Ухвала
від 19.04.2024 по справі 686/1037/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/1037/24

Провадження № 1-кс/686/3460/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2024 року м.Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, у кримінальному провадженні № 12023240000000777,

встановив:

Слідчий ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим із прокурором відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що «слідчим управлінням проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12023240000000777, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.201-2 КК України, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.12.2023.

В ході досудового розслідування встановлено, що група осіб, під час дії воєнного стану в державі, організували схему особистого незаконного збагачення, шляхом ввезення на територію держави транспортних засобів, під виглядом гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ, які, в подальшому, реалізовують за грошові кошти.

З метою повного та всебічного розслідування кримінального провадження, проведено комплекс необхідних заходів, направлених на отримання інформації, яка має значення для кримінального провадження, здобуття доказів, встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, в результаті яких встановлено, що безпосередніми організаторами та виконавцями кримінального правопорушення являються ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , його дружина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , їх син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , які, вступивши у злочину змову із посадовими особами Благодійної Організації « ОСОБА_9 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , під час дії воєнного стану в державі, організували схему особистого незаконного збагачення, шляхом ввезення на територію держави транспортних засобів та інших вантажів (бронежилети, каски, військове спорядження, продукти харчування, засоби особистої гігієни, тощо) під виглядом гуманітарної допомоги для потреб Збройних Сил України, які, в подальшому, реалізовують військовослужбовцям, членам територіальної оборони та працівникам інших силових структур за грошові кошти.

В ході розслідування кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_5 , який, маючи можливість безперешкодно перетинати державний кордон України разом із своєю дружиною ОСОБА_6 , а також ОСОБА_8 , ввозять на територію України транспортні засоби, під виглядом гуманітарної допомоги для потреб Збройних Сил України, які декларують на Благодійну Організацію « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 .

З цією метою необхідно отримати інформацію про банківські рахунки, а також, у яких банківських установах вони відкриті та які належать Благодійної Організації « ОСОБА_9 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яка зареєстрована на АДРЕСА_2 . Такою інформацією володіє ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Встановлено, що до складу посадових осіб Благодійна Організація « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , входять: засновник ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , українець, громадянин України, депутатом не являється, уродженець та житель: АДРЕСА_3 . Вказані транспортні засоби продаються в м.Хмельницькому, зокрема ОСОБА_10 та ОСОБА_11 Посадові особи БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » транспортні засоби, які ввезені на територію України під виглядом гуманітарної допомоги та відповідно до «Декларацій про перелік товарів, які визнаються гуманітарною допомогою», задекларовані на отримувача БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , через сервісні центри, реєструють на тимчасовий державний облік на період воєнного стану за БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». Всього, починаючи з травня 2023 року, на території України, під виглядом гуманітарної допомоги, ввезено більше тридцяти автомобілів, які, в подальшому, були зареєстровані на БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

25.03.2024 було проведено контроль за вчиненням злочину, у формі оперативної закупки, в ході якого, в одного із засновників БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_10 та волонтера вказаної організації ОСОБА_11 , придбано 5 автомобілів, які були ввезені як гуманітарна допомога.

Під час досудового розслідування також встановлено, що реєстрацією всіх вказаних транспортних засобів займався ОСОБА_10 , як один із засновників організації та мав довіреність від керівника.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у вилучені документації, яка перебуває у володіння ІНФОРМАЦІЯ_9 , що по АДРЕСА_1 , і які стали підставою реєстрації транспортних засобів на БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 », які були ввезені на території України, як гуманітарна допомога, за період з 24.02.2022 по 25.03.2024.

Враховуючи, що в ході проведення виникла необхідність в отриманні інформації, яка має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ та провести вилучення документів щодо рахунків, рух коштів по яких, має істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження та містить відомості, що становлять банківську таємницю, і перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 , що по АДРЕСА_4 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 .»

Слідчий в судове засідання не з`явився, однак, клопотав про розгляд справи у його відсутність з підтриманням викладених у клопотанні вимог.

Вивчивши надані матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Так, відповідно до ст.131 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів є одним з видів заходів забезпечення кримінального провадження.

Згідно зі ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням (ч.3). Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні (ч.4). Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються (ч.5).

У п.п.5, 8 ч.1ст.162 КПК Українивизначено, що відомості, які можуть становити банківську таємницю, а також персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, належить до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах. Відтак, відомості про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий, належать до охоронюваної законом таємниці.

Відповідно ст.159 КПК України Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно зі ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю(ч.5). Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаютьсядовести задопомогою цихречей ідокументів (ч.6). Отже, надання тимчасового доступу до речей і документів здійснюється виключно у випадку доведення стороною кримінального провадження у своєму клопотанні обставин, передбачених ч.ч.5, 6 ст.163 КПК України.

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

У клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження. При цьому, обов`язок доведення обґрунтованості клопотання КПК покладає на слідчого, прокурора, який звертається із відповідним клопотанням.

Разом із тим, цих вимог закону слідчим дотримано не було. Так, у клопотанні слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю, володільцями яких, за твердженням слідчого, є ІНФОРМАЦІЯ_7 та ІНФОРМАЦІЯ_10 , зокрема, до документів, які стали підставою реєстрації на Благодійну організацію « ІНФОРМАЦІЯ_6 » транспортних засобів, які були ввезені на територію України, як гуманітарна допомога, за період з 24.02.2022 р. по 25.03.2024 р., аргументуючи тим, що слідчому необхідно отримати інформацію саме про належні вказаній благодійній організації банківські рахунки, а також, у яких банківських установах ці рахунки відкриті. Однак, зі змісту клопотання слідчого не вбачається, яке значення вказані документи, за такий тривалий період часу, мають для встановлення у кримінальному провадженні № 12023240000000777 обставин, з тих, що, відповідно до ст.91 КПК України, є предметом доказування у кримінальному провадженні, відповідно, слідчим у клопотанні не доведено, що документи, дозвіл на доступ до яких він просить надати, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів. Окрім того, слідчий у клопотанні зазначає, що було вчинено кримінальне правопорушення, до якого причетні ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та посадові особи БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_10 і ОСОБА_11 , однак, будь-яких доказів на підтвердження вказаної обставини, слідчий до клопотання не долучає. Зокрема, до поданого клопотання слідчим долучено лише: витяг з ЄРДР та роздруківка з вебсайту « ІНФОРМАЦІЯ_11 », що містить витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб відносно БО « ІНФОРМАЦІЯ_6 », інших доказів, на підтвердження обставин, що документи, дозвіл на доступ до яких просить надати слідчий, мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та щодо можливої причетності зазначених осіб до вчинення кримінального правопорушення, матеріали поданого слідчим клопотання, не містять. Слідчий суддя звертає увагу, що вказані витяг з ЄРДР та роздруківка з вебсайту « ІНФОРМАЦІЯ_11 », за відсутності інших доказів, не є достатніми для підтвердження зазначених обставин, і не можуть вважатися належними і допустимими доказами та слугувати підставою для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи викладене,а такожте,що слідчийу своємуклопотанні недовів достатніхпідстав вважати,що документи,дозвіл надоступ дояких вінпросить надати,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні, відомості, що містяться в цих документах, можуть бути використані як докази, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, тому, подане слідчим клопотання, яке не є обґрунтованим, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.131, 132, 159, 163, 164 КПК України, слідчий суддя

постановив:

У задоволенні клопотання слідчого ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, у кримінальному провадженні №12023240000000777, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118517413
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/1037/24

Ухвала від 13.09.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 04.06.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Кулеша Л. М.

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 28.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Кулеша Л. М.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні