Ухвала
від 16.04.2024 по справі 377/298/24
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №377/298/24

Провадження №2/377/216/24

16 квітня 2024 року суддя Славутицького міського суду Київської області Бабич Н.С., розглядаючи позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Климчук Вікторія Володимирівна, до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення пені за несвоєчасну сплату аліментів,

У С Т А Н О В И Л А:

15 квітня 2024 року до суду надійшла позовна заява, в якій позивач ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Климчук В.В., посилаючись на Конвенцію про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифіковану Постановою Верховної Ради України №768-12 від 27 лютого 1991 року, статті 141, 155, 157, 164, 165, 179, 196, 197 СК України, Закон України «Про охорону дитинства», просить:

-позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

-стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 неустойку (пеню) за несвоєчасну сплату аліментів по судовому наказу Артемівського міськрайонного суду Донецької області №219/5971/18 за період з 07 червня 2018 року по 31 грудня 2023 року у розмірі 77746 гривень 50 копійок;

-стягнути з ОСОБА_2 на користь позивачки понесені судові витрати;

-зобов`язати Орган опіки та піклування виконавчого комітету Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області підготувати та надати суду висновок про доцільність позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав щодо малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до частин 6-8 статті 187ЦПК Україниу разіякщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа,яка неє суб`єктомпідприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з днянадходженняпозовної заявидосудузвертається до відповідного органу реєстрації місцяперебування тамісцяпроживанняособи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи. Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особимаєбутинадана протягомп`ятиднів з моменту отримання відповідним органомреєстраціїмісця проживання та перебування особи відповідного звернення суду. Суддя з метою визначення підсудності може також користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

З позовної заяви вбачається, що ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Як зазначено у Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22 грудня 2022 року № 309, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за № 1668/39004, місто Бахмут Бахмутської міської територіальної громади віднесено до території активних бойових дій з 24 лютого 2022 року по теперішній час.

Згідно з частиною 1 статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

З наведеного вбачається, що відповідач ОСОБА_2 може бути внутрішньо переміщеною особою.

Статтею 4-1 вказаного Законупередбачено,щоЄдинаінформаційна базаданихпро внутрішньопереміщених осібстворюєтьсязметоюоблікутакихосіб. Порядок створення,ведення тадоступу довідомостейЄдиноїінформаційноїбази данихпро внутрішньопереміщених осіб визначаєтьсяКабінетомМіністрівУкраїни. Центральний орган виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах соціального захисту, соціального обслуговування населення, волонтерської діяльності, з питань сім`ї та дітей, оздоровлення та відпочинку дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну, є відповідальним за забезпечення формування та ведення Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Механізм видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи регулюється Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» .

Згідно з пунктом 5 цього Порядку, з метою обліку внутрішньо переміщених осіб уповноважений орган веде Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб, держателем якої є Мінсоцполітики.

Відповідно до пункту 11 вказаного Порядку органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають право безоплатно отримувати інформацію з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, зокрема, в електронній формі у порядку електронної інформаційної взаємодії або за допомогою технічних засобів з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду, штрих-коду, цифрового коду).

Разом з тим, у суда відсутня можливість самостійно отримати відомості щодо місця перебування відповідача ОСОБА_2 з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Як убачається з частини 7 статті 81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Ураховуючи викладене, з метою встановлення відомостей про зареєстроване місце проживання та фактичне місце проживання/перебування як внутрішньо переміщеної особи відповідача ОСОБА_2 необхідно витребувати з Міністерства соціальної політики України інформацію з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб відносно відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як внутрішньо переміщеної особи.

Керуючись статтями 81, 187 ЦПК України,

У Х В А Л И Л А:

Зобов`язати Міністерство соціальноїполітики України(місцезнаходження:вулицяЕспланадна,8/10,м.Київ,01601)надатисудуінформаціюзЄдиноїінформаційноїбазиданих провнутрішньопереміщенихосіб відносно відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , як внутрішньо переміщеної особи, а саме:

- загальні відомості про особу (прізвище, ім`я, по батькові, дата народження);

- дані про документ, що посвідчує особу;

- відомості про останнє зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщеної особи на території, де виникли обставини, зазначені у статті 1 Закону, та її фактичне місце проживання/перебування;

- адреса, за якою із внутрішньо переміщеною особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції, та номер телефону.

Витребувана інформація має бути надана суду протягом п`яти днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Копію ухвали надіслати Міністерству соціальної політики України до виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала підписана16квітня 2024року.

Суддя Н. С. Бабич

СудСлавутицький міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118388121
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —377/298/24

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні