Рішення
від 15.04.2024 по справі 705/1238/17
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/1238/17

2/705/68/24 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2024 року м.Умань

Уманський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Єщенко О.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Остропольської В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , які діють в інтересах ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 , треті особи на стороні позивачів, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , Орган опіки та піклування Розсухуватської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області, Орган опіки та піклування Дмитрушківської сільської ради Уманського району Черкаської області, про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_3 звернулися до суду з позовом до ОСОБА_4 , треті особи на стороні позивачів, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_5 , Орган опіки та піклування Розсухуватської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області, Орган опіки та піклування Дмитрушківської сільської ради Уманського району Черкаської області, про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування позову зазначали, що ОСОБА_1 (дід дитини) та ОСОБА_2 (баба дитини) є законним подружжям, яке 11 серпня 1991 року уклало законний шлюб. Відповідач ОСОБА_4 - колишня невістка, і вони змушені позиватися на предмет позбавлення її батьківських прав на рідного сина ОСОБА_3 , оскільки мати ОСОБА_4 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Рішенням судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області Черниш Т.О. від 17.02.2016 визначено місце проживання внука сторін, а саме ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою позивачів: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою мешкає разом з батьками і рідний батько дитини ОСОБА_5 , який з 19.02.2013 перебуває у розірваному шлюбі з відповідачкою ОСОБА_4 . Таке рішення судді Черниш Т.О. обґрунтовано тим, що відповідач ОСОБА_4 веде паразитично-бродячий спосіб життя, ухиляється від виховання дитини, при цьому по причині безвідповідальної поведінки постійно міняє різних співмешканців, від котрих випадково народжує незапланованих дітей.

Відповідач ОСОБА_4 , вступивши у позашлюбні статеві стосунки з інвалідом 2 групи, недієздатним ОСОБА_6 , страждаючим на психічні розлади, народила незаплановану дитину ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якого кинула на поталу долі бабі дитини, а саме ОСОБА_8 . 15.02.2016 рішенням судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області Черниш Т.О. визначено місце проживання другої дитини відповідачки ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою баби дитини ОСОБА_8 : АДРЕСА_2 .

Відповідач ОСОБА_4 народила третю незаплановану дитину від випадкового співмешканця і продовжує паразитично-бродячий спосіб життя, переховуючись від виховання двох попередніх дітей.

Враховуючи, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню сина, вона підлягає позбавленню батьківських прав відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_2 та її представник Яроміч О.В. у судове засідання не з`явились, адвокат Яроміч О.В. подала заяву від 12.02.2024, в якій просила справу розглядати без участі позивача ОСОБА_2 та її представника.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, однак у матеріалах справи наявна його заява від 08.12.2023, в якій він просив розглядати справу без його участі, вказав, що позов підтримує.

Третя особа ОСОБА_5 у судове засідання не з`явився, однак у матеріалах справи міститься його заява від 26.05.2023, в якій він просив розглядати справу в його відсутність.

Представник третьої особи органу опіки та піклування Дмитрушківської сільської ради Уманського району Черкаської області у судове засідання не з`явився, сільський голова Т.Шевчук 01.02.2024 подала до суду заяву, в якій просила цивільну справу розглянути без участі представника органу опіки та піклування Дмитрушківської сільської ради.

Представник третьої особи Органу опіки та піклування Розсухуватської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області у судове засідання не з`явився. Проте до суду 08.04.2024 надійшла заява селищного голови В.Коноваленка , в якій вказано, що правонаступником органу опіки та піклування Розсохуватської сільської ради є орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради. Просив розглядати справу за відсутності представника органу опіки та піклування Катеринопільської селищної ради.

Відповідач ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилась, причини неявки невідомі, про час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином, від неї також не надходило заяв чи клопотань про розгляд справи у її відсутність.

Відповідно до статей 174, 178 ЦПК України відповідач не скористалася своїм процесуальним правом та не направила суду відзив на позовну заяву, із викладенням заперечень проти позову.

Згідно з частиною восьмої статті 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 211 ЦПК України судове засідання проведено у відсутності сторін, на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності та взаємозв`язку, суд установив такі факти, відповідні їм правовідносини та дійшов такого висновку.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого повторно 04.11.2014 виконавчим комітетом Розсохуватської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 . Його батьком вказані - ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_4 .

Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 19 лютого 2013 року шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_4 розірвано.

Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 12 квітня 2016 року вирішено стягувати з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_5 на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти в розмірі частини всіх видів її заробітку щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму доходів громадян для дитини відповідного віку, починаючи з 21.03.2016 до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до довідки про склад сім`ї, виданої власнику ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 до складу сім`ї (зареєстрованих) входять: син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; сестра ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Згідно з довідкою від 04.01.2017 № 1 ОСОБА_3 , 2010 року народження навчається в 1 класі Розсохуватського НВК «ДНЗ-ЗОШ І-ІІ ступенів».

У характеристиці Розсохуватського НВК «ДНЗ-ЗОШ І-ІІ ступенів» на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вказано, що дякуючи бабусі ОСОБА_2 та татові ОСОБА_5 , без поважних причин школу не пропускає, хлопчик завжди одягнений охайно, нагодований, забезпечений шкільним приладдям. Тато та бабуся цікавляться дитиною, постійно відвідують виховні заходи та батьківські збори. Мама зовсім не приймає участі у вихованні сина, уваги не приділяє. На батьківські збори та інші виховні заходи не являється, не цікавиться життям дитини. Ніякої матеріальної допомоги від мами дитина не отримує. За час навчання у дитячому садочку та школі вона жодного разу не відвідала Рому, не поцікавилася життям дитини, не привітала з днем народження, не зателефонувала.

Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 17 лютого 2016 року визначено місце проживання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , разом з батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 15 лютого 2016 року визначено місце проживання малолітнього ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , разом з бабусею ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до довідки Розсохуватської сільської ради від 15.05.2017 № 186 ОСОБА_4 на даний час на території села Розсохуватка Катеринопільського району Черкаської області не зареєстрована та не проживає, місцезнаходження її невідоме. Зі слів ОСОБА_2 громадянка ОСОБА_4 проживала на території села Розсохуватка Катеринопільського району Черкаської області без реєстрації з 2010 року по червень 2012 року.

Згідно з висновком органу опіки та піклування Катеринопільської районної державної адміністрації Черкаської області від 07.08.2017 № 682/01-42 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 стосовно малолітнього сина ОСОБА_3 , захищаючи інтереси дитини, в зв`язку з тим, що мати ОСОБА_4 не цікавиться життям та здоров`ям сина, не піклується про фізичний, моральний і духовний розвиток дитини, не відвідує та не надає належної допомоги на утримання малолітнього, чим ухиляється від виконання батьківських обов`язків, орган опіки та піклування райдержадміністрації вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 стосовно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до довідки Доброводівської сільської ради Уманського району Черкаської області від 23.03.2017 № 02-11/73 ОСОБА_4 зареєстрована в АДРЕСА_3 . На території села не проживає, рухомого та нерухомого майна за нею не рахується.

Судом встановлено, що відповідач у справі ОСОБА_4 проживає окремо від сина ОСОБА_3 , участі у вихованні та дитини не бере, не цікавиться його здоров`ям, навчанням, моральним та духовним розвитком. Будь-яких заперечень щодо позбавлення її батьківських прав стосовно сина протягом тривалого розгляду справи жодного разу не подавала.

Підстави, порядок та правові наслідки позбавлення особи батьківських прав визначені статтями 164-166 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ст. 150 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов`язані виховувати дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст. 157 Сімейного кодексу України вирішення питань щодо виховання дитини здійснюється батьками спільно; той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Пунктом 2 частини 164 Сімейного Кодексу України передбачено, що підставою для позбавлення батьків або одного з них батьківських прав, може бути ухилення останніх від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей, засудження за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава позбавлення батьківських прав, можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Пунктом 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» від 30.03.2007 визначено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

На підставі наведеного вище, суд дійшов переконання, що відповідач ОСОБА_4 злісно ухиляється від виконання встановлених законом батьківських обов`язків по вихованню свого сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не проявляє жодного інтересу до дитини та не опікується нею, тому є підстави для позбавлення її батьківських прав щодо сина.

Згідно з вимогами ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Враховуючи те, що позивачі звільнені від сплати судового збору за звернення до суду з позовною заявою, оскільки є особами з інвалідністю ІІ групи, судовий збір відповідно до вимог статті 141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

Керуючись ст. ст. 11, 12, 13, 82, 141, 258, 259, 263-265, 268, 272, 280-283 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , батьківських прав щодо її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , на користь держави судовий збір у розмірі 640 (шістсот сорок) гривень 00 копійок.

Роз`яснити, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення апеляційної скарги.

Учасник справи, якому копія рішення суду не була вручена у день його складення, має право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 ; АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Позивач: ОСОБА_2 ; АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_4 ; АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Третя особа: ОСОБА_5 ; АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Третя особа: Орган опіки та піклування Дмитрушківської сільської ради Уманського району Черкаської області: вул. Петропавлівська, 19, с. Дмитрушки, Уманський район, Черкаська область.

Третя особа: Орган опіки та піклування Розсухуватської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області (орган опіки та піклування Катеринопільської селищної ради); вул. Соборна, 12, селище Катеринопіль, Звенигородський район, Черкаська область, 20501, код ЄДРПОУ 04409364.

Суддя О.І.Єщенко

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118495254
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —705/1238/17

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Білик О. В.

Ухвала від 24.03.2017

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Коваль А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні