2024 року основними присяжними відібрано ОСОБА_5 та ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.2 ст. 32 ЦПК України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладене, слід прийняти справу до провадження та призначити у справі судове засідання.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч.5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ч.1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справіі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Враховуючи зазначене, у судове засідання слід викликати заявника та його представника, заінтересовану особу ОСОБА_3 та представника органу опіки і піклування, особу, стосовно якої розглядається справа та її адвоката.

За приписами ч. 3 ст. 65, ст. 66 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» особа, включена до списку присяжних, зобов`язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

Відповідно до ч. 3, ч. 6 ст. 67 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя суд надсилає присяжному не пізніше ніж за сім днів до початку судового засідання. Запрошення містить інформацію про права та обов`язки присяжного, вимоги до нього, а також підстави для увільнення від виконання обов`язків. Одночасно із запрошенням надсилається письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як присяжного. Присяжний зобов`язаний вчасно з`явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні. Неприбуття в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду.

Тому слід повідомити присяжних про дату та час судового розгляду справи у порядку, встановленому законом, та запропонувати їм повідомити про обставини, якщо такі існують, що унеможливлюють їх участь у здійсненні правосуддя.

Керуючись ст.ст. 32, 187, 258-261, 293, 297, 299 ЦПК України,

Постановив:

Прийняти до провадження справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Розгляд справи проводити у порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних.

Запросити присяжних для участі у судовому засіданні.

Запропонувати присяжним повідомити суд про обставини, якщо такі існують, що унеможливлюють їх участь у здійсненні правосуддя.

Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали.

Призначити судове засідання для розгляду справи на 13 год. 00 хв. 08 травня 2024 року в залі суду у приміщенні Кобеляцького районного суду Полтавської області, за адресою: Полтавська область, Полтавський район, м. Кобеляки, вул. Шевченка, 16/25.

Роз`яснити, що у разі, якщо особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://kb.pl.court.gov.ua/sud1610/.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Учасники справи та їхнє місцезнаходження

Заявник: ОСОБА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ; адреса: АДРЕСА_2

Представник заявника: адвокат Юрченко Аліна Валентинівна; адреса: АДРЕСА_3

Заінтересована особа: ОСОБА_3 ; РНОКПП НОМЕР_2 ; адреса: АДРЕСА_4

Заінтересована особа - орган опіки і піклування: Виконавчий комітет Козельщинської селищної ради; ЄДРПОУ 04383682; адреса: 39100, Полтавська область, Кременчуцький район, с. Козельщина, вул. Остроградського, 75/15

Заінтересована особа: Козельщинська центральна лікарня Козельщинської селищної ради; ЄДРПОУ 01999320; адреса: 39100, Полтавська область, Кременчуцький район, с. Козельщина, вул. Монастирська, 20

Заінтересована особа - особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 ; РНОКПП НОМЕР_3 ; адреса: АДРЕСА_2

Суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118326119
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —533/321/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні