Ухвала
від 18.04.2024 по справі 953/2162/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/2162/24

н/п 1-кс/953/2173/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" квітня 2024 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовомузасіданні в приміщенніКиївського районногосуду м.Харкова клопотання слідчого1-говідділення слідчоговідділу УправлінняСлужби БезпекиУкраїни вХарківській областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №22023220000001352 від 26.09.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, -

встановив:

До Київськогорайонного судум.Харкова надійшлоклопотання слідчого1-говідділення слідчоговідділу УправлінняСлужби БезпекиУкраїни вХарківській областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №22023220000001352 від 26.09.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, в якому просить надати йому та старшому слідчому слідчого відділу УСБУ в Харківській області ОСОБА_4 , слідчому слідчого відділу УСБУ в Харківській області ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до документів,з можливістюїх вилучення,які знаходятьсяу операторамобільного зв`язкуПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,юридична адреса: АДРЕСА_1 ,а саместосовно наданнятелекомунікаційних послуг,в періодз 00годин 00хвилин 24лютого2022року потеперішнійчасза абонентськимномером НОМЕР_1 ,та містятьінформацію про: телефонні з`єднанняіз зазначеннямдати,часу ітривалості вхіднихта вихіднихтелефонних з`єднаньабонента,з посиланнямна ретрансляторта прив`язкудо базовихстанцій таїх адресув моменткожного вхідногота вихідноготелефонного з`єднання; вхідних,вихідних SMS-повідомленьі інформаціюпро GPRS-трафік,з урахуваннямнульових дзвінківтаких номерівтелефонів;належність номеруконкретній особі(увипадку,якщо абонентє контрактним); міжнародних ідентифікаторів мобільного обладнання ІМЕІ мобільнихтелефонів,які використовувалиномер мобільноготелефону НОМЕР_1 .Крім того,слідчий просив зобов`язати оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати вищевказану інформацію в повному обсязі в електронному вигляді і, на вимогу слідчого, в паперовому вигляді, після отримання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання погоджено із прокурором.

В матеріалах справи міститься заява слідчого, в якій останній просить суд розглядати клопотання без його участі.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до судового засідання не з`явився, причини неявки суду невідомі.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Слідчим відділом УСБУ в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22023220000001352 від 26.09.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 111-2 КК України з обставин отримання Куп`янським РВ УСБУ в Харківській області під час проведення контр розвідувальних заходів, інформації стосовно громадянина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , який здійснював умисні дії, у формі добровільного збору та передачі паливно-мастильних матеріалів окупаційній адміністрації держави агресора в смт Шевченкове та збройним формуванням рф на території Куп`янського району.

Відповіднодо отриманої інформації на виконання доручення слідчого встановлено, що ОСОБА_6 користується номером мобільного телефону НОМЕР_1 . Вказаний номер телефону обліковується за ОСОБА_6 в ІНФОРМАЦІЯ_3 як за фізичною особою - підприємецем, основний вид діяльності роздрібна торгівля пальним.

З ІНФОРМАЦІЯ_4 отримано копію документа з назвою «Патент на торговую деятельность, сферу общественного питания, сферы обслуживания населения №163 от 09.08.2022 года»згідно якого ОСОБА_6 надано дозвіл на здійснення продажу пального. Вказаний патент отриманого від т.зв. « ІНФОРМАЦІЯ_5 », завіреного підписом голови т.зв. « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_7 , з відтиском мокрої печатки.

Також, допитані свідки: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , які серед іншого зазначили про можливу причетність ОСОБА_6 до вчинення кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Таким чином встановлено, що гр. ОСОБА_6 у своїй злочинній діяльності використовував номер мобільного телефону НОМЕР_1 , перебувавна підконтрольній територіїУкраїни, де функціонував мобільний зв`язок з різною періодичністю та якістю і наявна можливість виконання телефонних з`єднань, виходу до мережі Інтернет.

Слідчий зазначає,що отриманнявідомостей проз`єднання вказаногоабонента надастьдодаткові відомостіпро осіб,які можутьбути причетнимидо вчиненнязлочину,а такожпро GPRS-трафікзазначеного абонентаз прив`язкоюдо місцевості,що надастьможливістьвстановити місцевчинення злочину. Таким чином, відомості щодо деталізацій вхідних та вихідних з`єднань вищевказаного абонентського номеру, який обслуговувався базовими станціями оператору рухомого (мобільного) зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також вхідних та вихідних текстових (SMS) і мультимедійних (MMS) повідомлень, GPRS-трафік, із прив`язкою до базових станцій та ідентифікаційних номерів абонентського обладнання, самі по собі та у сукупності з іншими доказами дозволять отримати відомості про дійсні обставини справи, які нададуть можливість підтвердити або спростувати вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, встановити можливих співучасників вищезазначеної злочинної діяльності та інші обставини вчинення зазначеного злочину.

Як зазначено у ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікації, про зв`язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, відноситься до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

З огляду на зазначене, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, враховуючи, що сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація перебуває у володінні ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; містить охоронювану законом таємницю, ці відомості можуть бути використані як докази, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ч. 5 ст. 163 та ч. 6 ст. 163 КПК України підстав для часткового задоволення клопотання слідчого.

Слідчий суддя відмовляє у частині клопотання, в якій слідчий просить суд зобов`язати оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати інформацію, зазначену в клопотанні, у повному обсязі в електронному вигляді і, на вимогу слідчого, в паперовому вигляді, після отримання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, оскільки КПК України не передбачає норми, яка надає такі повноваження слідчому судді.

Відповідно до ч.1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів має бути зазначена, в тому числі ПІБ особи, якій надається право тимчасового доступу.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає за необхідне надати право тимчасового доступу до інформації, зазначеної у клопотанні групі слідчих, які відповідно до витягу з ЄРДР здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №22023220000001352 від 26.09.2023, а саме: слідчому 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби Безпеки України в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділу УСБУ в Харківській області ОСОБА_4 , слідчому слідчого відділу УСБУ в Харківській області ОСОБА_5 .

Керуючись ст.ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Дозволити слідчому 1-го відділення слідчого відділу Управління Служби Безпеки України в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого відділу УСБУ в Харківській області ОСОБА_4 , слідчому слідчого відділу УСБУ в Харківській області ОСОБА_5 право тимчасовогодоступу доречей тадокументів,а самедо інформаціїоператора мобільногозв`язку ПрАТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 »,юридична адреса: АДРЕСА_3 ,стосовно наданнятелекомунікаційних послугв періодз 00:00год.24.02.2022по 18.04.2024,за абонентськимномером НОМЕР_1 ,яка міститьінформацію про: телефонні з`єднанняіз зазначеннямдати,часу ітривалості вхіднихта вихіднихтелефонних з`єднаньабонента,з посиланнямна ретрансляторта прив`язкудо базовихстанцій таїх адресув моменткожного вхідногота вихідноготелефонного з`єднання; вхідних,вихідних SMS-повідомленьі інформаціюпро GPRS-трафік,з урахуваннямнульових дзвінківтаких номерівтелефонів;належність номеруконкретній особі(увипадку,якщо абонентє контрактним); міжнародних ідентифікаторів мобільного обладнання ІМЕІ мобільних телефонів, які використовували номер мобільного телефону НОМЕР_1 .

В решті клопотання відмовити.

Встановити строк дії цієї ухвали два місяця, тобто до 18.06.2024 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118546955
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —953/2162/24

Ухвала від 03.07.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 31.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Бородіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні