Постанова
від 04.04.2024 по справі 23/448-б
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" квітня 2024 р. Справа№ 23/448-б

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Копитової О.С.

суддів: Буравльова С.І.

Михальської Ю.Б.

за участю секретаря судового засідання: Гріщенко А.О.

та представників сторін згідно протоколу судового засідання,

розглянувши матеріали апеляційних скарг Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури

на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року

(повний текст складено 23.11.2021 року)

у справі № 23/448-б (суддя Пасько М.В.)

за заявою Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі міста Києва

до відкритого акціонерного товариства «Науково-дослідне медичне об`єднання «Діалір»

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б відмовлено в задоволенні скарги голови комісії з припинення товариства з обмеженою відповідальністю «Луїза ЛТД» Тиркус Г.О. від 27.07.2021 року № 03/21; затверджено звіт керуючого санацією відкритого акціонерного товариства «Науково-дослідне медичне об`єднання «Діалір» у справі №23/448-б; припинено процедуру санації у справі № 23/448-б у зв`язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника відкритого акціонерного товариства «Науково-дослідне медичне об`єднання «Діалір»; припинено повноваження арбітражного керуючого Куделі М.О., як керуючого санацією відкритого акціонерного товариства «Науково-дослідне медичне об`єднання «Діалір»; закрито провадження у справі №23/448-б про банкрутство відкритого акціонерного товариства «Науково-дослідне медичне об`єднання «Діалір»; припинено дію мораторію та вирішено інші процедурні питання.

Не погоджуючись з зазначеною ухвалою, Фонд державного майна України (апелянт 1) звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить винести рішення, яким скасувати ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року про банкрутство відкритого акціонерного товариства «Науково-дослідне медичне об`єднання «Діалір» ( надалі по тексту - ВАТ ««НДМО «Діалір», боржник) повністю та повернути справу на новий розгляд на стадію санації.

Обґрунтовуючи, апеляційну скаргу апелянт-1 вказує, що суд першої інстанції не взяв до уваги його клопотання про відкладення розгляду справи до прийняття рішення Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду за касаційними скаргами Київської міської прокуратури, до якої приєднався Фонд державного майна України та Міністерства охорони здоров`я України, яким оскаржено в касаційному порядку Постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року, якою відмовлено в задоволенні апеляційних скарг про скасування ухвали господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, якою затверджено план санації ВАТ «НДМО «Діалір».

Апелянт 1 зазначає, що планом санації передбачено відчуження нерухомого майна за заниженою вартістю, а закриття провадження у справі унеможливить повернення відчужених активів ВАТ ««НДМО «Діалір», що призведе до знецінення належного державі пакета акцій товариства у розмірі 95,6% статутного капіталу, у зв`язку з чим апелянт вважає, що справа № 23/448-б підлягає поверненню на новий розгляд на стадію санації.

Також, не погоджуючись з зазначеною ухвалою, Міністерство охорони здоров`я України (надалі по тексту - апелянт 2) звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б задовольнити, скасувати оскаржувану ухвалу, а справу направити до суду першої інстанції для подальшого розгляду.

В обґрунтуваннях апеляційної скарги апелянт 2 зазначає, що судом першої інстанції не було надано оцінки тому, що затверджений план санації не відповідає вимогам ст. 18 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», оскільки не містить заходів спрямованих на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника.

Суд першої інстанції не надав належної оцінки обставинам справи, що призвело до затвердження плану санації, за умовами якого фактично має бути відчужено з порушенням вимог законодавства майно підприємства-боржника із значною державною часткою відповідно до висновку про ринкову вартість майна боржника, складеного у 2019 році без відновлення платоспроможності боржника.

На думку апелянта 2, висновок про ринкову вартість майна боржника, що зазначений у плані санації, не може бути використаний при передачі інвесторам права власності на об`єкти незавершеного будівництва боржника, оскільки не передбачає мети продажу об`єкта оцінки та складений у 2019 році.

Таким чином, апелянт 2 вважає, що прийняття судом першої інстанції рішення про затвердження звіту керуючого санацією, припинення процедури санації у зв`язку з виконанням Плану санації боржника і відновленням платоспроможності боржника та про визнання за інвесторами права власності на відповідні майнові активи боржника згідно ч. 3 ст. 18 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» є підставою для здійснення державної реєстрації за інвесторами права власності на відповідне майно боржника згідно з планом санації боржника, що суперечить інтересам держави та безпідставної втрати державного майна.

Також, не погоджуючись з винесеною ухвалою, Київська міська прокуратура (надалі по тексту - апелянт 3) звернулась до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року в частині затвердження звіту керуючого санацією ВАТ «Науково-дослідне медичне обладнання «Діалір» від 20.08.2021 року, припинення процедури санації та закриття провадження, з направленням справи №23/448-б до суду першої інстанції для подальшого розгляду.

В обґрунтуваннях поданої апеляційної скарги апелянт 3 зазначає, що оскаржувана ухвала прийнята з невірним застосуванням приписів ст.ст. 16, 21 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» та з порушенням вимог ст. 86 Господарського процесуального кодексу України щодо всебічного дослідження обставин стосовно досягнення мети санації, виконання умов плану санації, а також судом першої інстанції не враховано факт оскарження прокурором та органом управління судових рішень, якими затверджено план санації.

При цьому, апелянт 3 вказує, що в процедурі санації не відбулось оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а отже мета процедури санації на час завершення провадження у справі про банкрутство не досягнуто, проте вказані обставини не враховані судом під час прийняття оскаржуваної ухвали.

Також апелянт -3 вважає, що і затвердження плану санації відбулось з порушенням вимог законодавства, за відсутності належно проведеної оцінки майна боржника.

Таким чином, ухвала господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року, підлягає скасуванню на підставі ст. 280 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями та протоколів передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу)(складу суду) від 28.12.2021року апеляційну скаргу Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Пантелієнко В.О., судді: Поляков Б.М., Копитова О.С.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 29.12.2021 року у справі № 23/448-б відкрито апеляційне провадження за апеляційними скаргами Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б, об`єднано апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б в одне апеляційне провадження та призначено справу до розгляду.

03.02.2022 року через відділ документообігу суду від арбітражної керуючої Куделі М.О. надійшов відзив на апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури, в якому остання просить суд апеляційної інстанції апеляційні скарги залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу - без змін.

Обґрунтовуючи поданий відзив арбітражна керуюча зазначає, що 25.06.2019 року відбулися засідання загальних зборів та комітету кредиторів боржника, на яких одноголосно були прийняті рішення про схвалення плану санації боржника.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року у даній справі, яка залишена без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року, зокрема, продовжено строк процедури санації у даній справі на повноваження керуючого санацією боржника арбітражного керуючого Куделі М.О. на шість місяців, тобто до 10.12.2021 року; затверджено план санації боржника, який схвалений 25.06.2019 року рішенням загальних зборів та комітетом кредиторів та погоджений Міністерством охорони здоров`я листом №10-13/50100/2-19 від 28.12.2019 року.

Арбітражна керуюча наголошує, що на дату розгляду даної справи апеляційним судом, - відповідно до банківської виписки з санаційного рахунку інвестори ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс», ТОВ «Хатмент», ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» на виконання плану санації перерахували на рахунок боржника кошти у розмірі 54 246 792, 35 грн.; керуючим санацією боржника відповідні кошти у розмірі 54 246 792, 35 грн. були спрямовані на погашення вимог кредиторів у справі № 23/448-б в порядку черговості, передбачених планом санації; план санації боржника затверджений ухвалою місцевого суду від 10.06.2021 року, виконано; 31.08.2021 року відбулися засідання зборів та комітету кредиторів, на яких одноголосно прийнято рішення про затвердження звіту керуючого санацією боржника та визнано роботу керуючого санацією Куделі М.О. такою, що відповідає вимогам чинного законодавства.

Арбітражна керуюча щодо апеляційної скарги Фонду державного майна України зазначає, що апеляційна скарга Фонду ґрунтується виключно на припущеннях, оскільки не містить жодного доказу, який свідчить про «занижену» вартість майна боржника.

Також арбітражна керуюча наголошує, що провадження у справі про банкрутство ВАТ «НДМО «Діалір» здійснювалося згідно Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013 року. Однак, в апеляційній скарзі Фонд державного майна України здійснює посилання на норми Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній після 19.01.2013 року, які до спірних правовідносин не застосовується.

Таким чином, апеляційна скарга Фонду державного майна України підлягає залишенню без задоволення.

Щодо апеляційної скарги Міністерства охорони здоров`я України то арбітражна керуюча зазначає, що 25.06.2019 року відбулися засідання загальних зборів та комітету кредиторів боржника, на яких одноголосно були прийняті рішення про схвалення плану санації боржника.

Листом від 28.12.2019 року Міністерство охорони здоров`я України повідомило про погодження плану санації боржника, копія листа міститься в матеріалах справи.

Планом санації боржника було передбачено погашення конкурсної та поточної заборгованості боржника на суму 54 246 792,35 грн. При цьому, вартість активів боржника, що внаслідок виконання зобов`язань боржника третіми особами (інвесторами) згідно планом санації боржника передаються у власність інвесторам за умови повного погашення за рахунок інвесторів вимог кредиторів, складає 31 324 000,00 грн.

Отже, кредиторські вимоги до боржника (54 246 792,35 грн.), які були погашені за рахунок коштів інвесторів на виконання плану санації боржника, значно перевищують ринкову вартість активів боржника, що підлягали передачі інвесторам після виконання ними зобов`язань боржника та повного погашення вимог кредиторів.

Таким чином, арбітражна керуюча Куделя М.О. стверджує, що шляхи відновлення платоспроможності боржника, передбачені планом санації боржника, були схвалені комітетом та зборами кредиторів боржника та погоджені Міністерством охорони здоров`я України.

Крім того, арбітражна керуюча наголошує, що 14.07.2021 року на засіданні комітету кредиторів було прийнято рішення «Затвердити звіт арбітражного керуючого ВАТ «НДМО «Діалір» та визнати роботу керуючого санацією боржника Куделі М.О. такою, що відповідає вимогам діючого законодавства України. Жодних зауважень щодо виконання плану санації боржника або шляхів відновлення платоспроможності боржника від представників Міністерства охорони здоров`я України не надходило.

31.08.2021 року відбулися засідання зборів та комітету кредиторів, на яких одноголосно прийнято рішення про затвердження звіту керуючого санацією боржника та визнано роботу керуючого санацією боржника Куделі М.О. такою, що відповідає вимогам чинного законодавства України.

Таким чином, шляхи відновлення платоспроможності, передбачені планом санації боржника, були схвалені на комітеті та зборах кредиторів боржника 25.06.2019 року та 31.08.2021 року, погоджені листом Міністерства охорони здоров`я України.

Отже, арбітражна керуюча вважає, що станом на 18.11.2021 року план санації боржника виконано в повному обсязі, на рахунок боржника від інвесторів надійшли кошти в розмірі 54 246 792,35 грн., які були використані в порядку черговості, встановлені планом санації, в апеляційній скарзі Міністерство не зазначило правових підстав для скасування оскаржуваної ухвали, що на думку арбітражної керуючої є підставою для залишення апеляційної скарги Міністерства охорони здоров`я України без задоволення, а оскаржуваної ухвали - без змін.

Щодо апеляційної скарги Київської міської прокуратури арбітражна керуюча зазначає, що твердження Київської міської прокуратури, викладені в апеляційній скарзі спростовуються наявними в матеріалах справи доказами та вимогами ст. 21 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Крім того, арбітражна керуюча у поданому відзиві стверджує, що нею станом на 10.06.2021 року було забезпечено додержання вимог законодавства про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні, зокрема в частині проведення актуальної незалежної оцінки нерухомого майна, у тому числі об`єктів незавершеного будівництва, що розташовані за адресою: місто Київ, Деснянський район, вул.. Милославська 58, які належіть ВАТ «НДМО «Діалір», а припущення Київської міської прокуратури про відсутність актуального на час затвердження плану санації висновку про ринкову вартість майна боржника спростовується матеріалами справи.

Крім того, арбітражна керуюча зазначає, що з 2019 року по 2022 рік жоден із учасників провадження у справі про банкрутство боржника, в тому числі Фонд державного майна України, Міністерство охорони здоров`я України та Київська міська прокуратури не надали суду альтернативної незалежної оцінки, яка б спростувала висновки про вартість майна, зазначені у Звіті про незалежну оцінку нерухомого майна, у тому числі об`єктів незавершеного будівництва, що розташовані за адресою: місто Київ, Деснянський район, вул.. Милославська 58, які належіть ВАТ «НДМО «Діалір», що був виконаний ТОВ «Об`єднане підприємство з оцінки та експертизи спеціальних об`єктів і інвестицій»-Україна» станом на 29.03.2019 року.

Таким чином, арбітражна керуюча вважає, що план санації боржника відповідає, як інтересам конкурсних так і поточних кредиторів, серед яких державні органи соціального захисту та податкові органи, суб`єкти державного сектору економіки, колишні працівники боржника, чиї конституційні та інші законні права та інтереси були забезпечені за рахунок коштів інвесторів через 14 років після порушення провадження у справі про банкрутство, так й інтересам самого боржника та його основного акціонера - держави в особі Міністерства охорони здоров`я України.

В зв`язку з викладеним, арбітражна керуюча вважає оскаржувану ухвалу суду такою, що прийнята з додержанням норм матеріального та процесуального права.

08.02.2022 року через відділ документообігу суду від ТОВ «Капітал-Кредит-Ресурс» надійшов відзив на апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури, в якому представник просить суд апеляційної інстанції апеляційні скарги залишити без задоволення, а оскаржувану ухвалу - без змін.

Обґрунтовуючи відзив представник ТОВ «Капітал-Кредит-Ресурс» зазначає, що починаючи з 2007 року і до 2021 року з боку держави як основного акціонера, у тому числі Міністерства охорони здоров`я України як органу управління державним майном, не було надано жодної підтримки, зокрема фінансової, для реалізації заходів, спрямованих на виявлення активів боржника, відновлення фінансової звітності та обліку інвентарних об`єктів, а також збереження активів неплатоспроможного боржника.

Представник наголошує, що усі витрати ВАТ «НДМО «Діалір» були понесені виключно за рахунок приватних кредиторів, які на відміну від основного акціонера виявилися найбільш заінтересованими у збереженні активів боржника, та до цього часу забезпечують збереження активів боржника за власний рахунок та коштів інвесторів без будь-якої фінансової або будь-якої іншої підтримки держави як основного акціонера.

Також представник зазначає, що протягом банкрутства ВАТ «НДМО «Діалір» до посилення охорони його території щонайменше на третині земельної ділянки площею 21,37 га, землекористувачем якої на правах оренди до 12.03.2018 року був боржник, тривало незаконне видобування піску.

В зв`язку з утворенням значної заборгованості з орендної плати за землю та із земельного податку, невиконання умов договору оренди боржником внаслідок його фінансової неспроможності позбавило можливості поновити право тимчасового користування земельною ділянкою на умовах оренди.

Однак, неодноразові звернення керуючого санацією до Міністерства охорони здоров`я України стосовно вжиття заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, зокрема в частині забезпечення фінансування охорони його майна, залишилися поза увагою органу управління державним майном, заходи щодо охорони майна боржника здійснювалися за рахунок приватних кредиторів.

Представник ТОВ «Капітал-Кредит-Ресурс» вказує, що план санації боржника передбачає повне погашення інвесторами вимог кредиторів боржника, у тому числі з поточної кредиторської заборгованості, у розмірі 54 246 792,35 грн. протягом 3-місячного строку з дати затвердження господарським судом плану санації.

Разом з тим, відповідно до укладеного між інвесторами Меморандуму від 08.04.2019 року щодо умов участі інвесторів у процедурі санації боржника план санації передбачає додаткові соціальні зобов`язання інвесторів стосовно завершення будівництва та введення в експлуатацію об`єкта соціального призначення - закладу охорони здоров`я.

Також представник наголошує, що згідно з планом санації кожен з інвесторів у строки та у розмірах, передбачених планом санації, виконує в повному обсязі свої зобов`язання щодо погашення відповідної частини кредиторської заборгованості боржника, у тому числі поточної заборгованості, загальний розмір якої становить 54 246 792,35 грн.

План санації боржника передбачає умови щодо погашення інвесторами вимог кредиторів боржника, у тому числі з поточної кредиторської заборгованості, протягом строку, що не перевищує 3 (трьох) місяців з дати затвердження плану санації боржника судом.

Представник зазначає, що згідно з планом санації боржника кожен з інвесторів у строки та у розмірах, передбачених планом санації, виконав в повному обсязі свої зобов`язання щодо погашення відповідної частини кредиторської заборгованості боржника, у тому числі поточної заборгованості, шляхом перерахування грошових коштів на санаційний рахунок боржника для подальшого перерахування керуючим санацією боржника вказаних коштів на користь відповідних кредиторів.

Відповідно до плану санації боржника виконання у повному обсязі окремих зобов`язань відповідного інвестора підтверджується актом звірки розрахунків, що підписується керуючим санацією боржника з відповідним інвестором. Всі вказані акти наявні в матеріалах справи.

Також представник зазначає, що згідно з планом санації боржника внаслідок повного погашення кредиторської заборгованості боржника, у тому числі поточної заборгованості, загальний розмір якої становить 54 246 792,35 грн., інвестори мають право отримати майнові активи боржника, загальна ринкова вартість яких становить 31 324 000,00 грн., тобто загальний розмір кредиторської заборгованості боржника більш як у 1,7 рази перевищує ринкову вартість майнових активів боржника.

Представник вважає, що план санації боржника не передбачає продаж майна боржника, оскільки навіть за умови продажу усіх наявних активів боржника - об`єктів незавершеного будівництва, що фактично є неліквідними активами, за їх ринковою вартістю, отриманих внаслідок продажу коштів буде недостатньо для повного погашення заборгованості перед кредиторами, а передбачає задоволення вимог кредиторів шляхом погашення боргу боржника інвесторами та обмін вимог кредиторів на активи боржника відповідно до встановленого планом санації боржника розподілу майнових активів боржника між інвесторами.

Таким чином, доводи апелянтів щодо невідповідності плану санації боржника спростовуються передбаченими планом санації заходами та умовами участі інвесторів у повному відновленні платоспроможності боржника.

На думку представника, наведені в апеляційних скаргах доводи в дійсності є припущеннями та спростовуються фактичними обставинами виконання плану санації, повного задоволення за рахунок інвесторів вимог кредиторів та відновлення платоспроможності ВАТ «НДМО «Діалір» .

Скаржниками не доведено порушень вимог законодавства та невірного застосування норм права при винесенні оскаржуваної ухвали місцевого суду, у тому числі не доведено, що оскаржуваним рішенням порушені права та охоронювані законом інтереси, в зв`язку з чим, на думку представника апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури задоволенню не підлягають.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 15.11.2022 року у справі №23/448-б заяву судді Північного апеляційного господарського суду Пантелієнка В.О. про самовідвід у справі №23/448-б задоволено; матеріали справи №23/448-б передано для здійснення визначення складу судової колегії автоматизованою системою.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду від 22.11.2022 року у зв`язку з задоволенням заяви про самовідвід судді Північного апеляційного господарського суду Пантелієнка В.О. у справі №23/448-б, призначено повторний автоматизований розподіл справи №23/448-б.

Відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу) (складу суду) від 22.11.2022 року апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури передано для розгляду колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Отрюх Б.В., судді: Гарник Л.Л., Поляков Б.М.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 28.11.2022 року апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі №23/448-б прийнято до провадження колегією суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючого судді Отрюха Б.В., суддів: Гарник Л.Л., Полякова Б.М. та призначено до розгляду на 18.01.2023 року.

18.01.2023 року від судді Північного апеляційного господарського суду Гарник Л.Л. надійшла заява про самовідвід від розгляду справи № 23/448-б.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 18.01.2023 року у справі № 23/448-б заяву судді Північного апеляційного господарського суду Гарник Л.Л. про самовідвід від розгляду справи № 23/448-б задоволено; відведено суддю Північного апеляційного господарського суду Гарник Л.Л. від розгляду справи № 23/448-б; справу № 23/448-б передано для здійснення повторного автоматизованого розподілу.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду від 24.01.2023 року у зв`язку із задоволенням заяви судді Північного апеляційного господарського суду Гарник Л.Л. про самовідвід від розгляду даної справи, призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 23/448-б.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.01.2023 року та протоколів передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу)(складу суду) від 24.01.2023 року для розгляду справи № 23/448-б сформовано судову колегію у складі: головуючий суддя Отрюх Б.В., судді: Копитова О.С., Поляков Б.М.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 26.01.2023 року апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі №23/448-б прийнято до провадження колегією суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючого судді Отрюха Б.В., суддів: Копитова О.С., Полякова Б.М. та призначено до розгляду на 01.03.2023 року.

22.02.2023 року на електронну адресу суду від арбітражної керуючої Куделі М.О. надійшли пояснення по справі.

В поданих поясненнях арбітражна керуюча зазначає, що 05.11.1990 року Спільною постановою ВО «Укргазпром» і Міністерства охорони здоров`я УРСР було прийнято рішення щодо створення Науково-дослідного клініко-реабілітаційного центру «Діалір», а також, передано останньому функції замовника для проектування і будівництва Республіканської клінічної лікарні на 1000 ліжок в місті Києві.

Наказом Державного комітету України по нафті і газу «Держкомнафтогаз» № 237 від 14.06.1994 року Науково-дослідного клініко-реабілітаційного центру «Діалір» було корпоратизовано у відкрите акціонерне товариство «Діалір».

Достовірна інформація про дату зупинення будівництва комплексу Республіканської клінічної лікарні на 1000 ліжок в місті Києві з консультативною поліклінікою на 1200 відвідувань за зміну відсутня, за окремими даними будівництво зупинене на початку 2000 років.

В той же час в 2017 році щодо ВАТ «Науково-дослідне медичне обладнання «Діалір» було порушено провадження у справі про банкрутство у зв`язку зі стійкою неплатоспроможністю.

Будівництво комплексу Республіканської клінічної лікарні на 1000 ліжок в місті Києві з консультативною поліклінікою на 1200 відвідувань за зміну під час провадження банкрутства боржника не здійснювалось.

Інформація щодо спроб відновлення будівництва з боку основного інвестора - Міністерства охорони здоров`я України відсутня.

Арбітражна керуюча наголошує, що за час провадження у справі про банкрутство (понад 15 років) державна підтримка, спрямована на відновлення платоспроможності боржника ВАТ «Науково-дослідне медичне обладнання «Діалір», не надавалась.

Об`єкти незавершеного будівництва, що розташовані за адресою: місто Київ, Деснянський район, вул. Милославська 58, потребували значних щомісячних витрат на їх охорону та збереження, покриття яких за рахунок боржника було фактично не можливим з огляду на його фінансовий стан.

З 2007 року за час провадження у справі про банкрутство утворилась значна поточна заборгованість боржника, на яку не поширювалась дія мораторію, у зв`язку з чим органами державної виконавчої служби неодноразово були накладені арешти на все майно та кошти боржника у фінансових установах.

Заходи, які вживалися боржником для забезпечення охорони та збереження його майна, не давали позитивного результату.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.12.2014 року у даній справі припинено процедуру розпорядження майном боржника; введено процедуру санації, вирішено інші процесуальні питання.

Арбітражна керуюча наголошує, що під час провадження у справі про банкрутство останньою вживалися заходи щодо пошуку інвесторів та відповідного фінансування на добудову Республіканської клінічної лікарні, розташованої за адресою: місто Київ, Деснянський район, вул. Милославська 58, зокрема, 14.01.2016 року в засобах масової інформації в черговий раз було опубліковано відповідне оголошення.

У 2016 році ВАТ «НДМО «Діалір» визнано банкрутом, однак постановою Вищого господарського суду України було скасовано постанову місцевого суду про визнання ВАТ «НДМО «Діалір» визнано банкрутом.

У 2017 році арбітражною керуючою Куделею М.О. було направлено Кабінету Міністрів України листа з проханням повідомити визначені шляхи відновлення платоспроможності ВАТ «НДМО «Діалір». Також направлялися листи до Міністерства охорони здоров`я України, зокрема, щодо вчинення заходів для запобігання банкрутства ВАТ «НДМО «Діалір» , щодо фінансування витрат на охорону майна ВАТ «НДМО «Діалір». Однак, за твердженнями арбітражної керуючої, жодної відповіді Міністерством охорони здоров`я України надано не було.

Арбітражна керуюча стверджує, що під час провадження у справі про банкрутство керуюча санацією боржника для забезпечення механізму реалізації права Міністерства охорони здоров`я України взяти участь у вчиненні заходів з метою збереження майна боржника, вжиття заходів для запобігання банкрутству, систематично зверталася до Міністерства охорони здоров`я України з відповідними листами і пропозиціями.

Однак, за 15 років здійснення провадження у справі про банкрутство ВАТ «НДМО «Діалір» Міністерство охорони здоров`я України або інші органи державної влади участі у вчиненні заходів з метою збереження майна боржника не забезпечили, заходів для запобігання банкрутству не вживали.

Арбітражна керуюча наголошує, що планом санації боржника було передбачено погашення конкурсної та поточної заборгованості боржника в розмірі 54 246 792,35 грн. При цьому, вартість активів боржника, що внаслідок виконання зобов`язань боржника третіми особами (інвесторами) згідно планом санації боржника передаються у власність інвесторам за умови повного погашення за рахунок інвесторів вимог кредиторів, складає 31 324 000,00 грн.

Отже, кредиторські вимоги до боржника (54 246 792,35 грн.), які були погашені за рахунок коштів інвесторів на виконання плану санації боржника, значно перевищують ринкову вартість активів боржника, що підлягали передачі інвесторам після виконання ними зобов`язань боржника та повного погашення вимог кредиторів.

Передбачені планом санації грошові зобов`язання інвесторів ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс», ТОВ «Хатмент», ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» в частині погашення конкурсної та поточної кредиторської заборгованості виконані в повному обсязі протягом встановленого 3-місячного строку.

Арбітражна керуюча наголошує, що керуючим санацією боржника відповідні кошти інвесторів у загальному розмірі 54 246 792,35 грн. були спрямовані на повне погашення вимог кредиторів у справі №23/448-б в порядку черговості, передбаченими планом санації.

Також арбітражна керуюча зазначає і про те, що виконання щодо добудови закладу медичного профілю першочергово потребує визначення з боку Міністерства охорони здоров`я України, як головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров`я, необхідної для спеціалізації закладу охорони здоров`я та відповідних вимог до проекту добудови, з урахуванням встановленої за результатами незавершеного будівництва з найбільш високим ступенем будівельної готовності.

Проте, з дати погодження плану санації боржника від Міністерства охорони здоров`я України не надходило жодних пропозицій щодо спеціалізації закладу охорони здоров`я та вимог до проекту добудови.

На думку арбітражної керуючої, оскільки, на виконання плану санації було сплачено конкурсну та поточну заборгованість, що призвело до відновлення платоспроможності боржника, подальша діяльність боржника, в тому числі й господарська, не обмежується виключно положеннями плану санації та додатковими зобов`язаннями інвесторів щодо створення закладу охорони здоров`я.

Передбачені планом санації боржника шляхи відновлення платоспроможності боржника, в тому числі оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, як закладу охорони здоров`я саме після закриття провадження у справі про банкрутство, були схвалені на комітеті кредиторів боржника та зборах кредиторів боржника 25.06.2019 року та 31.08.2021 року, а також погоджені листом Міністерства охорони здоров`я України від 28.12.2019 року.

Таким чином, арбітражна керуюча вважає, що керуючою санацією боржника додержано вимоги Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» щодо порядку розробки, погодження плану санації боржника та визначених шляхів відновлення платоспроможності боржника у процедурі санації, а також додатково передбачені заходи щодо забезпечення за рахунок інвесторів можливості ведення фінансово-господарської діяльності боржника після завершення санації.

Отже, на підставі викладеного, арбітражна керуюча вважає, що апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури задоволенню не підлягають.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду № 09.1-08/654/23 від 27.02.2023 у зв`язку з перебуванням судді Копитової О.С. у відпустці, призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 23/448-б.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями та протоколів передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу)(складу суду) від 27.02.2023 року апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури передано для розгляду колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Отрюх Б.В., судді: Поляков Б.М., Шапран В.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 01.03.2023 року апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі №23/448-б прийнято до провадження колегією суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючого судді Отрюха Б.В., суддів: Полякова Б.М., Шапрана В.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 01.03.2023 року оголошено перерву до 27.03.2023 року.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 27.03.2023 року розгляд справи №23/448-б відкладено на 12.04.2024 року.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.04.2024 року відмовлено у задоволенні клопотання ТОВ «Фінансова компанія «Прайм-Фінанс» про зупинення провадження у справі. Відмовлено у задоволенні клопотання арбітражного керуючого Куделі М.О. про зупинення провадження у справі.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.04.2024 року оголошено перерву до 10.05.2023 року.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 24.04.2024 року зупинено апеляційне провадження за апеляційними скаргами Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б до моменту перегляду касаційної скарги Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 02.11.2022 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 01.03.2023 року у справі № 23/448-б. Справу № 23/448-б направлено до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

17.08.2023 року на електронну адресу суду від арбітражної керуючої Куделі М.О. надійшло клопотання вжиття заходів забезпечення вимог кредиторів.

06.09.2023 року до Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №23/448-б.

Під час перевірки матеріалів справи було встановлено, що постановою Північного апеляційного господарського суду від 01.03.2023 року колегією суддів у складі: Отрюха Б.В. (головуючий суддя), Полякова Б.М., Шапрана В.В. апеляційні скарги Фонду державного майна України та Київської міської прокуратури залишено без задоволення; ухвалу господарського суду міста Києва від 02.11.2022 року у справі № 23/448-б залишено без змін.

В подальшому, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 19.07.2023 року касаційні скарги Київської міської прокуратури, до якої приєдналось Міністерство охорони здоров`я України, та Фонду державного майна України задоволено; постанову Північного апеляційного господарського суду від 01.03.2023 року та ухвалу господарського суду міста Києва від 02.11.2022 року у справі № 23/448-б скасовано; справу № 23/448-б у скасованій частині направлено на новий розгляд до господарського суду міста Києва.

Враховуючи вище викладене, 18.09.2023 року судді Північного апеляційного господарського суду Отрюх Б.В., Поляков Б.М., Шапран В.В. подали заяву про самовідвід.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 18.09.2023 року задоволено заяву суддів Північного апеляційного господарського суду Отрюха Б.В., Полякова Б.М., Шапрана В.В. про самовідвід у справі № 23/448-б. Справу № 23/448-б передано для здійснення визначення складу судової колегії автоматизованою системою у відповідності до положень п.п.17.4 п.17 ч.1 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду від 21.09.2023 року, у зв`язку з задоволенням заяви про самовідвід суддів Отрюха Б.В., Полякова Б.М., Шапрана В.В., призначено повторний автоматизований розподіл справи.

Відповідно до витягу з протоколу автоматичного визначення складу колегії суддів та протоколів передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу)(складу суду) від 21.09.2023 року, для розгляду справи № 23/448-б за апеляційними скаргами Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури сформовано колегію у складі головуючого судді: Копитової О.С. суддів: Буравльова С.І., Агрикової О.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 25.09.2023 року прийнято до свого провадження апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б та призначено до розгляду на 18.10.2023 року.

17.10.2023 року на електронну адресу суду від представника ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» надійшло клопотання про зупинення провадження у справі №23/448-б до набрання законної сили рішенням господарського суду міста Києва у справі №23/448-б щодо затвердження плану санації за результатами нового розгляду.

18.10.2023 року на електронну адресу суду від арбітражного керуючого Куделі М.О. надійшло клопотання про зупинення провадження у справі №23/448-б до набрання законної сили рішенням господарського суду міста Києва у справі №23/448-б щодо затвердження плану санації за результатами нового розгляду.

Крім того, 18.10.2023 року через відділ документообігу суду від Київської міської прокуратури надійшли пояснення у справі, в яких зазначено, що оскільки Верховним Судом скасовано судові рішення про затвердження плану санації в редакції 2019 року, а також необхідність виконання вказівок суду касаційної інстанції на новому розгляді, ухвала господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року про затвердження звіту керуючого санацією, припинення процедури санації у зв`язку із виконанням зазначеного плану санації та закриття провадження у справі про банкрутство є передчасною, прийнятою з порушенням норм матеріального та процесуального права та такою, що підлягає скасуванню.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 18.10.2023 року відмовлено в задоволенні клопотання ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» та арбітражної керуючої Куделі М.О. про зупинення провадження у справі №23/448-б.

18.10.2023 року в судовому засіданні оголошено перерву до 22.11.2023 року.

16.11.2023 року на електронну адресу суду від арбітражного керуючого Куделі М.О. надійшли заяви про відвід судді Агрикової О.В. та судді Буравльова С.І. від розгляду справи №23/448-б.

20.11.2023 року через підсистему «Електронний суд» від представника ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» надійшли пояснення у справі.

В поданих поясненнях представник зазначає, що доводи апелянтів щодо незаконності на їх погляд ухвали місцевого суду від 18.11.2021 року у даній справі про затвердження звіту та виконання плану санації зводяться до двох позицій: апелянти не погоджуються зі змістом та погодженням плану санації, який затверджено ухвалою місцевого суду від 10.06.2021 року та зазначають про скасування ухвали місцевого суду від 10.06.2021 року про затвердження плану санації та скасування ухвали місцевого суду від 02.11.2022 року про повторне затвердження плану санації.

При цьому, жоден із апелянтів не висуває будь-яких заперечень по суті ухвали господарського міста Києва від 18.11.2021 року, а саме, щодо того, що кошти в повному обсязі на виконання ухвали місцевого суду від 10.06.2021 року плану санації були перераховані інвесторами на рахунок боржника, який в свою чергу спрямував кошти на погашення усієї кредиторської конкурсної та поточної заборгованостей, що призвело до відновлення платоспроможності боржника; керуючим санацією боржника були проведені всі необхідні дії щодо виконання плану санації та закриття провадження у справі про банкрутство боржника.

Тобто, на думку представника ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс», апелянти по суті погоджуються з законністю ухвали місцевого суду від 18.11.2021 року.

Представник зазначає, що доводи апелянтів не можуть жодним чином стосуватись законності ухвали місцевого суду від 18.11.2021 року про затвердження виконання плану санації, яка є іншою - заключною стадією процедури санації, а заперечення та незгода апелянтів із іншою процедурою санації боржника, яка закінчується ухвалою про затвердження плану санації можуть бути викладені в їх апеляційних скаргах виключно щодо ухвали від 10.06.2021 року.

Крім того, представник наголошує, що ухвала місцевого суду від 18.11.2021 року прийнята місцевим судом вже після перегляду ухвали місцевого суду від 10.06.2021 року Північним апеляційним господарським судом, та була залишена без змін.

Тобто, ухвала місцевого суду від 10.06.2021 року на дату затвердження ухвалою місцевого суду від 18.11.2021 року звіту про виконання плану санації та закриття провадження у справі про банкрутство боржника була чинною та обов`язковою для виконання.

Таким чином, представник ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» просить суд апеляційної інстанції у задоволенні апеляційних скарг Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б відмовити.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 20.11.2023 року визнано необґрунтованим відвід арбітражної керуючої Куделі М.О., заявлений суддям Північного апеляційного господарського суду Агриковій О.В. та Буравльову С.І. від розгляду справи №23/448-б. Матеріали справи передати для здійснення визначення складу судової колегії автоматизованою системою з метою розгляду заяв про відвід.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 21.11.2023 року було визнано необґрунтованим, заявлений арбітражною керуючою Куделею М.О. відвід суддів Агрикової О.В. та Буравльова С.І. від розгляду справи № 23/448-б, а матеріали справи 24.11.2023 року були повернуті головуючому судді.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 27.11.2023 року розгляд апеляційних скарг Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури призначено на 11.01.2024 року.

11.01.2024 року на електронну адресу суду від арбітражної керуючої Куделі М.О. надійшло клопотання про закриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Міністерства охорони здоров`я України, яке обґрунтоване тим, що заявник апеляційної скарги Міністерство охорони здоров`я України втратило процесуальну дієздатність як учасник провадження у справі про банкрутство.

Представник зазначає, що відповідно до листа від 30.10.2023 року Фонд державного майна України повідомив, що відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.07.2022 року №683-р повноваження з управління корпоративними правами держави у статутному капіталі ВАТ «НДМО «Діалір» підлягають передачі зі сфери управління Міністерства охорони здоров`я України до Фонду державного майна України.

Однак, у зв`язку з тим, що за даними реєстру корпоративних прав держави акції Товариства існують у документальній формі випуску акцій, їх зарахування на рахунок держави на сьогодні не є можливим. З метою вирішення зазначеного питання, Міністерством економіки України у співпраці з Фондом розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до деяких розпоряджень Уряду, зокрема й до розпорядження №683-р. З моменту набрання чинності вказаною постановою Уряду повноваження з управління корпоративними правами Товариства перейдуть до Фонду.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 11.01.2024 року розгляд справи № 23/448-б відкладено на 25.01.2024 року. Вирішено інші процесуальні питання.

24.01.2024 року через підсистему «Електронний суд» від Міністерства охорони здоров`я України надійшло клопотання про долучення документів, а саме, копія листів щодо перевірки плану санації, підписаного першим заступником Міністерства охорони здоров`я України Семиволосом А.В., копія Акту комісії з перевірки обставин щодо підписання листа Міністерства охорони здоров`я від 28.12.2019 року№10-13/50100/2-19 та копія листа Київської міської прокуратури.

25.01.2024 року через відділ документообігу суду від Київської міської прокуратури надійшли пояснення по справі, в яких зазначено, що під час процедури санації боржника розроблялися заходи з відновлення платоспроможності боржника шляхом виконання зобов`язань боржника перед кредиторами інвесторами, які у подальшому отримують пропорційно до погашених кредиторських вимог право власності на майно боржника на загальну суму 31,3 млн. грн.., визначену відповідно до висновку №00059 про ринкову вартість об`єкта нерухомого майна на вул.. Милославській, 58 у місті Києві, що належить ВАТ «Науково-дослідне медичне обладнання «Діалір», з датою оцінки станом на 29.03.2019 року.

Також у поясненнях зазначено, що розроблені у справі санаційні заходи передбачали зобов`язання інвесторів щодо завершення будівництва та введення в експлуатацію об`єктів соціального призначення - закладів охорони здоров`я, в залежності від існуючих потреб, а також можливість укладення з Міністерством охорони здоров`я України меморандуму щодо врегулювання зобов`язання інвесторів завершити будівництво майна боржника як закладу медичного профілю.

При цьому, постановою Верховного Суду від 27.02.2022 року скасовано ухвалу господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, якою затверджено план санації в редакції 2019 року з відповідним розподілом майнових активів боржника на користь інвесторів, а справу №23/448-б направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Враховуючи викладене, відсутні підстави завершення процедури санації та відповідно затвердження звіту про виконання плану санації в редакції 2019 року, який є нечинним, а також закриття провадження у справі про банкрутство №23/448-б

За вказаних обставин, на думку Київської міської прокуратури, подані апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б підлягають задоволенню.

25.01.2024 року через підсистему «Електронний суд» від ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» надійшло клопотання про долучення документів.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 25.01.2024 року розгляд справи №23/448-б відкладено на 01.02.2024 року.

29.01.2024 року на електронну адресу суду від арбітражної керуючої Куделі М.О. надійшло клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 31.01.2024 року у задоволенні клопотання арбітражної керуючої Куделі М.О. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №23/448-б відмовлено,

01.02.2024 року на електронну адресу суду від арбітражної керуючої Куделі М.О. надійшли заперечення щодо клопотання Міністерства охорони здоров`я України про долучення доказів, в яких остання зазначає, що на її думку подане клопотання Міністерства охорони здоров`я України має бути залишено без розгляду, у зв`язку з тим, що подані Міністерством охорони здоров`я України документи датовані 2023-2024 роками та, на думку арбітражної керуючої, не існували на дату ухвалення оскаржуваного рішення 18.11.2021 року.

01.02.2024 року у судовому засіданні оголошено перерву до 08.02.2024 року.

01.02.2024 року на електронну адресу суду від арбітражної керуючої Куделі М.О. надійшло клопотання, в якому остання, зокрема, клопоче про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 02.02.2024 року клопотання арбітражної керуючої Куделі М.О. про проведення судового засідання в режимі відеоконференції задоволено та призначено судове засідання в режимі відеоконференції.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду від 08.02.2024 року, у зв`язку з перебуванням судді Агрикової О.В., яка не є головуючим суддею (суддею-доповідачем), у відпустці призначено повторний автоматизований розподіл справи.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.02.2024 року, для розгляду справи сформовано колегію у складі головуючого судді: Копитової О.С. суддів: Буравльова С.І., Козир Т.П.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду 08.02.2024 року справу №23/448-б за апеляційними скаргами Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року прийнято до провадження у визначеному складі. Розгляд справи №23/448-б призначено на 07.03.2024 року в режимі відеоконференції.

Розпорядженням керівника апарату Північного апеляційного господарського суду від 06.03.2024 року, у зв`язку з перебуванням судді Козир Т.П., яка не є головуючим суддею (суддею-доповідачем), на лікарняному, призначено повторний автоматизований розподіл справи.

Відповідно до витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.03.2024 року, для розгляду справи сформовано колегію у складі головуючого судді: Копитової О.С. суддів: Буравльова С.І., Михальської Ю.Б.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 06.03.2024 року справу №23/448-б за апеляційними скаргами Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року прийнято до провадження у визначеному складі. Розгляд справи №23/448-б призначено на 04.04.2024 року в режимі відеоконференції.

04.04.2024 року представники сторін, які з`явилися в судове засідання надали усні пояснення.

04.04.2024 року оголошено вступну та резолютивну частини постанови у даній справі.

Згідно зі ст. 270 Господарського процесуального кодексу України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі.

У відповідності до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Як вбачається з матеріалів справи, заявник Управління Пенсійного фонду України в Деснянському районі міста Києва звернувся до господарського суду міста Києва з заявою про порушення справи про визнання ВАТ ««НДМО «Діалір» банкрутом, оскільки останній неспроможний сплатити борг.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 18.09.2007 року порушено провадження у справі.

На виконання вимог ухвали господарського суду міста Києва від 29.10.2007 року заявником подано оголошення про порушення справи про банкрутство боржника, яке опубліковано у газеті «Голос України» № 218 (4218) за 27.11.2007 року.

Ухвалою попереднього засідання господарського суду міста Києва від 09.06.2008 року затверджено реєстр вимог кредиторів.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.12.2014 року введено процедуру санації та призначено керуючим санацією арбітражного керуючого Куделю М.О.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року залучено інвесторів у справу, затверджено план санації боржника, продовжено строк процедури санації у справі № 23/448-б та повноваження керуючого санацією боржника на шість місяців, тобто до 10.12.2021 року.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 13.07.2021 року задоволено клопотання керуючого санацією боржника про скасування арештів з майна боржника.

03.09.2021 керуючим санацією боржника до господарського суду міста Києва подано звіт за наслідками проведеної процедури санації у справі.

03.09.2021 року керуючим санацією боржника до господарського суду міста Києва подано клопотання про припинення процедури санації, у зв`язку з виконанням плану санації і відновлення платоспроможності боржника.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б зокрема, затверджено звіт керуючого санацією ВАТ «НДМО «Діалір» у справі №23/448-б; припинено процедуру санації у справі № 23/448-б у зв`язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника ВАТ «НДМО «Діалір»; припинено повноваження арбітражного керуючого Куделі М.О., як керуючого санацією ВАТ ««НДМО «Діалір»; закрито провадження у справі №23/448-б про банкрутство ВАТ «НДМО «Діалір»; припинено дію мораторію та вирішено інші процедурні питання.

Зазначена ухвала в частині затвердження звіту керуючого санацією ВАТ «НДМО «Діалір» у справі №23/448-б; припинення процедури санації у справі № 23/448-б у зв`язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника ВАТ «НДМО «Діалір»; припинення повноваження арбітражного керуючого Куделі М.О., як керуючого санацією ВАТ «НДМО «Діалір»; закриття провадження у справі №23/448-б про банкрутство ВАТ «НДМО «Діалір» і переглядається судом апеляційної інстанції.

Розглянувши доводи апеляційних скарг, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури слід залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б в оскаржуваній частині - без змін, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Разом з тим, 21.04.2019 року набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 18.10.2018 року №2597-VIII, який введено в дію 21.10.2019 року, однак, приймаючи до уваги, те, що справа №23/448-б про визнання банкрутом ВАТ «НДМО «Діалір» перебуває на стадії санації, розгляд даної справи здійснюється відповідно до положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», в редакції чинній до 19.01.2013 року (надалі по тексту Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції чинній до 19.01.2013 року).

Відповідно до п. ч. 1 ст. 40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», господарський суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо: затверджено звіт керуючого санацією боржника в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за п`ятнадцять днів до закінчення санації, а також за наявності підстав для дострокового припинення санації керуючий санацією зобов`язаний надати комітету кредиторів письмовий звіт і повідомити членів комітету кредиторів про час і місце проведення засідання комітету кредиторів.

Звіт керуючого санацією має містити: баланс боржника на останню звітну дату; рахунок прибутків і збитків боржника; відомості про наявність у боржника грошових коштів, які можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів боржника; відомості про дебіторську заборгованість боржника на дату подання звіту та про нереалізовані права вимоги боржника; відомості про стан кредиторської заборгованості боржника на дату подання звіту.

До звіту керуючого санацією додаються докази задоволення вимог конкурсних кредиторів згідно з реєстром.

Згідно ч. 4 ст. 21 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» звіт керуючого санацією має бути розглянутий комітетом кредиторів не пізніше десяти днів від дати його надходження.

За наслідками розгляду звіту керуючого санацією комітет кредиторів приймає рішення про звернення до господарського суду з клопотанням щодо: припинення процедури санації у зв`язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника; продовження встановленого строку процедури санації; припинення процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; припинення процедури санації і укладення мирової угоди. У разі виникнення обставин, що є підставою для припинення процедури санації, комітет кредиторів може прийняти відповідне рішення за відсутності звіту керуючого санацією.

Якщо комітетом кредиторів не прийнято жодне з цих рішень або таке рішення не подано в господарський суд протягом п`ятнадцяти днів з дня закінчення санації чи виникнення підстав для її дострокового припинення, господарський суд розглядає питання про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в порядку, передбаченому цим Законом.

Звіт керуючого санацією, розглянутий комітетом кредиторів, і протокол засідання комітету кредиторів направляються в господарський суд не пізніше п`яти днів після дати проведення засідання комітету кредиторів

До звіту керуючого санацією додаються реєстр вимог кредиторів і, за наявності, скарги кредиторів, які голосували проти прийнятого комітетом кредиторів рішення або не брали участі в голосуванні.

Звіт керуючого санацією та скарги кредиторів розглядаються на засіданні господарського суду. Про час і місце розгляду повідомляються керуючий санацією та кредитори, які подали скарги.

Якщо комітет кредиторів прийняв рішення про припинення процедури санації у зв`язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника, звіт керуючого санацією підлягає затвердженню господарським судом, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ч. 10 ст. 21 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» про затвердження звіту керуючого санацією або про відмову в затвердженні зазначеного звіту, чи про продовження санації, або про затвердження мирової угоди виноситься ухвала, яка може бути оскаржена у встановленому порядку.

Якщо розрахунки з кредиторами не проведено у строки, передбачені планом санації, господарський суд у разі відсутності клопотання комітету кредиторів про продовження термінів, передбачених планом санації, і внесення відповідних змін до плану санації визнає боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.

Розрахунки з кредиторами, вимоги яких включені до реєстру, проводяться керуючим санацією починаючи з дати, зазначеної у затвердженому господарським судом плані санації, в порядку черговості, установленому статтею 31 цього Закону.

В оскаржуваній ухвалі місцевим судом зазначено, що ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року затверджено план санації ВАТ «НДМО «Діалір», який схвалений 25.06.2019 року рішенням загальних зборів та комітету кредиторів та погоджений Міністерством охорони здоров`я листом № 10-13/50100/2-19 від 28.12.2019.

Станом на дату розгляду звіту судом згідно виписки з санаційного рахунку встановлено, що грошові зобов`язання інвесторів ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс», ТОВ «Хатмент», ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» перед ВАТ «НДМО «Діалір», передбачені планом санації, виконані в повному обсязі.

Також судом встановлено, що між ВАТ «НДМО «Діалір» та інвесторами ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс», ТОВ «Хатмент», ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» були підписані Акти звірки взаєморозрахунків щодо виконання інвесторами затвердженого ухвалою господарського суду міста Києва по справі №23/448-б від 10.06.2021 року плану санації ВАТ «НДМО «Діалір».

Керуючим санацією ВАТ «НДМО «Діалір» відповідні кошти у розмірі 54 246 792,35 грн. були спрямовані на погашення вимог кредиторів у справі №23/448-б в порядку та черговості, передбачених планом санації, що підтверджується випискою по санаційному рахунку.

14.07.2021 року відбулося засідання комітету кредиторів, на якому були прийняті наступні рішення: обрати головою комітету кредиторів ВАТ «НДМО «Діалір» - ТОВ «ФК «Прайм-Фінанс»; затвердити звіт арбітражного керуючого, керуючого санацією ВАТ «НДМО «Діалір» Куделі М.О. (вих. №02-13/3249 від 13.07.2021 року) та визнати роботу керуючого санацією ВАТ «НДМО «Діалір» Куделі М.О. такою, що відповідає вимогам діючого законодавства.

16.07.2021 року у відповідності до вимог ч. 7 ст. 16 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції, чинній до 19.01.2013 року, керуючим санацією ВАТ «НДМО «Діалір» було подано до господарського суду міста Києва клопотання про долучення до матеріалів справи №23/448-б про банкрутство ВАТ «НДМО «Діалір» копії протоколу засідання загальних зборів кредиторів ВАТ «НДМО «Діалір» від 14.07.2021 року та протоколу засідання комітету кредиторів ВАТ «НДМО «Діалір» від 14.07.2021 року.

Судом зазначено, що відповідно до звіту керуючого санацією, з метою виконання плану санації ВАТ «НДМО «Діалір» у встановлені строки, 08.07.2021 року на адресу Міністерства охорони здоров`я України було направлено листа з проханням Міністерство охорони здоров`я України повідомити контактні дані уповноваженої особи, яка здійснюватиме дії щодо відновлення діяльності органів управління ВАТ ««НДМО «Діалір» і призначення його виконавчого органу після відновлення платоспроможності боржника та закриття провадження у справі №23/448-б про банкрутство ВАТ «НДМО «Діалір»; з метою приведення діяльності ВАТ «НДМО «Діалір» у відповідність до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» запропоновано Міністерству охорони здоров`я України сприяти в отриманні від ОСОБА_1 всієї документації ВАТ ««НДМО «Діалір» щодо дематеріалізації акцій товариства, яка була накопичена ОСОБА_1 під час виконання повноважень виконуючого обов`язки голови правління ВАТ «НДМО «Діалір».

На виконання плану санації, затвердженого ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, 18.08.2021 року між ВАТ «НДМО «Діалір» та ТОВ «Хатмент» було підписано Акт приймання-передачі майнових активів боржника, відповідно до якого боржник передав Інвестору, а Інвестор відповідно до встановленого Планом санації розподілу майнових активів боржника між інвесторами прийняв частину майнових активів Боржника.

На виконання плану санації, затвердженого ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, 18.08.2021 року між ВАТ «НДМО «Діалір» та ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» було підписано Акт приймання-передачі майнових активів боржника, відповідно до якого боржник передав інвестору, а інвестор відповідно до встановленого Планом санації розподілу майнових активів Боржника між інвесторами прийняв частину майнових активів Боржника.

На виконання плану санації, затвердженого ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, 18.08.2021 року між ВАТ «НДМО «Діалір» та ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс» було підписано Акт приймання-передачі майнових активів боржника, відповідно до якого Боржник передав Інвестору, а Інвестор відповідно до встановленого Планом санації розподілу майнових активів Боржника між інвесторами прийняв частину майнових активів Боржника.

18.08.2021 року ТОВ «Хатмент», ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс», ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс», як Інвестори, та ВАТ «НДМО «Діалір», на підставі спільного волевиявлення, керуючись нормами законодавства, зокрема Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України №2343-XII), уклали Меморандум щодо умов подальшої участі інвесторів у заходах з відновлення діяльності боржника після завершення процедури санації ВАТ «НДМО «Діалір».

Сторони Меморандуму засвідчили свої дійсні наміри реалізувати відповідно до зазначених у цьому Меморандумі умов права та обов`язки Інвесторів та боржника після завершення процедури санації, передумовами яких у порядку, встановленому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (у редакції Закону України №2343-XII), затвердження звіту керуючого санацією щодо виконання «Плану санації відкритого акціонерного товариства «Науково-дослідне медичне об`єднання «Діалір» у справі №23/448-б про банкрутство, порушеної ухвалою господарського суду міста Києва від 18.09.2007 року», що затверджений ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, а також винесення господарським судом чинних рішень про затвердження звіту керуючого санацією та про закриття провадження у справі №23/448-б про банкрутство Боржника.

Згідно з Планом санації кожен з Інвесторів - ТОВ «Хатмент», ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс», ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс» виконали зобов`язання щодо повного погашення відповідної частини кредиторської заборгованості Боржника, у тому числі поточної заборгованості, загальний розмір якої становить 54 246 792,35 грн., в результаті чого було в повному обсязі задоволено кредиторські вимоги, внесені до реєстру вимог кредиторів Ухвалою Господарського суду м. Києва від 09.06.2008 року, та повністю задоволено вимоги із заробітної плати (поточні і конкурсні) перед 86 працівниками у розмірі 4 829 438,60 грн.

Враховуючи викладене місцевий суд зазначив, що керуючим санацією ВАТ «НДМО «Діалір» виконано заходи, спрямовані на виконання плану санації ВАТ затвердженого ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, затвердженого ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року у справі №23/448-б, та відновлення платоспроможності ВАТ «НДМО «Діалір».

Крім того, судом встановлено, що до звіту керуючого санацією надано баланс станом на 20.08.2021 року, що має позитивне значення та свідчить про збереження суб`єкта господарювання.

Таким чином, суд першої інстанції, 18.11.2021 року покладав в основу прийнятого рішення ухвалу господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, якою було затверджено план санації, і дійшов висновку, що станом на 18.11.2021 року умови затвердженого ухвалою від 10.06.2021 року плану санації виконані і наявні підстави для припинення процедури санації у зв`язку з виконанням плану санації і відновленням платоспроможності боржника.

Як вбачається з матеріалів справи, заперечення апелянтів зводяться до передчасності закриття провадження у справі №23/448-б, оскільки станом на дату затвердження звіту керуючого санацією в касаційному порядку оскаржувалась ухвала про затвердження плану санації від 10.06.2021 року у даній справі, а також той факт, що в подальшому вказана ухвала була скасована постановою Верховного Суду від 27.07.2022 року.

Крім того, апелянти вважають, що судом першої інстанції не було надано оцінки тому, що затверджений план санації не відповідає вимогам ст. 18 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», тобто апелянти фактично не погоджуються із самим планом санації та відповідно з ухвалою, якою він був затверджений.

Колегія суддів враховує заперечення апелянтів, однак вважає за необхідне зазначити, що, як вбачається з матеріалів справи, план санації ВАТ ВАТ «НДМО «Діалір», який було подано на затвердження до господарського суду міста Києва, схвалений 25.06.2019 року рішеннями загальних зборів та комітету кредиторів боржника та погоджений листом Міністерства охорони здоров`я України від 28.12.2019 року №10-13/50100/2-19.

В подальшому, ухвалою господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року затверджено план санації ВАТ «НДМО «Діалір», який схвалений 25.06.2019 року рішенням загальних зборів та комітету кредиторів та погоджений Міністерством охорони здоров`я листом № 10-13/50100/2-19 від 28.12.2019.

Ухвала господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року, яка покладена в основу оскаржуваного рішення, була залишена без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року.

Матеріали справи не містять доказів того, що станом на дату прийняття оскаржуваної ухвали -18.11.2021 року, Верховним Судом були відкриті будь-які касаційні провадження за касаційними скаргами на ухвалу господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року.

Ухвалою від 29.11.2021 року, після прийняття оскаржуваної ухвали, судом касаційної інстанції залишено без руху касаційну скаргу Першого заступника керівника Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року, та 06.12.2021 року залишено без руху касаційну скаргу Міністерства охорони здоров`я України на ухвалу господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року.

Касаційні провадження за вищевказаними касаційними скаргами на ухвалу господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року та постанову Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року у даній справі було відкрито Верховним Судом 24.12.2021року.

Тобто, ухвала господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року станом на 18.11.2021 року була чинною, набрала законної сили, залишена без змін після апеляційного перегляду Постановою Північного апеляційного господарського суду від 23.09.2021 року та відповідно обов`язковою до виконання.

Ухвала господарського суду міста Києва від 10.06.2021 року була скасована Верховним Судом Постановою від 27.07.2022 року, тобто вже після 18.11.2021 року - дата оспорюваної ухвали та звернення апелянтів з апеляційними скаргами.

Колегія суддів зазначає, що процесуальні дії учасників процесу після скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення іншого судового рішення та покладено в його основу, визначені главою 3 Господарського процесуального кодексу України, зокрема ст. 320-325 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, слід зазначити, що Міністерство охорони здоров`я України в своїх поясненнях посилається на той факт, що план санації боржника не був погоджений з боку Міністерства охорони здоров`я України в установленому порядку та повноваженою посадовою особою, а перший заступник Міністра охорони здоров`я України Семиволос А.В. не мав повноважень для підписання листа Міністерства охорони здоров`я України від 28.12.2019 року №10-13/50100/0/2-19 стосовно погодження плану санації ВАТ «НДМО «Діалір», що підтверджується Актом комісії з перевірки обставин щодо підписання листа Міністерства охорони здоров`я від 28.12.2019 року №10-13/50100/0/2-19 складеного 25.09.2023 року.

При цьому жодних доказів того, що про вказані обставини було відомо сторонам та суду першої інстанції під час прийняття ухвали від 18.11.2021 року Міністерство охорони здоров`я України не подає.

Враховуючи викладене вище, зокрема фактичні обставини за яких судом першої інстанції було прийнято оспорюване рішення, приймаючи до уваги межі апеляційного перегляду визначені ст. 269 Господарського процесуального кодексу України , колегія суддів не вбачає підстав для задоволення апеляційних скарг з підстав викладених в них, в зв`язку з чим ухвала господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року залишається судом апеляційної інстанції без змін.

При цьому, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення клопотання арбітражної керуючої Куделі М.О. про закриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Міністерства охорони здоров`я України, зокрема і з підстав того, що суд апеляційної інстанції прийшов до висновку щодо наявності підстав для відмови в задоволенні апеляційної скарги.

Крім того, доводи арбітражного керуючого не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду, фактичне завершення передачі повноважень з управління корпоративними правами держави у статутному капіталі ВАТ «НДМО «Діалір» зі сфери управління Міністерства охорони здоров`я України до Фонду державного майна України арбітражним керуючим не доведено.

Крім того, враховуючи, що судом апеляційної інстанції прийнято рішення про залишення без змін ухвали господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року, якою між іншим закрито провадження по справі про банкрутство боржника ВАТ «НДМО «Діалір» клопотання арбітражної керуючої Куделі М.О. про забезпечення вимог кредиторів апеляційним судом не розглядалось.

Керуючись статтями 269, 270, 271, 273, 275, 276, 281-284 ГПК України та Кодексом України з процедур банкрутства, Північний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Апеляційні скарги Фонду державного майна України, Міністерства охорони здоров`я України та Київської міської прокуратури на ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі № 23/448-б залишити без задоволення.

2. Ухвалу господарського суду міста Києва від 18.11.2021 року у справі №23/448-б в оскаржуваній частині залишити без змін.

3.Копію постанови суду надіслати учасникам провадження у справі.

4.Справу №23/448-б повернути до господарського суду міста Києва.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття. Порядок касаційного оскарження передбачено ст. 287 ГПК України та ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства.

Повний текст постанови складено та підписано 19.04.2024 року

Головуючий суддя О.С. Копитова

Судді С.І. Буравльов

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118515324
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/448-б

Постанова від 04.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Постанова від 04.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Постанова від 04.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні