Ухвала
від 23.04.2024 по справі 467/238/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/238/24

Провадження № 2-о/484/70/24

Ухвала

про проведення судово-психіатричної експертизи

23.04.2024 року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Максютенко О.А.

секретаря судового засідання Завірюха В.Ю.

присяжних: Гаврилюк О.О., Шаповаленко Т.В.

у відсутність заявника, особи, щодо якої розглядається справа та представника заінтересованої особи згідно їх заяв про розгляд справи у їх відсутність

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Первомайська цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Арбузинської селищної ради Миколаївської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

встановив

в інтересах заявника ОСОБА_1 , звернувся до Арбузинського районного суду Миколаївської області його представник адвокат Рубан С.Ю. з заявою про визнання недієздатною та встановлення опіки над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_2 є рідною тіткою заявника ОСОБА_1 , яка фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , а зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_2 є особою з інвалідністю 1 групи А, не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок психічного захворювання, потребує постійного стороннього догляду. Інвалідність встановлено безстроково. Через хворобу не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, може поставити себе у скрутний матеріальний стан, стати жертвою недоброзичливих людей, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги.

Ухвалою Арбузинського районного суду Миколаївської області від 27.02.2024 року справу №467/238/24 передана на розгляд Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області.

Ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області 22.03.2024 року відкрито провадження у справі.

В судове засідання заявник не з`явився. Адвокат заявника ОСОБА_3 суду надав заяву про слухання справи у їх відсутність, просила витребувати особові справи та медичні документи ОСОБА_2 та призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Представник заінтересованої особи Травянко Є. в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про слухання справи у його відсутність, надав висновок про доцільність призначення опіки над ОСОБА_2 та призначення опікуном над нею ОСОБА_1 , не заперечує проти призначення по справі судово-психіатричної експертизи.

Неявка належним чином повідомлених осіб, не перешкоджає розгляду заяви про призначення експертизи.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності учасників справи.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Тому клопотанняпредставника заявника ОСОБА_3 про витребування доказів слід задовольнити

Отже, з метою забезпечення повного, об`єктивного розгляду справи, з`ясування обставин, які мають істотне значення для вирішення справи по суті, дотримання строків розгляду справи та незатягування судового процесу та з метою призначення по справі судово психіатричної експертизи, суд приходить до висновку про необхідність витребування відповідних доказів, а саме: у КНП "Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня" Первомайської міської ради Миколаївської області (вул. Федора Толбухіна, 128, м. Первомайськ, Миколаївська область) медичну картку на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Полтава Полтавської області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; у спеціалізованої психіатричної Медико-соціальної експертної комісії (вул. Екіпажна, 4, м. Миколаїв) особову справу МСЕК хворої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Полтава Полтавської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 (без реєстрації).

Вирішуючи питання щодо призначення у справі судово - психіатричної експертизи, суд зазначає таке.

Відповідно до частини першої статті 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У даній справі заявником заявлено вимогу про визнання ОСОБА_2 недієздатною, з огляду на те, що вона має стійке психічне захворювання.

Отже, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право (а саме у сфері медицини), без яких встановити відповідні обставини неможливо.

За такого клопотання представника заявника ОСОБА_3 є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

У справі слід призначити судово - психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання: чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним розладом? чи є психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким у разі його наявності? чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними? чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , враховуючи стан здоров`я, особисто з`являтись в судове засідання та чи може особисто дати пояснення по суті справи? чи необхідний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням стану її здоров`я, постійний сторонній догляд?

Виконання судово-психіатричної експертизи доручити експертам Миколаївської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (54020, м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-Б, а/с 28), попередивши експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384, 385 КК України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. З огляду на наявність в матеріалах справи достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та зупиняє провадження у справі.

Крім того, оскільки згідно ч. 10 ст. 139 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням по даній справі відносяться на рахунок держави, а згідно п. 2 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до судових витрат належать витрати пов`язані з проведенням судових експертиз, тому суд вважає за необхідне звільнити заявника від витрат на проведення даної судово-психіатричної експертизи.

Керуючись статтями 103-105, 109, 252, 353 ЦПК України

ухвалив

клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Рубана С.Ю. про витребування доказів та призначення судової психіатричної експертизи задовольнити.

Витребувати у КНП "Первомайська центральна міська багатопрофільна лікарня" Первомайської міської ради Миколаївської області (вул. Федора Толбухіна, 128, м. Первомайськ, Миколаївська область) медичну картку на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Полтава Полтавської області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Витребувати у спеціалізованої психіатричної Медико-соціальної експертної комісії (вул. Екіпажна, 4, м. Миколаїв) особову справу МСЕК хворої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Полтава Полтавської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 (без реєстрації).

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Опікунська радавиконавчого комітетуАрбузинської селищноїради Миколаївськоїобласті про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна - судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертам поставити наступні питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

- Чи є психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким у разі його наявності?

- Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , враховуючи стан здоров`я, особисто з`являтись в судове засідання та чи може особисто дати пояснення по суті справи ?

- Чи необхідний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням стану її здоров`я, постійний сторонній догляд?

Проведення експертизи доручити експертам Миколаївської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (54020, м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-Б, а/с 28).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК Україниза завідомо неправдивий висновок або відмову експертів без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Для проведення експертизи експертам надати матеріали цивільної справи №467/238/24 .

Витрати в даній справі віднести на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньої до Миколаївського апеляційного суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя:

Присяжні:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118545029
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —467/238/24

Рішення від 03.07.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 11.06.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кологрива Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні