Ухвала
від 18.04.2024 по справі 924/1354/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"18" квітня 2024 р.Справа № 924/1354/23м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Виноградової В.В., розглянувши клопотання арбітражного керуючого про витребування доказів у справі

за заявою акціонерного товариства комерційний банк Приватбанк

про відкриття провадження у справі про банкрутство

приватного підприємства Алькор маркет

встановив: ухвалою Господарського суду Хмельницької області від 22.01.2024, зокрема відкрито провадження у справі №924/1354/23 про банкрутство приватного підприємства Алькор маркет (29000, м. Хмельницький, вул. Садова, 1/3; код 38353232); введено процедуру розпорядження майном боржника строком на 170 календарних днів та призначено розпорядника майна - арбітражного керуючого Козирицького А.С. При цьому зобов`язано розпорядника майна, серед іншого, провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість, подати господарському суду результати проведеної інвентаризації.

Офіційне оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство приватного підприємства Алькор маркет здійснено 22.01.2024 за номером публікації 72326.

Ухвалою суду від 12.03.2024 продовжено строк проведення інвентаризації майна приватного підприємства "Алькор маркет" до 22.03.2024, ухвалою суду від 26.03.2024 - до 22.05.2024.

Ухвалою суду від 11.04.2024, зокрема визначено розмір та перелік визнаних судом вимог кредиторів до боржника, що підлягають внесенню розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, та не визнаних судом вимог кредиторів; розпорядника майна боржника зобов`язано організувати та провести збори кредиторів та комітету кредиторів 01.05.2024; призначено ідсумкове засідання суду призначити на 15.05.2024.

15.04.2024 на адресу суду від розпорядника майна Козирицького А.С. надійшло клопотання про витребування доказів ( від 12.04.2024), у якому відповідно до ст. ст. 42, 81 ГПК України просить витребувати у Головного управління ДПС у Хмельницькі області належним чином засвідчені копії фінансової звітності суб`єкта підприємництва приватного підприємства «Алькор маркет» та інші відомості, а саме:

- копії податкових звітностей (баланс, звіт про фінансові результати, додаток 5 до декларації з ПДВ) з 2021 року по теперішній час приватного підприємства Алькор маркет;

- відомості про наявність у ПП Алькор маркет рахунків у банках та/чи інших фінансових установах, з 2020 року по теперішній час, як відкритих так і закритих;

- інформацію про те, чи є боржник засновником інших підприємств з 2020 року по теперішній час;

- податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) з 2020 року по теперішній час;

- інформацію про надмірно сплачені кошти боржником до бюджету, наявність бюджетного відшкодування ПДВ на користь боржника;

- Єдиний реєстр податкових накладних (Реєстр податкових накладних) ПП Алькор маркет з 2020 р. і по теперішній час в такому форматі, щоб була можливість встановити видані та отримані податкові накладні за відповідний період, та відповідних контрагентів (постачальників);

- інформацію щодо наявності (відсутності) договорів про спільну діяльність за участю Боржника за період з 01.01.2020 року по дату надання інформації.

При цьому просить уповноважити на отримання зазначених доказів розпорядника майна приватного підприємства «Алькор маркет» арбітражного керуючого Козирицького А.С. та/або його представника та зобов`язати Головне управління ДПС у Хмельницькі області надіслати витребувані судом докази на адресу арбітражного керуючого Козирицького А.С.

Мотивуючи клопотання, зазначив, що Головне управління ДПС у Хмельницькій області листом №1959/6/22-01-12-01-15 від 20.02.2024 на запит розпорядника майна від 29.01.2024 про надання відповідних документів повідомило про відсутність правових підстав для надання інформації, доступ до якої обмежено згідно з законодавством, та направило лише фінансову звітність приватного підприємства «Алькор маркет» за 2021 рік та 2022 рік. У наданні решти запитуваної інформації відмовлено. Стверджує, що отримання вищезазначеної інформації розпорядником майна безпосередньо впливає на виконпання його обов`язків у процедурі банкрутства передбачених Кодексом України з процедур банкрутства. При цьому посилається на положення ст. ст. 12, 12-1, 44 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зазначене клопотання арбітражного керуючого приймається судом до розгляду.

При цьому судом враховується, що згідно з ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Частиною 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами є будь-які дані, па підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

У п. 5 ч.1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено право арбітражного керуючого звертатися із запитами арбітражного керуючого, у тому числі щодо отримання копій документів, до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ, у тому числі банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, депозитарних установ та інших професійних учасників ринків капіталу, організацій, громадських об`єднань, а також до фізичних осіб.

При цьому відповідно до п. 3 ч. 2 вищезазначеної статті арбітражний керуючий зобов`язаний: проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника та подавати результати такого аналізу до господарського суду разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію;

Відповідно до ч. 8 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства під час виконання повноважень арбітражний керуючий має право на безпосередній доступ до інформації про боржників, їхнє майно, доходи та кошти, у тому числі конфіденційної що міститься в державних базах даних і реєстрах, у тому числі електронних.

Частиною 3 ст. 44 України з процедур банкрутства Кодексу передбачено, що розпорядник майна зобов`язаний, зокрема вживати заходів для захисту майна боржника; проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, встановлювати за результатами його проведення наявність або відсутність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій у разі банкрутства; не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість; виконувати інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 12-1 Кодексу України з процедур банкрутства орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, у тому числі банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, депозитарних установ та інших професійних учасників ринків капіталу, організацій, громадських об`єднань, фізичні особи, яким направлено запит арбітражного керуючого, зобов`язані не пізніше десяти робочих днів з дня отримання запиту надати арбітражному керуючому відповідну інформацію, у тому числі таку, що становить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг або емітента електронних грошей, крім таємної та/або службової інформації та копій документів, у яких міститься таємна та/або службова інформація, копії документів. Задоволення запиту арбітражного керуючого може бути здійснено шляхом надання відповідної інформації, копій документів у формі електронного документа (ч. 2).

З матеріалів справи слідує, що розпорядник майна звернувся до Головного управління ДПС у Хмельницькі області із запитом №02-43/2650 від 29.01.2024, в якому просив надати копії податкових звітностей ПП Алькор маркет (баланс, звіт про фінансові результати, додаток 5 до декларації з ПДВ) з 2021 року по теперішній час; відомості про наявність заборгованості ПП Алькор маркет щодо сплати податків, зборів та інших загальнообов`язкових платежів; відомості про наявність у ПП Алькор маркет рахунків у банках та/чи інших фінансових установах, з 2020 року по теперішній час, як відкритих, так і закритих; інформацію про те, чи є ПП Алькор маркет засновником інших підприємств з 2020 року по теперішній час; чи проводились документальні перевірки щодо ПП Алькор маркет та у разі проведення надати копії документів; податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) ПП Алькор маркет на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) з 2020 року по теперішній час; інформацію про надмірно сплачені кошти ПП Алькор маркет до бюджету, наявність бюджетного відшкодування ПДВ на користь ПП Алькор маркет; Єдиний реєстр податкових накладних (Реєстр податкових накладних) ПП Алькор маркет з 2020 року і по теперішній час в форматі, що дозволяє встановити видані та отримані податкові накладні за відповідний період та відповідних контрагентів (постачальників); інформацію щодо наявності (відсутності) договорів про спільну діяльність за участю ПП Алькор маркет за період з 01.01.2020 по дату надання інформації.

У відповідь Головного управління ДПС у Хмельницькі області листом №1959/6/22-01-12-01-15 від 20.02.2024 повідомило, що ПП «Алькор маркет» станом на 15.02.2024 не є засновником інших юридичних осіб, які перебувають на обліку в ГУ ДПС у Хмельницькій області та не обліковується уповноважено стороною або учасником договорів про спільну діяльність, які перебувають на обліку в ГУ ДПС у Хмельницькій області. Згідно з даними інформаційних систем ДПС України станом на 15.02.2024 податковий борг по податках, зборах, обов`язкових платежах, заборгованість зі сплати єдиного внеску відсутні, документальні перевірки ПП «Алькор маркет» за період з 01.01.2017 по теперішній час не проводились. До листа додано фінансову звітність малого підприємства - ПП «Алькор маркет» за 2021 та 2022 роки (баланси форми №1-м та звіти про фінансові результати форми №2-м). Щодо решти запитуваних розпорядником майна документів зазначило про відсутність правових підстав для надання інформації, доступ до якої обмежено згідно з законодавством.

Таким чином, враховуючи наведене вище, часткове надання зазначених розпорядником майна у клопотанні документів та інформації у відповіді Головного управління ДПС у Хмельницькі області листом №1959/6/22-01-12-01-15 від 20.02.2024 на запит №02-43/2650 від 29.01.2024, беручи до уваги необхідність реалізації розпорядником майна своїх повноважень в ході процедури розпорядження майном боржника, неможливість отримання ним решти витребовуваних документів самостійно, суд доходить висновку про витребування у Головного управління ДПС у Хмельницькі області зазначених у клопотанні розпорядника майна інформації та документів, які не були надані на запит розпорядника майна №02-43/2650 від 29.01.2024.

Водночас, зважаючи на наявність у розпорядника майна прав, передбачених ст. 42 ГПК України, суд вважає за належне зобов`язати Головне управління ДПС у Хмельницькі області надати відповідні документи суду, з чого у відповідній частині клопотання слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 12, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 81, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання розпорядника майна Козирицького А.С. (від 12.04.2024) про витребування доказів задовольнити частково.

Витребувати у Головного управління ДПС у Хмельницькі області (м. Хмельницький, вул. Пилипчука, 17; код ВП 44070171) належним чином засвідчені копії фінансової звітності приватного підприємства «Алькор маркет» (м. Хмельницький, вул. Садова, 1/3; код 38353232) та інші відомості, а саме:

- копії податкових звітностей ПП Алькор маркет (баланс, звіт про фінансові результати, додаток 5 до декларації з ПДВ) з 2021 року по теперішній час (крім документів, наданих листом Головного управління ДПС у Хмельницькі області №1959/6/22-01-12-01-15 від 20.02.2024 на запит арбітражного керуючого Козирицького А.С. №02-43/2650 від 29.01.2024);

- відомості про наявність у ПП Алькор маркет рахунків у банках та/чи інших фінансових установах, з 2020 року по теперішній час, як відкритих, так і закритих;

- інформацію про те, чи є ПП Алькор маркет засновником інших підприємств з 2020 року по теперішній час (крім інформації, наданої листом Головного управління ДПС у Хмельницькі області №1959/6/22-01-12-01-15 від 20.02.2024 на запит арбітражного керуючого Козирицького А.С. №02-43/2650 від 29.01.2024);

- податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) ПП Алькор маркет на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма N 1ДФ) з 2020 року по теперішній час;

- інформацію про надмірно сплачені кошти ПП Алькор маркет до бюджету, наявність бюджетного відшкодування ПДВ на користь ПП Алькор маркет;

- Єдиний реєстр податкових накладних (Реєстр податкових накладних) ПП Алькор маркет з 2020 року і по теперішній час в форматі, що дозволяє встановити видані та отримані податкові накладні за відповідний період та відповідних контрагентів (постачальників);

- інформацію щодо наявності (відсутності) договорів про спільну діяльність за участю ПП Алькор маркет за період з 01.01.2020 по дату надання інформації (крім інформації, наданої листом Головного управління ДПС у Хмельницькі області №1959/6/22-01-12-01-15 від 20.02.2024 на запит арбітражного керуючого Козирицького А.С. №02-43/2650 від 29.01.2024).

Витребовувані документи та інформацію надати суду у строк до 30 квітня 2024 року.

У решті клопотання відмовити.

Ухвала набирає законної сили 18.04.2024, оскарженню не підлягає.

Суддя Виноградова В.В.

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118454262
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —924/1354/23

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Постанова від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні